Părinţi ai elevilor care învaţă la Colegiul Pedagogic au protestat joi în fața Primăriei Iași. Vor să știe când va fi deschisă şcoala modulară promisă de autorități în urmă cu 3 luni. Un reprezentant al părinților s-a adresat primarului în ședința Consiliului Local: “Fac 130 de km pe zi să-i duc și să-i aduc de la școală pe cei doi copii ai mei. Avem nevoie de o şcoală decentă în care elevii să înveţe. Vrem să ştim exact când va fi deschisă şcoala modulară”. Primarul Mihai Chirica i-a răspuns: “Școala va fi gata când va fi gata”. Amintim că elevii Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași învață din septembrie în clădirea Colegiului Gheorghe Asachi, pentru că elevii nu erau în siguranță în clădirea clasificată cu risc seismic 1. Aceasta urmează să fie reabilitată, dar până atunci – după cum autoritățile promiteau la începutul anului școlar – o școala modulară va fi construită în curtea Colegiului Vasile Lupu, în decembrie-februarie, pentru ca elevii să poată învața mai aproape de casă.
Un grup de părinţi ai elevilor Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași a protestat joi în fața Primăriei, pentru a-și arăta nemulțumirea față de faptul că școala modulară, promisă de autorități pentru cel târziu luna februarie, încă nu este gata și nici nu se știe de când vor învăța elevii acolo. În prezent, ei învață într-o clădire a Colegiului Gheorghe Asachi, temporar, anunța ISJ Iași în septembrie.
Părinţii au ameninţat cu noi proteste, așa cum au făcut în primăvară când elevii au fost mutați să învețe în două școli, din cauza stării de degradare în care se află clădirea.
Veronica Jalbă, reprezentant al părinților, elevilor și cadrelor didactice de la Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași, a spus în cadrul ședinței Consiliului Local că părinții vor să știe când va fi gata școala modulară, care ar urma să fie amplasată în curtea Colegiului pentru ca elevii și părinții să nu mai parcurgă distanțe mari de drum.
“Vrem să știm dacă astăzi se votează bugetul pentru coala modulară de la Liceul Pedagogic și când vor intra exact elevii în această școală modulară, pentru că ei învață acum în două schimburi. Eu fac 130 km în fiecare zi să-i duc și să-i aduc de la școală. Copiii mei învață dimineața, se trezesc la 5:30 iar cel mare învață după-amiaza. Nu se mai poate așa. Vrem să știm de la dumneavoastră, dacă ați fi de acord să faceți acest lucru cu copiii dumneavoastră. Toți copiii învață în același mod. Sunt copii de clasa a VIII-a, sunt copii de clasa a XII-a. Sunt copii care stau în căminul Liceului Pedagogic. Avem nevoie de o școală decentă unde să-și desfășoare activitatea.
Am venit astăzi și nu plecăm de aici până nu vedem aprobarea de buget și vrem o dată exactă când acești copii vor învăța în școala modulară. Vrem să știm aceste lucruri. Aceleași variante și alte soluții nu există pentru noi în acest moment. Vom merge mai departe și vom face toate demersurile necesare până la Președinție, exact cum am făcut toate petițiile și vom ieși în stradă de câte ori este nevoie pentru acest lucru. Vă rog frumos să susțineți toți că domnii consilieri locali de la PSD, de la PNL, aveți copii. Nu cred că vă doriți altă soluție pentru copiii dumneavoastră decât acolo unde ați ales să învețe. În acele școli unde doriți să învețe copiii noștri? Vinerea după-amiază nu au căldură în liceul Gheorghe Asachi. Cât ne mai purtați prin alte licee, cât timp ne mai duceți prin alte școli? Vrem să stăm la noi acasă, vrem să ne întoarcem în școala noastră. Sunt viitoarele cadre didactice care vor pune în mâna copiilor dumneavoastră un stilou și vor învăța primul drum în viață. Sunt cadre extraordinar de dedicate, avem o conducere foarte bună. Vă rog frumos să susțineți acest lucru”.
Replica a venit chiar din partea primarului, Mihai Chirica, care a pasat responsabilitatea la conducerea Colegiului Vasile Lupu și i-a spus părintelui că: “Școala modulară va fi gata când va fi gata”.
“Procedura publică privind construcția școlii modulare este gestionată de către Școala Vasile Lupu. Așa prevede legea, ea acolo va funcționa. Noi îi dăm tot concursul și vom face tot ce este posibil prin ceea ce gestionăm noi intern, ca lucrurile să se petreacă respectând procedurile publice, când nu avem altă variantă. Reabilitarea școlii Vasile Lupu este sarcina noastră și noi o vom face și avem toate demersurile făcute în acest sens.
