Autoritățile române “sunt principalul vinovat” pentru “eșecul vaccinării familiei”. Verdictul vine de la medicul pediatru Mihai Craiu, care a vorbit în emisiunea La Radio cu Andreea Esca, de la Europa FM, despre renunțarea la vaccinarea în școală, despre aprovizionarea proastă cu vaccinuri care îi supune pe medicii de familie unei dileme etice “în care nu ar trebui să trăiască niciun medic”, dar și despre modul de gândire egoist al părinților care nu își vaccinează copiii și care nu se gândesc “că copilul lui sănătos dacă face rujeolă și i-o dă doamnei profesoare de la școală care tocmai ce are diabet și a trecut printr-o decompensare sau a fost operată de cancer de sân anul trecut, o omoară pe profă”.
Mihai Craiu este medic primar pediatru, a absolvit studiile medicale la Facultatea de Medicină din București, lucrează de 30 de ani “în același spital, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului”, și este profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.
Cele mai importante declarații acordate de medicul pediatru Mihai Craiu sâmbătă, în emisiunea La Radio cu Andreea Esca, de la Europa FM:
- Antivacciniștii “nu sunt foarte mulți; sunt foarte vocali, dar nu sunt foarte mulți.
- Dacă este să facem o analiză la rece a motivelor pentru care nu sunt vaccinați copiii, din 100 de copii nevaccinați, într-o proporție mult mai mică este atribuibil familiei eșecul vaccinării. Nu o spun ca o scuză pentru cei care se opun vaccinării, ci o spun ca o realitate perfectibilă și care este adresată autorităților române.
- Ele sunt principalul vinovat, de 30 de ani încoace, de aprovizionarea proastă cu vaccinuri, de trecerea de la un sistem centralizat… noi doi am făcut vaccinuri la școală, acum nu se mai întâmplă chestia asta.
- Sunt familii care nu au veniturile să le facă. Statul îți garantează dreptul la viață și la sănătate, prin Constituție. Deci statul ar trebui să îi aducă aceste chestii de profilaxie în mod gratuit copilului care nu are nici salariu, nu are niște venituri speciale.
- Cum? Prin instituția medicului de familie. Ori oamenii ăștia – am foarte mulți colegi care sunt medici de familie, cu formare pediaterie, deci care au mulți copii pe listă – sunt absolut disperați, că se duc cu gentuța aia frigorifică și în loc să primească 35 de vaccinuri de Rujeolă-Oreion-Rubeolă (ROR) primesc 3.
- Cui le dau ei? Probabil că aleg pe cei mai sărmani 3 din lotul ăla sau care au comorbidități importante și ar putea să moară dacă fac pojar.
- Dar asta este o dilemă etică în care nu ar trebui să trăiască niciun medic de familie din România. Ar trebui să aibă vaccinuri câte îi trebuiesc”.
- Andreea Esca: De ce nu sunt câte vaccinuri trebuie?
- “Experții, și de la Institutul Național de Sănătate Publică, și de la Societatea Română de Microbiologie, au tot semnalat chestia asta forurilor decizionale care se ocupă de bani. Noi, doctorii, putem să spunem că în România există niște nișe de copii nevaccinați.
- Nu mai departe decât în primăvară, doamna ministru mergea undeva în Mehedinți, într-o comunitate rurală de oameni foarte foarte săraci unde exista 1% vaccinare la copiii din acea comunitate.
- După ce a fost doamna ministru acolo și media a semnalat chestia asta, au apărut vaccinurile. Și – ca dovadă că oamenii nu aveau nimic cu vaccinarea – imediat 60-70% au fost evaluați la dispensar și când au fost sănătoși au fost vaccinați.
- Deci, ca să tragem linia la subiectul ăsta care mie mi se pare o falsă discuție: eu cred că dacă statul român ar face ceea ce trebuie să facă – de la reglementare, până la furnizare… Legea vaccinării stă în Parlamentul României, în Camera Deputaților care e for decizional pentru că de Senat a trecut aproape în unanimitate acum 2 ani jumătate, nu acum 2 zile, dar în fine politicienii au și ei agenda lor. Orice situație unde nu există reglementare generează haos. Asta știm de la economie, din orice domeniu. Deci orice lege, chiar dacă nu e perfectă, poate fi perfecționată după aceea, dar e necesară.
- Deci de la reglementare, până la aprovizionare, dacă s-ar face niște pași, ar rămâne acei 5% de oponenți absolut fermi care nu vor, poți să-i amendezi, poți să-i pedepsești, dar ar fi într-o comunitate suficient de mulți copii – dacă sunt către 90%, cifra experților este de 95% de copii dacă sunt vaccinați, ceilalți 5% vor fi protejați și boala dispare în comunitatea aia.
- Se numește prag vaccinal și sub acel prag noi ne aflăm de multă vreme. De zece ani încoace, în fiecare an numărul de copii vaccinați în România scade în mod constant. (…)
- Cred că lipsa unei coeziuni în grupuri mai mari ne face să gândim punctual, când luăm aceste decizii, strict în mod egoist. Zicem: eu de ce să îmi vaccinez copilul, că copilul meu acum e sănătos? Scrie că ar putea să se întâmple o dată la 10.000 de cazuri să facă… De ce să risc eu chestiunea aceasta?
- Pentru că presiunea acestor boli a scăzut semnificativ, părintele se gândește în momentul ăsta numai la riscuri. Se gândește în mod egoist. Nu se gândește că copilul lui sănătos, dacă face rujeolă și i-o dă doamnei profesoare de la școală care tocmai ce are diabet și a trecut printr-o decompensare sau a fost operată de cancer de sân anul trecut, o omoară pe profă. Sau se duce la bunici în vizită și bunicul a avut acum 6 luni un accident vascular cerebral și face gripă sau mai știu eu ce îi aduce nepotul.
- Cum îi explicăm acelui nepot, copilului? Ce explicație poate să aibă părintele să îi spună că decizia lui de părinte egoist a dus la moartea bunicului sau la moartea profei?
- Legea va veni, când va veni, cu niște repere clare despre responsabilități: ale statului, ale autorităților, ale finanțelor. Eu așa văd lucrurile”.
Medicul Mihai Craiu a lansat în 2017 proiectul Spitalul Virtual pentru Copii, prin care le oferă părinților și colegilor medici/asistenți o platformă pentru discutarea temelor de sănătate în pediatrie, cea mai importantă fiind vaccinarea, bazându-se pe informații și dovezi din surse reputate. Organizația Mondială a Sănătății l-a declarat anul acesta pe Mihai Craiu “erou al vaccinării” (sursa și detalii).
Citește și:
-
Vaccinarea antigripală la copii. Ce face o familie care vrea să se vaccineze? Pediatrul Mihai Craiu: Familiile care nu sunt dezavantajate social pot să-și cumpere vaccinul din farmacii
-
Centrul European de Control al Bolilor: România este pe locul 4 în Europa la numărul de cazuri de rujeolă din ultimul an / Mihai Craiu: Pericolul există încă pentru toți copiii români nevaccinați
-
Cum faci diferența între gripă și răceală. Cum îi protejăm pe copii de răspândirea virusului
-
Sfaturile specialiștilor iarna trecută, când era epidemie de gripă – Ce trebuie să facă părinții cu copiii, recomandările specialiștilor: fără mers în malluri, nu strănutați în mâna, apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectantul
-
Ce se întâmplă cu școlile, în momentul în care se declanșează un focar de gripă
-
Structura anului școlar 2019-2020