Particule de plastic, descoperite în nori de cercetători japonezi – studiu. Acumularea lor în atmosferă poate duce la schimbări în echilibrul ecologic, susțin aceștia

634 de vizualizări
Foto: © Saiva | Dreamstime.com
Cercetătorii japonezi au constatat în premieră prezenţa microplasticelor în nori şi au analizat influenţa acestora asupra formării norilor cumulus şi impactul lor negativ asupra climei, a cărui amploare este încă incertă, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Studiul a fost realizat de o echipă condusă de profesorul Hiroshi Okochi de la Universitatea Waseda, prin analiza unor mostre de apă din nori prelevate de pe vârfurile munţilor Fuji şi Oyama, la altitudini cuprinse între 1.300 şi 3.776 de metri, potrivit detaliilor cercetării publicate cu o zi înainte.

Cu ajutorul unor tehnici avansate de imagistică, cum ar fi reflexia totală atenuată sau spectroscopia în infraroşu, echipa a determinat prezenţa microplasticelor în fluid şi a identificat nouă tipuri diferite de polimeri şi un tip de cauciuc cu dimensiuni cuprinse între 7,1 şi 94,6 micrometri.

Cercetătorii au constatat o prezenţă ridicată de polimeri hidrofili (asemănători apei), posibil un produs al condensării proprii a norilor, ceea ce ar sugera că microplasticele ar putea juca deja un rol cheie în formarea norilor, “ceea ce ar putea afecta în cele din urmă clima în general”, notează ei.

“Acumularea de microplastice în atmosferă, în special în regiunile polare, poate duce la schimbări semnificative în echilibrul ecologic al planetei, provocând o pierdere severă a biodiversităţii”, notează echipa în anunţul privind rezultatele sale.

Degradarea microplasticelor în straturile superioare ale atmosferei este mult mai mare decât la nivel terestru din cauza intensităţii radiaţiilor ultraviolete “iar această degradare eliberează gaze cu efect de seră şi contribuie la încălzirea globală”, potrivit lui Okochi.

Concluziile studiului, spune el, pot fi folosite pentru a lua în considerare efectele microplasticelor în viitoarele proiecţii ale încălzirii globale şi pentru a încerca să se ia măsuri.

“Dacă problema poluării aerului cu plastic nu este abordată în mod proactiv, schimbările climatice şi riscurile ecologice pot deveni o realitate, provocând daune grave şi ireversibile asupra mediului în viitor”, adaugă Okochi.

Microplasticele sunt particule de plastic mai mici de 5 milimetri, bucăţi mici din acest material care se găsesc în mod obişnuit în afluenţii industriali şi care se formează prin degradarea deşeurilor de plastic mai mari, devenind o ameninţare pentru mediu.

Aceste mici fragmente au fost găsite şi în peşti şi alte animale care fac parte din dieta umană şi pot provoca atât efecte toxice, cât şi alterări genetice pe care comunitatea ştiinţifică se aventurează să le investigheze.

Foto: © Saiva | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Două grădinițe din județul Galați au fost adăugate în ultima săptămână pe lista actualizată a Ministerului Educației cu școlile în risc seismic I / 55 de clădiri școlare sunt în pericol de prăbușire la cutremur

Ministerul Educației a publicat vineri, 24 martie, pe edu.ro, lista actualizată săptămânal cu școlile în risc seismic I. Față de săptămâna trecută, au fost adăugate două grădinițe în toată țara,…
Vezi articolul

Franța prezintă strategia națională de alfabetizare digitală. Printre măsuri: bacalaureat profesional în securitate cibernetică din septembrie 2023, elevilor să le fie testate competențele digitale de 3 ori pe parcursul școlii

Autoritățile din educația franceză au lansat recent strategia Franței pentru alfabetizare digitală a elevilor, profesorilor și lucrătorilor din instituțiile administrative din învățământ, pentru perioada 2023-2027. Ministerul Educației de la Paris…
Vezi articolul

Profesorii, elevii și studenții ar putea să aibă 2 zile libere pentru investigații medicale, potrivit unui proiect adoptat de Senat. Amendă de la 500 de lei și până la 2.500 de lei pentru angajatorii care nu respectă prevederea

Toți profesorii și ceilalți angajați de la stat și de la privat ar putea să aibă dreptul la 2 zile libere într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se…
Vezi articolul
calendarul de depunere

PROIECT ROFUIP 2024 Profesorii sunt obligați să prezinte un certificat medical, cazierul juridic și certificatul de integritate comportamentală, pentru încadrarea şi menţinerea în funcţie

Profesorii au obligația să prezinte prezinte un certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, precum și cazierul judiciar și certificatul de integritate comportamentală, potrivit unui document pus în consultare…
Vezi articolul