Nu putem să intervenim, peste intervenția ușor nepotrivită a celor care au contestat a doua oară (n. red. este vorba despre licitația pentru consolidarea Colegiului Vasile Lupu, nu pentru școala modulară), în condițiile în care CNSC-ul le-a respins. Noi sperăm să întâmple până se intră în sărbătorile de sfârșit de an și în felul acesta să validăm câștigătorul și vom intra în lucrări imediat, începând cu anul 2024. Perioada de lucrări n-a fost prelungită și nici nu vrem să o facem. Dimpotrivă, să acordăm maximă atenție ca lucrurile să fie grăbite. Nu vedem niciun impediment tehnic în momentul de față și nu avem nicio rezervă ca lucrurile să se petreacă în direcția pe care am convenit-o. Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi este chiar un proiect de hotărâre de validare a proiectului, cel contractat de către Școala Vasile Lupu, cu aproape 7 milioane de lei. Punem banii aceștia la dispoziția Școlii Vasile Lupu. De bugetul anului 2024 să poată face și platforma de beton și racordurile de utilități. Dacă mă întrebați o opinie personală, totdeauna pentru mine copiii reprezintă prioritate. Eu aș pune siguranța mai aproape de confort, dar dacă credem că găsim și siguranță, și confort în aceeași manieră pe locația respectivă, sunteți prietenii mei.
Veronica Jalbă, reprezentant al părinților: Am văzut, există o amânare. Noi vrem să intre copiii în această școală.
Mihai Chirica, primar Iași: Care?
Veronica Jalbă, reprezentant al părinților: În școala modulară.
Mihai Chirica, primar Iași: Când va fi gata.
Veronica Jalbă, reprezentant al părinților: Când va fi gata?
Mihai Chirica, primar Iași: Va fi gata când va fi gata. Mulțumesc, vă rog să vă duceți la locul dvs. și să înțelegeți că nu depinde de noi. V-ați întrebat conducerea liceului? Contractul este la școală, nu la noi”.
Informații de context
În martie 2023, o parte dintre elevii Colegiului Vasile Lupu din Iași au fost mutați să învețe în două școli pentru că nu era sigură clădirea, încadrată în grad de risc seismic 1. Atunci părinții au protestat pentru că școlile erau prea departe de casele elevilor.
La începutul anului școlar s-a găsit soluția ca pentru câteva luni toți cei peste 800 de elevi ai Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași să învețe la Colegiul Gheorghe Asachi până va fi gata o școală modulară construită în curtea liceului.
La începutul acestui an școlar, ISJ promitea că școala modulară va fi gata cel târziu în luna februarie. “Pentru că procesul de achiziție a durat mai mult decât am estimat inițial și practic școala modulară va fi finalizată undeva prin luna decembrie sau la începutul lunii februarie, am găsit soluția ca elevii și profesorii Colegiului Pedagogic să poată lucra și, respectiv, învăța în program de după-amiază în aceeași locație de data aceasta, și nu în două școli, cum s-a întâmplat pe finalul anului școlar trecut”, spunea Luciana Antoci, șefa ISJ.
Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Iași, publicat de 24-ore.ro, vineri, 8 decembrie 2023, Primăria Municipiului Iași a organizat o ședință de lucru pe tema stadiului proiectului școlii modulare, la care au participat reprezentanți ai Colegiului Pedagogic, Inspectoratului Școlar Județean și ai proiectantului. În cadrul ședinței au fost stabiliți următorii pași de parcurs pentru realizarea școlii:
– predarea de către proiectant a proiectului tehnic, detaliilor de execuţie şi a avizelor/acordurilor şi autorizaţiilor obţinute, conform Certificatului de Urbanism;
– aprobarea prin Hotărâre a Consiliului Local a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei şi a sumelor aferente acestei investiţii din bugetul local;
– organizarea, derularea şi finalizarea procedurii de atribuire a contractului de lucrări accesorii necesare realizării școlii modulare;
– derularea lucrărilor;
– organizarea procedurii de închiriere a încă 27 de containere modulare suplimentare, conform solicitărilor Colegiului Pedagogic.
– finalizarea lucrărilor accesorii şi livrarea, montarea şi punerea în funcţiune a școlii modulare.
Nu s-a precizat însă nici un calendar când vor fi mutați elevii în școala modulară. Între timp, licitația pentru reabilitarea Colegiului, este blocată după ce o firmă participantă a depus contestație.
Potrivit Primăriei Iași, situația școlii modulare a Colegiului Pedagogic este următoarea:
1. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 119 / 30 martie 2023 Primăria Municipiului Iași a alocat Colegiului Pedagogic suma de 800.000 lei pentru ca unitatea școlară să organizeze licitația pentru închirierea, transportul, montarea și punerea în funcțiune a containerelor modulare pentru o perioadă de 36 de luni.
