Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a votat luni un proiect de lege care incriminează instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenență politică, scrie G4Media.ro. Parlamentarii USR vor sesiza CCR, a declarat deputatul Mihai Badea.
Proiectul de lege avea ca scop inițial punerea în acord a Codului Penal cu o directivă privind discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex etc. Dar un amendament introdus de Laura Vicol (PSD), șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, incriminează și delictul de opinie pe motiv de apartenență politică și prevede pedeapsa cu închisoarea până la 3 ani, a declarat pentru G4Media Mihai Badea (USR), membru în Comisia Juridică.
ERATĂ: Amendamentul inițial a venit de la Ministerul Justiției, condus de Stelian Ion (USR). Ne cerem scuze pentru eroarea de documentare.
”Ce înțelegeți prin instigare la ură împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane pe criteriul opiniei sau apartenenței politice? Codul penal nu conține nicio definiție a acestei noțiuni, care rămâne la aprecierea instanței. Nesocotiți nu doar dreptul la liberă exprimare, dar și principiul constituțional al calității, clarității și preciziei legii. Practic, orice critică mai substanțială pe care un cetățean obișnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid politic va putea fi considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a declarat Mihai Badea.
1 comment
Inca un motiv sa ii dorești copilului sa plece din țara. Esența democrației moderne ține de respectarea drepturilor omului (egalitatea în fața legii, dreptul la opinie, etc.), pluripartidismul, limitarea și separarea puterilor în stat.
Extras din Constituția României:
Libertatea conștiinței
ARTICOLUL 29
(1) Libertatea gândirii și a opiniilor, precum și libertatea credințelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credință religioasă, contrare convingerilor sale.
Daca asta spune constituția unei tari democrate, constituția tarii mele, cum este posibil sa existe un asemenea proiect de lege? Libertatea de exprimare este cea care face cea mai mare diferența intre o țara democrata și una comunista. Daca afirm ca nu îmi place politica partidului PSD-ului sau politica partidului PNL-ului nu înseamnă ca eu sunt cea care ar trebui sa nu mai vorbesc despre asta. Înseamnă ca partidul PSD sau PNL trebuie sa se adapteze și sa facă lucruri care sa ma câștige ca alegător. Înseamnă ca oricare dintre partidele aflate la guvernare trebuie sa ducă o politica care sa îmi schimbe opinia. Asta înseamnă sa fi un partid puternic și sa arați ca vrei sa schimbi ceva în bine. Sa acționezi spre binele și bunăstarea poporului care te-a pus acolo sa îl reprezinți. Nu sa ii îngrădești libertățile. Nu sa susții plagiatul. Sunt curioasa care va fi reacția UE la acțiunile lor.