Săptămâna europeană a imunizării 2019 (24-30 aprilie) a sărbătorit și „eroii vaccinării”, anunță portalul european al OMS. Dintre cei zece „eroi” aleși din toată Europa de Organizația Mondială a Sănătății, doi sunt din România – este vorba despre medicul pediatru Mihai Craiu, fondatorul „Spitalului Virtual de Copii”, și despre președinta Asociației „Mame pentru Mame”, Ana Măiță.
Cine sunt eroii vaccinării?
Persoanele care contribuie în foarte multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare, fie ele cercetători care dezvoltă vaccinuri sigure și eficiente, fie factori de decizie politică care asigură accesul echitabil al fiecărui copil la vaccinuri, ori profesioniști în domeniul sănătății care administrează vaccinuri, sau chiar părinți care aleg vaccinarea pentru copiii lor, precum și toți cei care caută și împărtășesc informații bazate pe dovezi despre vaccinuri. Anul acesta, cei 10 „eroi” sunt: Laura Brennan, din Irlanda, Katrin Frohne, din Germania, Dr Christa Kuderna, pediatru din Vienna, Austria, Ana Măiță, din România, Louise Hegested, din Danemarca, Dr Jelke Fros, virusolog din Olanda, Susanne Bjelbo, asistentă din Danemarca, profesorul Shmuel Rishpon, din Israel, Mihai Craiu, pediatru din Romania și Jahongir Mirzakarimov, din Uzbekistan.
În prezentarea doctorului Mihai Craiu, cei de la OMS scriu că în ultimii 25 de ani a lucrat ca pediatru în camera de gardă a Institutului Național de Îngrijire a Mamei și Copilului din București”, iar pentru el, comunicarea despre vaccinare e o parte esențială a vizitei fiecărui copil și a părinților la spital sau la doctor “Am constatat foarte curând că nu ar trebui să vorbim despre imunizare ca de un subiect separat, ci mai degrabă să subliniem legătura puternică cu alte forme de prevenire a bolilor, cum ar fi nutriția și activitatea fizică “, a declarat Mihai Craiu.
Este menționat și proiectul medicului Craiu, de pe Facebook – “Spitalul Virtual pentru Copii”, prin care acesta oferă părinților și colegilor medici/asistenți o platformă pentru discutarea temelor de sănătate în pediatrie, cea mai importantă fiind vaccinarea, bazându-se mereu pe informații și dovezi din surse reputate.
“Rolul meu este să furnizez răspunsurile corecte la întrebările părinților, bazate pe dovezi medicale pentru a-i ajuta să ia decizii corecte. Este foarte ușor să răspândești zvonuri, din păcate. Mă străduiesc, așadar, să transmit publicului meu cum să caute surse credibile și să nu fie influențat de dezinformare și de zvonuri”, a mai spus Craiu.
Dr. Craiu subliniază faptul că doar un număr mic de părinți refuză să-și vaccineze copiii, mai ales după o conversație în profunzime, subliniind riscurile de a contracta o boală care poate pune viața în pericol, și care poate fi prevenită prin vaccinare. Contraindicațiile adevărate, în special cele permanente, sunt foarte rare și majoritatea copiilor care ajung la el se vaccinează, mai arată OMS.
Despre Ana Măiță, cei de la OMS scriu că este președinta Asociației „Mame pentru Mame”, dar și free-lancer și traducător independent, care locuiește în București împreună cu soțul ei și cu cei doi fii. Povestea care a făcut-o să fe un purtător de cuvânt înfocat al pro-vaccinării este cea a socrului său, acesta a avut poliomielită. „A crescut în timpul primei campanii de vaccinare împotriva poliomielitei din România, ca al șaselea copil într-o familie săracă. În acel moment, un singur medic acoperea o zonă rurală mare, administrând picături orale de vaccin copiilor. Mama lui i-a adunat pe toți cei 6 copii și i-a dus la dispensar, dar când au ajuns, medicul a avut doar 5 doze de vaccin. El i-a spus că trebuie să aleagă un copil care nu va fi vaccinat. Mama l-a ales pe mezinul familiei, deoarece cel mai tânăr și cel mai slab copil era cel mai puțin probabil să supraviețuiască într-o familie mare și săracă, la acea vreme. Desigur, socrul meu s-a îmbolnăvit de poliomielită. Piciorul lui s-a deformat, a devenit mai scurt decât celălalt. A șchiopătat toată viața, ceea ce l-a afectat foarte mult. Trăiește și azi, și e dovadă vie a ceea ce înseamnă să nu-ți protejezi copilul de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare,” a declarat Măiță.
Asociația sa, „Mame pentru Mame”, pledează pentru politici sănătoase de sănătate publică, drepturile omului la naștere și educația pentru sănătate. Promovarea vaccinării este, de asemenea, foarte importantă. ONG-ul este prezent la toate evenimentele importante despre copii și părinți și adeseori participă la dezbateri cu persoane care nu susțin vaccinarea.
Ana investește 10-12 ore pe săptămână prin interviuri, social media și producând materiale informative pentru asociație.
1 comment