Pediatrul Mihai Craiu, despre statul iresponsabil cu copiii săi: Controlul poluării, al calității aerului are efect direct asupra copiilor sensibili, cu astm sau alte boli respiratorii

1.385 de vizualizări
Mihai Craiu / Foto: Spitalul Virtual pentru Copii
Neglijența României în ceea ce privește monitorizarea calității aerului a atras declanșarea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene, în urmă cu 2 zile. Executivul european a catalogat drept “eșec sistemic” ceea ce a făcut România în combaterea poluării și a lansat trei proceduri de sancționare pentru incapacitatea de a-și proteja cetățenii. “Copiii sensibili, cu astm sau alte boli respiratorii, se simt mai bine când scad oxizii de azot și masa particulată PM2.5 din aer. Deoarece fenomenul de control al calității aerului în SUA a îmbunătățit net situația acestor copii. Citiți si vă convingeți. Dar cui îi pasă?”.

Mesajul citat mai sus este al medicului pediatru Mihai Craiu, unul dintre cei mai implicați specialiști în activitatea de popularizare a științei medicale și de sancționare a derapajelor publice. Pe platforma de educație pentru sănătate Spitalul Virtual pentru Copii, pe care acesta a fondat-o, Craiu avertizează că intervenția individuală asupra calității aerului respirat de copii este limitată, atunci când vine vorba despre poluarea din marile orașe.

Mesajul integral al medicului pediatru Mihai Craiu, publicat pe Spitalul Virtual pentru Copii:

Din aceeași categorie de probleme, în care statul se comportă iresponsabil, conform sintagmei devenită folclor ‘oamenii mor și dacă merge și dacă nu merge sistemul‘.

Evident că putem fiecare contribui la sănătatea plămânilor copiilor noștri:

  • Putem alege să nu mai fumăm,
  • să nu folosim odorizante de cameră sau alte esențe volatile în preajma copiilor,
  • putem să încetăm în a bombarda plămânii copiilor cu toate prostiile din lume care pot fi puse într-un nebulizator…

Dar nu putem reglementa traficul auto și nici nu putem curăța mizeria existentă peste tot în România. Asta ar trebui sa facă statul pentru copiii noștri. Are OBLIGAȚIA, deși o ignoră, și au fost declanșate unele proceduri de infringement împotriva țării noastre acum 2 zile (găsiți pe portalul Ministerului Mediului comunicatul oficial).

Dar cui îi mai pasă, în negura apocalipticei grozăvii de la Caracal, că statul ne omoară copiii și… încet. Nu numai repede!

Citiți ce face controlul poluării la alții. Copiii sensibili, cu astm sau alte boli respiratorii, se simt mai bine când scad oxizii de azot și masa particulată PM2.5 din aer. Deoarece fenomenul de control al calității aerului în SUA a îmbunătățit net situația acestor copii. Citiți si vă convingeți.

Dar cui îi pasă?

Ce spune Ministerul Mediului, după ce Comisia Europeană a lansat 3 proceduri de sancționare (infringement) în legătură cu incapacitatea guvernului României de a-și respecta angajamentele asumate pentru combaterea poluării

Ministerul Mediului spune, în comunicatul de presă de acum 2 zile, că “a luat act de notificările Comisiei Europene privind punerea în întârziere (infringement) a României față de anumite aspecte care vizează protecția mediului și va continua și intensifica eforturile pentru soluționarea urgentă a acestor spețe”.

În ceea ce privește monitorizarea calității aerului, Ministerul Mediului spune că, “așa cum stipulează comunicarea publică a Comisiei Europene, România a realizat, în ultima perioadă, pași importanți pentru modernizarea și eficientizarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului”.

Evaluarea calității aerului este o prioritate pentru autoritățile de mediu“, a spus Ministerul în aceeași zi în care Executivul european a anunțat oficial că ceea ce se numește capacitatea de monitorizare a calității aerului este în România un “eșec sistemic”. Comisia Europeană a acuzat că ”deși România și-a revizuit întreaga rețea de monitorizare a calității aerului, persistă numeroase lacune în ceea ce privește numărul și tipul corespunzător de puncte de prelevare pentru măsurarea calității aerului”.

Concret, deficiențele în transpunerea Directivei 2004/107/CE și Directivei 2008/50/CE constituie “o nerespectare sistemică a obligațiilor de monitorizare a poluării atmosferice”, a concluzionat Comisia Europeană, acum 2 zile, citată de G4Media.ro.

Revenind la comunicatul Ministerului Mediului, tot de pe 25 iulie 2019, instituția spune că “au fost identificate și realizate o serie de acțiuni în vederea conformării la cerințele directivelor europene din domeniu. Având în vedere dinamica economică și demografică, precum și dezvoltarea urbană la nivel național, s-a impus o restructurare a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, prin reconfigurarea unor puncte de măsurare existente (redefinire/relocare) și prin instalarea unor puncte noi de măsurare. România deja a trecut la realizarea acestor măsuri prin utilizarea finanțării din Fondul pentru Mediu (“Programul național de dezvoltare și optimizare a RNMCA”), precum și din fonduri europene (proiect POIM “Îmbunătățirea sistemului de evaluare și monitorizare a calității aerului la nivel național”)”.

Vezi aici comunicatul integral al Ministerului Mediului

Citește și:

 

 

 

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ursula von der Leyen, șefa Comisie Europene: În timp ce încercăm să îi învățăm pe copiii noștri câte ceva despre viață, ei înșiși ne învață ce este viața. Mă gândesc la imaginea Carolei și a Vittoriei, cele două fete care joacă tenis, fiecare de pe un acoperiș

Imaginea emblematică a celor două fete care jucau tenis de pe un acoperiș pe altul, în perioada carantinei generale din Italia, din primăvară, a fost dată ca exemplu de lecție…
Vezi articolul

VIDEO Iohannis: Am propus o nouă structură a liceului / Noul Bacalaureat, bazat pe competențe, rămâne obligatoriu pentru studiile universitare / Colegiile terțiare non-universitare, care vor putea funcționa în universități, vor forma tehnicieni

Structura sistemului de învățământ rămâne predominant aceeași, păstrăm clasa pregătitoare și gimnaziul, iar schimbări apar la tranzițiile dintre etapele educaționale, a declarat președintele Klaus Iohannis la finalul celei de-a treia…
Vezi articolul
instrumente de predare la scoala

Clasele de-a V-a se reduc la maximum 29 de elevi, până la 1 septembrie. Ce copii pleacă din clasele aglomerate? „Lăsăm la latitudinea școlilor formarea efectivelor” – secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar

Numărul elevilor din clasele a V-a va fi redus până la 1 septembrie la maximum 29 de copii per clasă, așa cum prevede legea educației modificată de Parlament în urmă…
Vezi articolul

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, de Ziua Culturii Naționale: „Geniul artistic popular, cel spre care se îndreaptă gândurile mele, înainte de toate, pentru că în cultura populară a fost tezaurizat sufletul românesc, în întreaga complexitate și în toate nuanțele individualității sale”

Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, că geniul artistic popular este cel spre care se îndreaptă gândurile sale în această zi, înainte de toate, ”pentru…
Vezi articolul