Patriarhul Daniel a făcut o referire la situaţia copiilor rămaşi acasă după plecarea părinţilor lor în străinătate, la muncă, spunând că părinţii nu mai sunt aproapele lor. Şeful Bisericii Ortodoxe Române a dat şi definiţia “aproapelui”, lăsând să se înţeleagă că părinţii plecaţi la muncă în străinătate sunt oameni fără suflet bun, fără milă faţă de cei suferinzi, potrivit mesajului său citat de site-ul basilica.ro, agenţia de ştiri a Patriarhiei Române.
În discursul său ţinut duminică la mănăstirea Jercălăi, din judeţul Prahova, Patriarhul Daniel a evocat pilda samarineanului milostiv, care în opinia sa ar fi un “model pentru viața Bisericii şi pentru viața fiecărui creștin în parte”, punând în antiteza acest comportament ci cel al părinţilor care au plecat la muncă în străinătate şi care şi-ar fi abandonat copiii aici, acasă în România. La fel, copiii care au plecat la muncă în străinătate, uitându-şi părinţii acasă, au fost catalogaţi în aceeaşi manieră de către Patriarh.
Când a explicat ce înseamnă în opinia sa “aproapele” unui om, Patriarhul a spus: „aproapele nostru nu este totdeauna o rudă, ci un om bun, indiferent de neam, stare socială, pregătire intelectuală, un omul cu suflet bun, care e milostiv, săritor, care are milă de cel suferind”, scrie basilica.ro, care continuă: “în acest sens, Părintele Patriarh a remarcat situaţia deloc fericită în care se află multe familii din România”.
Urmează un citat din spusele Patriarhului Daniel: „Mulţi părinţi nu mai sunt aproapele pentru copiii lor pentru că i-au abandonat, mulţi copii nu mai sunt aproapele pentru părinţii lor pentru că i-au uitat, au plecat la muncă în străinătate, au mai ţinut legătura o vreme, iar după o perioadă mai îndelungată au uitat cu totul de ei”.
România are în acest moment, potrivit statisticilor oficiale, peste 3,5 milioane de locuitori în afara graniţelor, majoritatea au plecat pentru un trai mai bun în perioada 2007-2018. Exista studii care dau chiar estimări de peste 5 milioane de români plecaţi la muncă în Europa şi în alte zone ale lumii. Anul trecut am avut un număr de peste 219 mii de emigranţi, majoritatea tineri şi în vârstă de muncă, având un nivel de calificare mediu (studii profesionale si liceale). Potrivit datelor BNR, aproximativ 20% dintre cei plecaţi în străinătate în ultimii 10 ani au studii superioare.
Un studiu experimental făcut de INS, arată că la sfârșitul anului 2017, un număr de 94.896 copii din România au unul sau ambii părinți plecați în străinătate, iar 17.425 de copii sunt afectați de migrația ambilor părinți.
În ceea ce privește distribuția pe județe, datele din luna iunie 2017 ne arată că regiunea cu cei mai mulți copii cu părinți plecați, aflați în atenția autorităților, este cea de Nord-Est, cu un total de 31.576 copii (în special județele Suceava – 9.097 copii, Iași – 5.529 copii, Bacău – 5.160 copii și Neamț – 4.636 copii), urmată de Sud-Est cu 16.035 copii (în special județele Galați – 6.174 copii, Constanța – 3.661 copii și Vrancea – 2.648 copii) și de Sud-Muntenia, cu un total de 12.896 de copii cu părinți plecați cuprinși în evidențele oficiale (aflați cu precădere în județele Prahova – 4.897 copii, Dâmbovița – 2.727 copii și Argeș – 2.594 copii).
FOTO: patriarhia.ro
2 comments
Daca au uitat de ei înseamnă că au uitat si de voi simțiți cumva în portofel??!
Asta ptr ca el nu e un adevarat parinte.Stie el ce inseamna sa vezi plingand copilul ca nu are panofii buni sa mearga la scoala?Stie el ce inseamna sa nu ai bani sa platesti caietele si pachetelul de zi cu zi?Stie el ce inseamna sa gatesti pentru o saptamina la cinci oameni un pui,sa n-ai bani sa platesti gazul,lumina,intretinerea?De unde sa stie ,el nu le stie pentru ca sant lucruri lumesti si el s-a lepadat demult de ele.Doar parintii si bunicii care n-au mai putut suporta lacrimile celor iubiti stiu ce inseamna sa -isi ia lumea in capat si sa faca sacrificiul de a nu vedea ani de zile pe cei dragi si sa lucreze ca mine ca alta fara libere fara sarbatori fara vacante ca sa posta fi aproape de ei si sa nu le lipseaca nimic si sa posta avea zile decente pe care sa le petreaca cu bicurie si nu cu lacrimi in ochi