Părinții să le ceară profesorilor de la clasă să facă pregătire suplimentară cu elevii, nu să îi trimită din start la meditații, spune Ligia Deca

25.608 vizualizări
Ligia Deca / Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
Părinții ar trebui să le ceară cadrelor didactice de la clasă să organizeze ore de pregătire suplimentară cu elevii, nu să apeleze din start la meditații, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu pentru stiripesurse.ro. Aceasta a explicat că nu toți elevii au nevoie de pregătire și că valorificarea oportunităților din partea școlii sunt suficiente.

„Faptul că avem copii care iau notă mare la Evaluarea Națională fără să fie meditați este o dovadă că nu avem nevoie de pregătire suplimentară întotdeauna”, a precizat ministrul.

„Nu spun că uneori nu este nevoie de o personalizare, dar aș prefera ca părinții să solicite acest lucru școlii, decât să încerce să suplinească cu costuri suplimentare. Haideți să cerem de la școală ce ne dorim de la școală și după aceea să constatăm sau nu că ea poate să ne ofere și să luăm alte măsuri, nu să începem automat să căutăm în altă parte”, a mai adăugat ea.

Ligia Deca a dat exemplul școlilor care organizează ore de pregătire suplimentară: „Majoritatea cadrelor didactice fac asta deja. Școlile s-au organizat astfel încât să ofere astfel de consolidări înainte de examenele naționale și eu cred că dacă există acest dialog sincer între familii și școală, lucrurile se vor îmbunătăți”.

În plus, ea a precizat că, dacă elevii se folosesc în mod corect de oportunitățile oferite de școală și dacă părinții mențin un dialog cu profesorii, meditațiile nu vor fi necesare.

„Trebuie discutat cu profesorii de la clasă pentru a înțelege clar care este nevoia reală de pregătire suplimentară, pentru că sunt convinsă că majoritatea copiilor, dacă vin la ore, dacă folosesc oportunitățile de formare suplimentară, sau de recapitulare, sau de consolidare pe care le oferă școala și dacă există un dialog între familie și cadru didactic, nu ar avea nevoie de acest instrument”.

Aceasta a criticat părinții care își trimit copiii la mai multe sesiuni de meditații, cu profesori diferiți și a tras un semnal de alarmă cu privire la pregătirea excesivă pentru examene.

„Am văzut și multe excese: copii care au mai mulți meditatori. Mie mi se pare că nu faci altceva decât să induci o nesiguranță și o presiune suplimentară”.

„În ceea ce privește meditațiile, noi, ca părinți, trebuie să fim foarte sensibili la ce are nevoie copilul nostru. Din acest punct de vedere, aș recomanda și discuția cu consilierul școlar, pentru că nu întotdeauna supra-pregătirea ajută”, a mai adăugat ministrul.


30 comments
  1. Sa ne plătească ea ore suplimentare și apoi suntem de acord…nu e puțin că din munca noastră aproape 50% se duc lunar la stat? să facă ea munca patriotică, că noi cu patriotismul nu ne plătim facturile și nu ne îngrijim copiii… Deșteapta asta sa vina la clasa sa predea, nu doar sa dea din gura inutil ca o moară stricată…Cât suntem plătiți, atât muncim…Nici măcar o secundă în plus! PUNCT!

  2. Sunt profesori care fac într-adevăr o oră pe săptămână suplimentar cu clasele terminale dar abia vin jumătate din elevi, restul nu sunt interesați! Cât despre plata salariilor ar trebui să aveți jenă că nu părinții plătesc salariile profesorilor! Se vede că aveți o totală lipsă de respect la adresa educatorilor!

  3. A, sigur, părinții ar trebui să meargă direct la profesorii de la clasă pentru „pregătire suplimentară”. Că doar asta e soluția perfectă, nu? Profesorii n-au nimic altceva de făcut decât să stea după fiecare elev, să organizeze ore de „consolidare” după orele de curs, să creeze „oportunități de recapitulare” și să le personalizeze pe toate, ca și cum ar avea o armată de asistenți personali.

    Da, și sigur că toți elevii sunt niște mici genii în devenire, care doar trebuie „să folosească oportunitățile oferite de școală” și gata, au reușit în viață! Că doar e simplu, nu? Nu mai trebuie să muncim, nici să ne gândim că sistemul poate ar avea mici, infime probleme. Tot ce trebuie să facem este să avem un „dialog sincer” cu școala, că sigur-sigur de data asta funcționează.

