Patru matematicieni au primit Medalia Fields 2022, printre care și ucraineanca Marina Viazovska, a doua femeie premiată de când există această distincție

446 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Patru matematicieni au primit marţi, la Helsinki, medalia Fields, între care francezul Hugo Duminil-Copin şi ucraineanca Marina Viazovska, a doua femeie care este recompensată cu această distincţie prestigioasă de la crearea premiului în 1936, considerat echivalentul premiului Nobel pentru matematică, relatează AFP, preluat de Agenția de presă Agerpres.

Ceilalţi doi câştigători ai acestui premiu acordat la fiecare patru ani sunt cercetătorul stabilit în Statele Unite, June Huh, şi britanicul James Maynard.

Medalia Fields, acordată de Uniunea Internaţională de Matematică, celebrează “descoperirile excepţionale” ale cercetătorilor cu vârsta sub 40 de ani.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei ceremonii la Helsinki, în cadrul Congresului Internaţional al Matematicienilor. Acesta ar fi trebuit să aibă loc iniţial la Sankt Petersburg, însă ceremonia a fost mutată la Helsinki din cauza războiului din Ucraina, mai informează sursa citată.

Francezul Hugo Duminil-Copin, în vârstă de 36 de ani, îşi dedică munca ramurii matematice a fizicii statistice. Numit profesor la vârsta de 29 de ani, matematicianul îşi împarte timpul între Institut des Hautes Etudes Scientifiques, de lângă Paris, şi Universitatea din Geneva.

A doua femeie care câştigă acest premiu prestigios, Marina Viazovska s-a născut în urmă cu 37 de ani în Ucraina, în timpul Uniunii Sovietice. Din 2017, ea este profesor la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, în Elveţia.

Potrivit Agerpres, în 2014, iranianca Maryam Mirzakhani, care a murit de cancer trei ani mai târziu, a fost prima femeie care a câştigat medalia Fields în istoria acestui premiu de 80 de ani.

Britanicul James Maynard, în vârstă de 35 de ani, este profesor la Universitatea Oxford din Regatul Unit, iar cel de-al patrulea laureat, June Huh, în vârstă de 39 de ani, este profesor la Universitatea Princeton din Statele Unite.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Coca-Cola România

Cristina Radu, profesoară pentru învățământ primar și directoare adjunctă, coordonator al proiectului Azi pentru Mâine: Dacă până acum mai vedeam câte o hârtiuță în curtea școlii, acum nu mai e niciun gunoi nelalocul lui / I-am făcut pe elevi să înțeleagă colectarea selectivă mai ales prin exemplul nostru, al profesorilor, explicându-le că viața Planetei depinde de noi

Școala respiră mult mai bine fără urmă de deșeuri, iar comunitatea întreagă s-a prins în această activitate educativă pentru mediu și pentru viitor, spune Cristina Radu, profesor pentru învățământ primar,…
Vezi articolul

Proiect susținut de Complexul Educațional Laude-Reut

Despre muzica klezmer și rădăcinile ei românești, despre monumentele evreiești din Berlin, într-o nouă conferință online cu participare deschisă

Puțini mai știu astăzi că tradiția muzicală evreiască numită astăzi „klezmer” (cuvânt de origine idiș care înseamnă aproximativ „instrumente muzicale”) a fost puternic influențată de muzica populară românească. De exemplu,…
Vezi articolul