Participare crescută la Olimpiada județeană de Religie, semnalează agenția de știri a Patriarhiei, care citează un consilier din ministerul Educației. Circa 10.000 de elevi au participat sâmbătă la faza premergătoare etapei naționale, dintre care 1.600 au fost prezenți la centrele de examen din București.
Competiția s-a desfășurat simultan în cele 48 de centre județene, având ca participanți elevi din clasele gimnaziale și liceale. Potrivit lui Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației, citat de Basilica.ro, numărul participanților a crescut față de anul trecut, când la această etapă s-au înregistrat 8.966 de elevi.
Pentru desfășurarea olimpiadei, au fost mobilizați peste 1.200 de profesori evaluatori și aproximativ 1.100 de profesori asistenți. Elevii care au obținut locul I la etapa județeană s-au calificat pentru faza națională, care va avea loc în perioada 22-27 aprilie. Cei de gimnaziu vor concura la Slobozia, în timp ce liceenii se vor întruni la Bacău.
În București, Sectorul 1, olimpiada de religie s-a ținut la Colegiul German „Goethe”, care a găzduit și olimpiada de limba germană maternă, conform aceleiași surse. 300 de elevi au participat la „Goethe” la olimpiada de religie. Directorul Sebastian Stoica, profesor de specialitate, spune că „este un lucru extraordinar faptul că disciplina Religie Ortodoxă este reprezentată cu atât de mult interes la toate clasele”.
„Rezultatele sunt foarte bune. Ne bucurăm că de la an la an, în afară de faptul că numărul copiilor care participă crește, și calitatea lucrărilor este din ce în ce mai bună”, a declarat pentru Trinitas TV profesorul Cristian Alexa, inspector pentru disciplina Religie la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).
- Irina Ionescu-Berechet, elevă la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București, care a obținut premiul III la ediția anterioară, a subliniat importanța acestei discipline pentru formarea tinerilor. Ea consideră ora de religie drept un spațiu de reflecție asupra valorilor morale și spirituale, dar și o modalitate de aprofundare a cunoștințelor despre cultură și artă. „Orele de religie, alături de educația primită în familie, mi-au deschis cu adevărat ochii spre a privi lumea și viața în lumina credinței”, a declarat tânăra pentru Basilica.ro.
Preotul George Jambore, inspector patriarhal pentru disciplina Religie, a explicat că participarea numeroasă la această competiție reflectă interesul elevilor pentru înțelegerea universului spiritual și cultivarea valorilor creștine. Potrivit acestuia, disciplina Religie contribuie la dezvoltarea educației morale, artistice și sociale a tinerilor.
Olimpiada de Religie este organizată anual de Ministerul Educației, în parteneriat cu inspectoratele școlare județene, fiind una dintre competițiile care oferă elevilor posibilitatea de a aprofunda aspecte legate de spiritualitate și cultură religioasă. Prima ediție a fazei naționale a avut loc în 2009, la Baia Mare, cu participarea a 227 de elevi calificați din toată țara. De atunci, competiția a crescut constant ca număr de participanți.