Participarea elevilor care învață în limba maghiară în România la testările PISA 2025, într-un eșantion reprezentativ, a fost aprobată de Guvern

200 de vizualizări
Foto: © Rimma Zaytseva | Dreamstime.com
Participarea elevilor de 15 ani care învață în limba maghiară în România la testările PISA 2025 a fost aprobată de Guvern printr-o Hotărâre publicată ieri în Monitorul Oficial. Astfel, competențele acestor elevi vor fi măsurate pe baza unui eșantion special, după cum a semnalat Edupedu.ro când documentul era în stadiul de proiect.

Pentru introducerea eșantionului, România va implementa opțiunea „Supraeșantionarea elevilor din România care învață în limba maghiară”. Pentru această opțiune a fost stabilită o taxă de 18.900 de Euro, cuantum asigurat de la bugetul de stat, din sumele alocate Ministerului Educației și Cercetării.

Guvernul a aprobat și înlocuirea Unității de Cercetare în Educație din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educația cu noul Institut de Științe ale Educației, ca Centrul Național PISA 2025.

MEC a considerat că este necesar ca această opțiune să fie implementată „pentru corelarea învățământului în limba maghiară din România cu evoluțiile sistemelor educaționale de la nivel internațional, în vederea proiectării unor intervenții adecvate, având în vedere că datele obținute se referă nu numai la nivelul achizițiilor elevilor, ci și la contextele învățării”.

La testările PISA din anul 2022, competențele elevilor maghiari au fost evaluate. Deciziile ministeriale și guvernamentale adoptate pentru participarea la ediția de anul acesta nu au menționat în niciun fel repetarea acestei evaluări pentru aceștia. Recent, secretarul de stat Kallos Zoltan a declarat pentru Edupedu.ro că „această greșeală” urmează să fie reparată.

Amintim că testările PISA 2025 vor avea loc în România în perioada 28 aprilie – 9 iunie. Inițial, MEC a anunțat că la evaluarea internațională vor participa 10.000 de elevi. După adoptarea Hotărârii, urmează ca acest eșantion să fie extins.

DOCUMENT Hotărârea adoptată de Guvernul României

Foto: © Rimma Zaytseva | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Programul Pedibus, prin care elevii sunt încurajați să meargă pe jos la școală, lansat și la Miercurea-Ciuc. „Printre multiplele beneficii ale acestui program putem să enumerăm reducerea aglomerației”, spune viceprimarul

Programul Pedibus, prin care elevii sunt încurajaţi să meargă pe jos la şcoală, pentru reducerea aglomeraţiei dar şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, va fi lansat şi la…
Vezi articolul

Proiectul de lege care prevede stimulent de risc pentru profesori în preuniversitar și universitar, în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru orele predate în starea de urgenţă şi alertă, a fost adoptat pe articole de Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, marţi, Proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus. Votul final…
Vezi articolul

SURSE Eșec al simulării aplicației Ministerului Educației pentru colectarea datelor de la evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Ar fi apărut probleme tehnice, iar simularea se va relua joi în toate școlile cu clase primare și gimnaziale

Testarea aplicației Ministerului Educației în toate școlile cu clase primare și gimnaziale, pentru colectarea datelor de la evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, nu se…
Vezi articolul