Parlamentul a aprobat bugetul de stat pe anul 2024 / Încă nu se știe cu cât vor crește de la 1 ianuarie salariile profesorilor și angajaților din școli

Foto: gov.ro

Bugetul de stat pe anul 2024 a fost votat miercuri, scrie G4Media.ro. Încă nu se știe cu cât vor crește salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024, documentul cu forma legii votate miercuri, 20 decembrie, încă nu a fost publicat. Decizia din ședința de Guvern din urmă cu o săptămână a fost ca aprobarea procentelor generale de creștere a salariilor în învățământ să fie prevăzută în ordonanța „trenuleț”, iar o ordonanță separată, de modificare al legii 153/2017, făcută de Ministerul Educației și de Ministerul Muncii să prevadă grilele. Aceasta va fi aprobată ulterior de Executiv. Din acel moment niciun oficial sau lider sindical nu a mai declarat public nimic pe acest subiect. Au mai rămas 10 zile pana la 1 ianuarie.

Plenul reunit al Parlamentului a finalizat, miercuri, dezbaterile privind bugetul de stat pe anul 2024 și a dat votul final. Bugetul de stat pe anul 2024 a fost adoptat de plenul Parlamentului, cu 299 de voturi „pentru” și 82 de voturi „contra”, scrie G4Media.ro.

Deocamdată nu se știe însă cu cât vor crește salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024. Decizia din ședința de Guvern din urmă cu o săptămână a fost ca aprobarea procentelor generale de creștere a salariilor în învățământ să fie prevăzută în ordonanța „trenuleț”, iar o ordonanță separată, de modificare al legii 153/2017, făcută de Ministerul Educației și de Ministerul Muncii să prevadă grilele. Aceasta va fi aprobată ulterior de Executiv, dar nu există în dezbatere sau în transparență nici la Ministerul Educației nici la Ministerul Muncii.

Din acel moment niciun oficial sau lider sindical nu a mai declarat public nimic pe acest subiect. Până la 1 ianuarie mai sunt 10 zile.

În anul electoral 2024 “va fi în sfârșit anul Educației”, a spus premierul Marcel Ciolacu marți seară în discursul de la Parlament pentru aprobarea legii bugetului de stat pentru anul următor. Prim-ministrul a anunțat că Educația va primi 4,1% din PIB, alocare pe care a catalogat-o ca fiind istorică, însă cu 0,2% mai mică decât procentul anunțat de Ministerul Educației zilele trecute pe baza legii bugetului de stat în stadiul de proiect.

Tot marți seară în Camera Deputaților, senatorul PNL Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, vorbea de 4,3% din PIB alocare pentru Educație. Legea în forma adoptată miercuri, 20 decembrie, de ambele camere, încă nu a fost publicată, la ora publicării acestei stiri.

Procentul anunțat de prim-ministru este mai mic decât cel comunicat public de Ministerul Educației condus de Ligia Deca, de 4,3% din PIB. Dacă procentul alocat din Produsul Intern Brut Educației este 4,3%, atunci este cel mai mare din ultimii cel puțin 20 de ani. Dacă este de 4,1% cum a spus premierul Marcel Ciolacu, de altfel cum apare și în transcrierea discursului său de pe site-ul Guvernului, atunci este cel mai mare din ultimii 15 ani – grafic.

Guvernul a aprobat, pe data de 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul pentru 2024.

Citește și:
În anul electoral 2024 “va fi în sfârșit anul Educației”, spune premierul Marcel Ciolacu în discursul de la Parlament pentru aprobarea bugetului pe 2024. Ciolacu anunță cea mai mare alocare bugetară din istorie, de 4,1% din PIB, mai puțin decât 4,3% a ministrei Ligia Deca
Greva profesorilor și PNRR au provocat o alocare bugetară de 4,3% din PIB pentru Educație pentru anul 2024, cea mai mare din ultimii cel puțin 20 de ani, dar cu 36 de miliarde de lei mai mică față de prevederile legii Deca-Iohannis
Exit mobile version