Pe data de 29 ianuarie începe evaluarea externă a unităților de învățământ, potrivit unei note trimise de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) către inspectoratele școlare, obținută de Edupedu.ro. Evaluarea externă se va desfășura până la data de 28 iunie 2024, după cum se arată în calendar. Vezi mai jos, în articol, până când pot fi înregistrate cererile de evaluare externă.
Calendarul activităților de evaluare externă este următorul, conform notei ARACIP:
- 03.01.2024 – 15.03.2024: înregistrarea cererilor de evaluare externă (pentru autorizarea de funcționare provizorie, acreditare și evaluare externă periodică)
- 29.01.2024 – 28.06.2024: derularea activităților de evaluare externă;
- 12.02.2024 – 19.07.2024: analiza rapoartelor la nivelul Consiliului ARACIP;
- 12.02.2024 – 31.07.2024: decizia și transmiterea actelor administrative.
„Cererile de către ARACIP se transmit în format letric, însoțite de fișa-tip, în termenele comunicat anterior, la sediul instituției (str. Spiru Haret, nr 12, camera 35, sector 1, București). Toate formatele de cerere sunt disponibile pe site-ul ARACIP https://aracip.eu, la Secțiunea „Informații utile””, scrie în nota către inspectorate, care poate fi consultată mai jos.
Potrivit notei, în situația cererii de autorizare a unui nou furnizor de educație/ a unei noi unități de învățământ preuniversitar, raportul de evaluare internă se depune și pe suport electronic (CD/DVD/stick de memorie), însoțind documentația de mai sus.
FOTO DOCUMENT Nota ARACIP din 15.12.2023:
Amintim că desființarea inspectoratelor școlare și transformarea lor în direcții județene pentru învățământ preuniversitar (DJIP) – care lasă viitoarei ARACIP (ARACIIP) componenta de inspecție școlară, conform legii educației 198/2023 în vigoare de 4 luni – este amânată până la începutul anului școlar 2025-2026.
Edupedu.ro a scris pe 13 decembrie că ministra Educației, Ligia Deca, recunoaște că a oprit reforma instituțiilor din Învățământ – inspectoratele școlare, ARACIP, casele corpului didactic (CCD). Întrebată de Edupedu.ro cum poate face reformă cu instituții nereformate, Deca a spus că „se pot face foarte multe lucruri cu profesioniștii care sunt deja în sistem“.
Pe 24 noiembrie 2023 scriam că desființarea inspectoratelor școlare ar fi amânată până la 1 ianuarie 2025 „cel puțin”, conform surselor Edupedu.ro. De la acel moment, nici Ligia Deca, nici Ministerul Educației și nici altcineva din Guvern nu a anunțat oficial că reformele prevăzute în legi se amână.
Inspectoratele școlare, adică viitoarele direcții județene de învățământ preuniversitar, rămân fără inspecții școlare în atribuții, potrivit proiectului de Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a direcţiilor judeţene de învăţământ preuniversitar/Direcţiei Municipiului Bucureşti, document obținut de Edupedu.ro.
Cu alte cuvinte, inspecția școlară generală, cea tematică și inspecția de specialitate trec la ARACIIP (Agenția Română pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar – n.red), nu mai rămân la inspectoratele școlare. În acest caz, nu este clar cine va plăti aceste inspecții, în condițiile în care ARACIIP este finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, precum și din venituri proprii, conform legii – detalii aici.
Foto: © Wutthichai Luemuang | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
La cate aduc de acasa peofesorii, nu m-ar mira sa faca cheta si pentru evaluari Aracip. Eventual sa li ae ia lunar din salariu, ca altfel oricum nu sunt bani alocati pentru asa ceva.Abia sunt bani de salarii si cheltuieli de intretinere.
😔🙃😂
rasu’-plansu’!