Participare crescută la Olimpiada de Religie. Circa 10.000 de elevi din țară prezenți la etapa județeană sâmbătă, 1.600 doar în București / Inspector: De la an la an lucrările sunt mai bune

2.322 de vizualizări
Foto: IELO 2024
Participare crescută la Olimpiada județeană de Religie, semnalează agenția de știri a Patriarhiei, care citează un consilier din ministerul Educației. Circa 10.000 de elevi au participat sâmbătă la faza premergătoare etapei naționale, dintre care 1.600 au fost prezenți la centrele de examen din București.

Competiția s-a desfășurat simultan în cele 48 de centre județene, având ca participanți elevi din clasele gimnaziale și liceale. Potrivit lui Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației, citat de Basilica.ro, numărul participanților a crescut față de anul trecut, când la această etapă s-au înregistrat 8.966 de elevi.

Pentru desfășurarea olimpiadei, au fost mobilizați peste 1.200 de profesori evaluatori și aproximativ 1.100 de profesori asistenți. Elevii care au obținut locul I la etapa județeană s-au calificat pentru faza națională, care va avea loc în perioada 22-27 aprilie. Cei de gimnaziu vor concura la Slobozia, în timp ce liceenii se vor întruni la Bacău.

În București, Sectorul 1, olimpiada de religie s-a ținut la Colegiul German „Goethe”, care a găzduit și olimpiada de limba germană maternă, conform aceleiași surse. 300 de elevi au participat la „Goethe” la olimpiada de religie. Directorul Sebastian Stoica, profesor de specialitate, spune că „este un lucru extraordinar faptul că disciplina Religie Ortodoxă este reprezentată cu atât de mult interes la toate clasele”.

„Rezultatele sunt foarte bune. Ne bucurăm că de la an la an, în afară de faptul că numărul copiilor care participă crește, și calitatea lucrărilor este din ce în ce mai bună”, a declarat pentru Trinitas TV profesorul Cristian Alexa, inspector pentru disciplina Religie la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).

  • Irina Ionescu-Berechet, elevă la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București, care a obținut premiul III la ediția anterioară, a subliniat importanța acestei discipline pentru formarea tinerilor. Ea consideră ora de religie drept un spațiu de reflecție asupra valorilor morale și spirituale, dar și o modalitate de aprofundare a cunoștințelor despre cultură și artă. „Orele de religie, alături de educația primită în familie, mi-au deschis cu adevărat ochii spre a privi lumea și viața în lumina credinței”, a declarat tânăra pentru Basilica.ro.

Preotul George Jambore, inspector patriarhal pentru disciplina Religie, a explicat că participarea numeroasă la această competiție reflectă interesul elevilor pentru înțelegerea universului spiritual și cultivarea valorilor creștine. Potrivit acestuia, disciplina Religie contribuie la dezvoltarea educației morale, artistice și sociale a tinerilor.

Olimpiada de Religie este organizată anual de Ministerul Educației, în parteneriat cu inspectoratele școlare județene, fiind una dintre competițiile care oferă elevilor posibilitatea de a aprofunda aspecte legate de spiritualitate și cultură religioasă. Prima ediție a fazei naționale a avut loc în 2009, la Baia Mare, cu participarea a 227 de elevi calificați din toată țara. De atunci, competiția a crescut constant ca număr de participanți.


9 comments
  1. S-a dat ordin pe unitate, sa demonstreze relevanta si dorinta elevilor. La noi in scoala anul trecut au participat 3 elevi, in acest an- 13. Oare cum explicati? Ne-am prins, stati linistiti…

    1. Au participat mai mult anul acesta pentru ca i s-a facut mai multă popularitate. Acei trei elevi de anul trecut au transmis mai departe colegilor informații frumoase despre experiența lor cu olimpiada și uite așa au ajuns anul acesta să participe mai mulți. Nu de puține ori elevii au întrebat dacă există cumva olimpiadă și la disciplina religie, fiindcă multă lume (adulți și copii) se gândesc că poate încă nu s-a organizat la nivel național.

  2. pai normal, fiindca e singura materie care se preda alaturi de romana si mate tot gimnaziul si tot liceul, si comparativ cu cele 2 ghici care-i mai usoara? nu mai zicem ca se mai si suprapun olimpiadele…

  3. Lol! 10.000 elevi la religie!
    Și două-trei articole mai jos era olimpiada de Fizică cu 700 participanți!

    Uite așa ajunge religia în trunchiul comun 1-12, fizica la opțional nefrecventabil și viitoarea generație se va ruga și va face matanii sa porneasca masina sau calculatorul!
    Iar cand toate articolelel electrocasnice vor fi cu comanda vocala, vor fi siguri ca exista un dumneazeu acolo, in masina de spalat care le spala rufele sau care le face mancarea in cuptor…

    1. Comentariul tău este o blasfemie la adresa lui Dumnezeu. Așa cum adevaratii creștini nu și-au pierdut credința în adevaratuomDumnezeu nici în cele mai temute închisori comuniste, cu siguranță nu și-o vor pierde nici atunci când vor folosi articole electrocasnice cu comandă vocală.

  4. Participarea numeroasa nu reflecta niciun interes pentru valorile moral-crestine, ci unul pur material…. premiile la faza judeteana a oricarei olimpiade (religie sau matematica, absolut egal) aduc burse

    1. Dacă este doar dorința materială, puteau alege alte discipline. Dar, în pofida faptului ca religia se studiază la cererea elevului, totuși elevii vor și la olimpiadă. De ce? Pentru ca le place religia din toate punctele de vedere bune.

  5. Pentru că e ușor. Și pentru că le plac poveștile.

    Dar orice îi face să fie entuziaști e bine venit. Măcar au interes pentru ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pretransfer profesori 2023. Pe 23 martie vor fi afișate la sediile școlilor și grădinițelor condițiile specifice pentru ocuparea posturilor. Documentele pe care trebuie să le depună cadrele didactice la inspectoratul școlar și la unitățile de învățământ

Etapele pentru pretransferul cadrelor didactice se desfășoară în perioada 23 martie – 26 aprilie, potrivit Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2023 – 2024. Pe 23 martie…
Vezi articolul

DOCUMENT A fost lansat apelul de proiecte prin care școlile pot obține până la 60.000 de euro pentru laboratoare inteligente cu tablă interactivă, imprimante multifuncționale, kit-uri de roboți și ochelari de realitate virtuală. Cererile se depun online până pe 1 martie 2023

Apelul competitiv de proiecte prin care colegii, licee, licee tehnologice, școli profesionale, inclusiv cele cu clase de învățământ dual, dar și palate și cluburi ale copiilor pot fi dotate cu laboratoare…
Vezi articolul

Ghid pentru simularea examenelor naționale, la limba română, publicat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. Sugestii de rezolvare și sfaturi pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a: cum se redactează un rezumat, o pagină de jurnal, o scrisoare sau un e-mail / Modele de subiecte și bareme

Un ghid pentru simularea examenelor naționale, Evaluarea Națională și BAC 2023, a fost publicat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. Elevii de clasa a VIII-a vor susține simularea probelor la Evaluarea…
Vezi articolul