Parlamentul României – ghid explicativ: cum funcționează, ce face, câți deputați și senatori are și cum sunt aleși

Foto: gov.ro

Parlamentul României este organismul care legiferează, adică face regulile generale pentru toate domeniile în care există activități ale oamenilor. Politicienii care ajung parlamentari sunt cei care, prin votul lor și prin inițiativele pe care le propun, contribuie la stabilirea legilor care au impact asupra vieții tuturor locuitprilor dintr-o țară, nu numai asupra cetățenilor români. În România, care este o republică semi-prezidențială, Legislativul are o structură bicamerală şi este format din Camera Deputaţilor şi Senat.

Parlamentul este organismul ales în mod direct prin votul întregii populații, o dată la 4 ani.

Parlamentarii din Camera Deputaţilor şi Senat sunt aleși în cele 42 de circumscripţii electorale, prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Cele două Camere au un număr diferit de membri: Camera Deputaţilor este formată din 332 deputaţi, şi Senatul, din 137 senatori. Diferenţa se datorează normei de reprezentare diferite de la o Cameră la alta. Astfel, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori.

Ce face Parlamentul României?

Parlamentul are 3 roluri principale:

Rol legislativ
Rol de supraveghere
Rol bugetar
Cum lucrează Parlamentul României?

Activitatea Parlamentului se împarte în două etape principale.

Relația Parlamentului cu cetățenii:

Cetăţenii pot să adreseze, în mod individual sau în asociere cu alte persoane, petiţii Senatului României sau Camerei Deputaților în legătură cu subiecte care îi privesc în mod direct şi care au legătură cu domeniile de activitate ale instituţiei parlamentare. De asemenea, orice societate, organizaţie sau asociaţie îşi poate exercita dreptul de a adresa petiţii. Petiţiile pot fi adresate prin poştă electronică, prin poșta clasică sau direct la sediul instituției.

Cum face Parlamentul legi:

Parlamentul României adoptă legi, moţiuni şi hotărâri. Legile sunt legi constituţionale (prin care se modifică Constituţia), legi organice şi legi ordinare.

Mai întâi trebuie să fie depusă o iniţiativa legislativă, fie de către un grup de parlamentari, fie de către cel puțin 100.000 de cetățeni, fie de către Guvern sau alte instituții care au acest drept. Apoi are loc sesizarea Camerelor, sau Senatului, examinarea proiectelor de lege în comisii parlamentare, dezbaterea în şedinţe plenare, votul, controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare şi promulgarea acestora de către Preşedintele României.

Exit mobile version