Participarea în comisiile școlare ar trebui să fie criteriu de acordare a bonusurilor, susține profesoara Iuliana Căplescu: Tot pentru elevi suntem implicați în comisii, de dimineață până seara, în timp ce alți colegi, după ce și-au terminat orele, au plecat

7.283 de vizualizări
Foto: captură TVR Online
Participarea profesorilor în comisiile școlare, alături de progresul elevilor, ar trebui să fie criterii pentru acordarea bonusurilor la salariu, a afirmat recent profesoara de istorie Iuliana Căplescu, de la Colegiul Național „Matei Basarab” din București, la emisiunea InfoEdu de la TVR: „Suntem în comisii de dimineață până seara, nu cumva poate fi un criteriu de performanță și trecut acolo pentru un bonus?”, a declarat ea.

Implicarea suplimentară a cadrelor didactice în comisiile școlare este în directă legătură cu sprijinul acordat elevilor și performanța școlară, a afirmat profesoara: „Tot pentru elevi sunt profesori care sunt implicați în comisii, examenul de competențe, examenul de simulare, suntem în comisii de dimineață până seara, în jur de o săptămână, două săptămâni, în timp ce alți colegi de-ai noștri, după ce și-au terminat orele, au plecat. Nu pentru copiii aceia, nu pentru elevii aceia? Noi, profesorii ceilalți, pe timpul nostru. Nu cumva poate fi un criteriu de performanță și trecut acolo pentru un bonus?”, a subliniat ea.

Profesoara Iuliana Căplescu consideră că această implicare ar trebui recunoscută și inclusă printre criteriile de performanță pentru acordarea unor venituri suplimentare care urmează să fie anunțate de Ministerul Educației.

Informații de context

Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat, la sfârșitul lunii decembrie 2024, în exclusivitate pentru Edupedu.ro, că va propune indicatori de performanță „pentru a crește veniturile cadrelor didactice”. Termenul pentru publicarea acestor indicatori este până la sfârșitul lunii mai: „Eu am această abordare meritocratică de a veni cu indicator de performanță, dar în forma unor bonusuri, premii, suplimentare față de un salariu de bază. Deci, nu salariul pe baza indicatorilor de performanță, ci veniturile o să intre în această logică. Este iarăși un proiect pe care o să-l asum. Începem să lucrăm la acești indicatori de performanță, mai ales că, poate ați observat, premierul i-a cerut explicit, când a prezentat programul de guvernare în fața Parlamentului. Deci i-a cerut, o să-i dăm, dar îi dăm în formula asta de evidence based education (n. red.: educație bazată pe dovezi) și de politici bazate pe dovezi. Contează, dar contează în anumite zone, nu neapărat în salarizarea de bază”, a mai spus acesta.

Acordarea de recompense financiare și non-financiare pentru profesorii care au performanțe la nivel școlar, județean și național, prevăzută în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR

Amintim că, pe 1 aprilie anul trecut, Ministerul Educației anunțat că a decis “constituirea unui grup de lucru” cu sindicatele, ca să „să elaboreze proiectul de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță”, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Premierul României, Marcel Ciolacu, după publicarea rezultatelor de la testele PISA 2022, a cerut public ministrului de atunci, Ligia Deca, să prezinte criterii de performanță pe baza cărora salariile profesorilor să poată fi crescute diferențiat. „Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește“, a declarat Ciolacu. Acesta făcuse referire la astfel de criterii încă de la preluarea mandatului de premier.


6 comments
  1. personal la gradații as pune la criteriile cu rezultate cu elevii la concursuri și olimpiade 50 puncte pt premiul 1 national,40 p,pt premiul 2 național și 30 p,pt premiul 3 național,pt că sa le vina mult mai ușor cadrelor didactice implicate să atingă 150 p,chiar numai din asta,astfel încât să nu fie un profesor cu astfel de rezultate fără gradație de merit.

  2. Serios?
    Când doamna director se implică inclusiv in propunerea liderului sindical (chiar și a viceliderului), când pune doar oamenii săi in toate comisiile de peste zece ani, când folosește argumente ca la rotația culturilor când nu-i convine cineva, când se face că e mai atentă la scârțâitul ușii decât la alte propuneri, până se prind ,,dulăii” ei cu propuneri convenabile, nu e destul? E o mascaradă cu comisiile!
    Iar când vine vremea să răspundă cineva pentru porcării, C.P. a ales!
    Vor să fie la toate butoanele!
    P.S.Au mai inventat și,, autopropunerea” – cu care tot ei jonglează!

  3. Susțin, nu știu despre alte comisii, dar cea de bursă e foarte consumatoare de timp, mai ales când nici un alt coleg nu vrea sa se implice.

  4. Tanti colega, toți suntem implicați în comisii, dar nu de dimineața până seara, nu mai abera! Iar dacă nu suntem, fii sigură că avem alte activități care ar putea fi cuantificate financiar. De ce trebuie sa introducem strămoșescacapră a vecinului? Chiar atât de meschini am devenit sau e doar o invidie feminina căreia i-ați dat glas? Rușine!

  5. Doamne ce se mai victimizeaza unii, ce vrei doamna bani in plus pentru ceva ce trebuie sa faci? ai program 8 ore stai la munca doamna ca esti platita din banii nostri nu sa faceti figuri ca vreti bani pentru orice. nu meritati niciun leu in plus as propune sa fiti monitorizati ca sunteti la munca 8 ore pe zi . iaute ce zice doamna ca vrea bani pentru munca de comisie de o face tot in acele 8 ore doamne fereste !!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii de 10 la Definitivat 2023, din județul Alba: Vreau să cred că pot aduce o schimbare, doar prin munca și plăcerea de a lucra cu copiii / Am avut onoarea de a avea cei mai buni profesori și acest lucru s-a văzut în rezultatele obținute

Patru profesori au reușit performanța de a obține 10 pe linie, la Definitivat 2023, în județul Alba. Jurnaliștii de la Alba24.ro au discutat cu cei patru profesori, pentru a vedea…
Vezi articolul

Anul școlar actual s-ar putea încheia luna viitoare, avertizează sindicatele din învățământ în condițiile în care Guvernul pregătește înghețarea salariilor și a angajărilor

Acest an școlar ar putea să se încheie luna viitoare, scriu într-un comunicat Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spriru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.…
Vezi articolul