Suma este menită să acopere cheltuielile din acest an, diferența pentru următorii ani urmând să fie asigurată tot din bugetul local. Subliniem faptul că licitația pentru realizarea școlii modulare și pentru toate celelalte amenajări necesare, ca și realizarea documentațiilor și obținerea avizelor sunt în sarcina Colegiului Pedagogic, cu fonduri de la Primăria Municipiului Iași și cu supervizarea Inspectoratului Școlar Județean.
2. Serviciul Investiții Proprii al Primăriei Municipiului Iași a solicitat, iar pe 15 mai a primit Certificatul de Urbanism pentru realizarea școlii modulare. Prin acest document, în vederea emiterii Autorizației de Construire sunt solicitate următoarele documente obligatorii: Documentație tehnică (DT), Documentație Tehnică pentru Obținerea Autorizației de Construire (DTAC), Documentație Tehnică de Organizare a Execuției (DTOE), ridicare topografică actualizată cu viza OCPI, verificare tehnică a documentației și obținerea următoarelor avize și acorduri: alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu energie electrică, alimentare cu energie termică, gaze naturale, telefonizare, salubritate, securitate la incendiu, protecție civilă, sănătatea populației și aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură.
3. Pe 20 mai 2023 a fost publicată în SEAP procedura de licitație deschisă de Colegiul Pedagogic privind închirierea containerelor modulare, însă licitația este anulată pe 22 iunie 2023 întrucât nu a fost prezentată nicio ofertă admisibilă.
4. Pe 12 iulie 2023 a fost publicat în SEAP de către Colegiul Pedagogic cel de-al doilea anunț de licitație, în urma căruia pe 4 septembrie 2023 a fost încheiat un acord-cadru cu SC Trident GSA SRL, pentru 36 de luni, pentru o sumă de 5.020.940,25 lei inclusiv TVA, sumă asigurată din bugetul local.
5. Conform prevederilor din Certificatul de Urbanism, Colegiul Pedagogic a încheiat pe 1 septembrie 2023 un contract de prestări servicii cu SC Software Design Solution SRL în vederea elaborării studiului topometric avizat OCPI, studiului geotehnic și studiului de amplasament. Pe 3 octombrie 2023 Colegiul a încheiat cu aceeași companie un alt contract pentru întocmirea de documentații în vederea obținerii avizelor și/sau acordurilor, DTAC, DTOE, DT / Proiectului Tehnic, devizului general și listelor de cantități de lucrări etc.
Pe 16 octombrie 2023 proiectantul a predat Colegiului Pedagogic studiul topometric avizat OCPI, studiul geotehnic și studiul de amplasament.
Vineri, 8 decembrie 2023, proiectantul a transmis Colegiului și devizul general explicitat. Conform acestui document, pentru realizarea școlii modulare este necesară suplimentarea numărului de containere de la 130 la 157.
Totodată, potrivit documentației întocmite de proiectant, dar și a cerințelor de stabilitate, de siguranță la incendiu și seism (conform normelor ISU) și de sănătate publică (conform DSP), sunt strict necesare o serie de lucrări suplimentare pentru realizarea de terasamente și fundații și pentru construirea unei platforme betonate, a acoperișului, a instalațiilor (electrice, termice, apă, canalizare etc.) și racordurilor la utilități, pentru montarea de echipamente (supraveghere video, de detecție etc.), precum și pentru achiziționarea de dotări (bănci, scaune, catedre, table etc.).
Valoarea totală a acestei investiții, inclusiv a platformei betonate și realizării de racorduri și branșamente, este estimată de proiectant la 4.990.000 lei inclusiv TVA. Valoarea totală a școlii modulare (construcția propriu-zisă, platforma și celelalte lucrări și dotări menționate) se ridică astfel la circa 10.000.000 lei, sumă care va fi suportată din bugetul local.
Trebuie menționat faptul că după cele maxim 36 de luni în care este menită să funcționeze școala modulară, platforma betonată realizată va fi folosită pentru o nouă facilitate sportivă, Primăria Municipiului Iași urmând să construiască fie un teren de sport, fie o sală de sport ușoară.
6. Vineri, 8 decembrie 2023, Primăria Municipiului Iași a organizat o ședință de lucru pe tema stadiului proiectului școlii modulare, la care au participat reprezentanți ai Colegiului Pedagogic, Inspectoratului Școlar Județean și ai proiectantului. În cadrul ședinței au fost stabiliți următorii pași de parcurs pentru realizarea școlii:
– predarea de către proiectant a proiectului tehnic, detaliilor de execuţie şi a avizelor/acordurilor şi autorizaţiilor obţinute, conform Certificatului de Urbanism;
– aprobarea prin Hotărâre a Consiliului Local a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei şi a sumelor aferente acestei investiţii din bugetul local;
– organizarea, derularea şi finalizarea procedurii de atribuire a contractului de lucrări accesorii necesare realizării școlii modulare;
– derularea lucrărilor;
– organizarea procedurii de închiriere a încă 27 de containere modulare suplimentare, conform solicitărilor Colegiului Pedagogic.
– finalizarea lucrărilor accesorii şi livrarea, montarea şi punerea în funcţiune a școlii modulare.
În concluzie, Colegiul Pedagogic a parcurs până în prezent toți pașii administrativi și legali necesari, în termenele legale, fără sincope și blocaje.
Conducerea Primăriei Municipiului Iași își reafirmă angajamentul de a susține financiar realizarea școlii modulare, de a supune suplimentarea sumei necesare, potrivit cheltuielilor enumerate, atenției și votului Consiliului Local, de a elibera cu celeritate toate documentele și avizele necesare și de a oferi Colegiului Pedagogic tot sprijinul și expertiza necesare.
Licitația pentru consolidare și refuncționalizare
Reamintim că licitația pentru încredințarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a Colegiului Pedagogic, organizată de Primărie din luna mai cu o prevedere bugetară de 66.564.617,62 lei fără TVA (79.211.894,96 lei cu TVA), a atras patru oferte.
Evaluarea tehnică și cea financiară au fost finalizate, iar câștigătoare a procedurii a fost desemnată asocierea Grup Construcții Est SA – Stef Invest SRL cu o ofertă de 53.339.463,7 lei fără TVA (63.473.961,8 lei cu TVA).
Rezultatul acestei licitații a fost însă contestat de unul dintre competitori (Iasicon SA), iar situația este în prezent în analiza Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.
În urma demersurilor făcute de Primăria Municipiului Iași, Colegiul Pedagogic va fi consolidat și cu fonduri de 83.978.855,33 lei de la Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Programul Național Școli Sigure și Sănătoase”, scrie în comunicat.
Edupedu.ro a scris în mai că Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași a fost inclus în programul guvernamental de consolidare alături de alte 9 școli.
6 comments
Acelasi primar in partida cu Costel Alexe vor sa faca Opera in Copou!!
E gatuit de trafic bietul Copou, iar ei nici o masura pt stoparea fenomenului.
Asta in timp ce in cladirea Operei din centrul Iasului, cresc copaci!!!
Aceeasi retea ca pe str Ghica Voda – sinagoga Cismarilor.
Deci să înțeleg că în loc să construiască o școală…prefera să închirieze containere …adică o soluție provizorie îngrozitor de scumpă și ineficientă.Construiti o școală de la zero și ai scăpat de cheltuieli.Dar trebuie să câștige cineva din toată nebunia asta…Sunt foarte multe școli care normal ar putea funcționa ca și muzee nicidecum că și scoli.Dar ce să-i faci când președintele are un proiect de țară România educata….dar fără nici o școală construită după standarde europene în timpul mandatului….prefera sa închirieze avioane de lux decât să construiască o școală.
In aceeasi situatie sunt si alte licee, scoli de prin Iasi.
Intr-adevar, o solutie cu bataie lunga ar fi construirea unei cladiri noi, de la zero, in care sa invete elevii pe durata a 1-2-3 ani, cat timp e refacuta cladirea vechii scoli.
Apoi pot relua procedura de renovare cu alta scoala – muta elevii in corpul nou pt 1-2-3 ani si tot asa. In 10 ani refac 3-4 scoli sau licee.
Pt ca asta e Iasul, prima capitala a Romaniei, cu primele scoli si universitati din tara. Are cladiri vechi! Si ar trebui sa ne mandrim cu ele si sa avem grija de ele.
Sunt absolvent al colegiului respectiv, trist să văd ce soartă va avea. Din păcate, nu cred că situația va evolua favorabil, interesele sunt prea mari.
acolo e bataie pe teren si cladire. Vrea Tudorel zis SI gargamel sa puna mana pe spatiu. e blat cu Chirica. daca apuca sa mute liceul in alta cladire tocmai in celalalt capat al orașului , atunci se pot apuca linistiti de imobiliare.
liceul pedagogic se afla Intr o zona selecta , aleea Sadoveanu langa Copou , și are o suprafața verde f mare . e un rai acolo.
… ” macarale , rad in soare aurii ..in zori de zi ! „
Bun raspuns are domn primar