    Și cu meditațiile, bine că ne-ai zis, doamna Deca! Adio bani aruncați pe pregătire, acum putem sta liniștiți că școala ne pregătește copilul să dea Bac-ul direct din clasă. De fapt, cred că elevii ar trebui să fie fericiți că au așa noroc: să ajungă acasă și să doarmă, că doar e destulă „consolidare” și „recapitulare” la clasă.

    A, și nu uităm: să apelăm și la consilierul școlar! Ce bine că în școlile din România fiecare copil are câte un consilier personal, aproape că au timp pentru fiecare elev.

  4. Stimată doamnă, pe ce lume trăiți?
    Nu cunoașteți sistemul pe care îl conduceti
    Acum înțeleg de ce este totul praf. Nu va mai folosiți de părinți. Ne-am săturat de voi toți. Începând cu voi ăștia mari și tari care distrugeți tot prin legiferări de doi lei, până la acei profesori care își urăsc meseria. Paradoxul este că, la meditații se predau noțiuni care se dau la examene dar, nu se predau la școală. Și atunci vin să vă întreb pe dumneavoastră, doamnă ministru, nu cumva, vina este a dumneavoastră? Ne-ați făcut țăndări pe toți. Profesori care sunt rătăciți prin hățișurile birocratice și vin demotivați la ore, părinți care se lupta sa scoată oameni din copii și elevi care nu mai înțeleg nimic. Plătim bani grei pe meditații, datorită sistemului distrus de dumneavoastră, împreună cu predecesorii. Mai aveți și alte sfaturi inteligente?

  5. Bine ca a gasit bani de burse pt elevii cu media sub 5 si pe care le-a platit intreg anul scolar trecut, dar pt ore suplimentare pt profesori nu gaseste…

  6. Sunt curioasă dacă doamna ministru a luat în considerare și elevii care au alte preocupări în timpul orelor din program, dar apoi vor pregătire suplimentară!

  7. Am făcut ore suplimentare neremunerate mulți ani. Tot cei interesați să învețe câștigau ceva…Pentru alții era inutil. Oare părinții muncesc fără să fie plătiți? De ce măgăreata cade pe profesorii de matematică, română, materii de bac? Ceilalți…plimbă poșeta sau catalogul pentru același salariu! Și nimeni nu-i întreabă de rezultate!

  8. Am două fete. Profesorul de la clasă e problema pentru care ele nu înteleg mare lucru la mate. Le mai explic eu ca inginer dar prefer un meditator și o meditatoare pentru că nu cred eu că cel care cauzează problema e și cel care reprezintă și soluția. Plus că imi place că aceștia doi vin cu o gândire care ajută mai mult și imbină foarte frumos utilizarea tehnologiei. Iar când vezi fețele lor senine și luminate după sedințe pot spune că merită fiecare bănuț. Aceștia doi ar merita să aibă catedre de specialitate nu cei ținuți in brațe de un învățamănt politizat.

  9. Din experienta cu cei doi copii ,pot confirma ca majoritatea ar putea sa se lipsească de meditații.Conditia ar fi timp pentru aprofundare.Se aleargă prin materie și nu se exersează suficient pentru a stabiliza informația.Se trece repede de la o lecție la alta ,și aici ma refer la materiile din spectrul real unde ,exercitiul e cheia succesului.Asa apar golurile și lanțul slăbiciunilor, care trebuie sudat cu meditații.

  10. Orele acestea suplimentare să fie plătite! Este vreo diferență între salariul profesorului de matematică și cel al profesorului de biologie, franceză, muzică, desen? Nu! Atunci? Doamna ministru sau părinții prestează vreo muncă neplătită? Te duci la cules de porumbi fără bani?

  11. Copiii mei nu au făcut meditații, au învățat singuri ,au fost atenți în clase și au terminat șefi de promoție.
    Părinții sunt de vina că-și trimit copiii la meditații în speranța că astfel se va prinde ceva de ei ,fiindcă în clase stau pe telefon și acasă la fel.
    Ministrul habar nu are ce vorbește, nici nu are cum fiind inginer naval!!!, îi considera pe profesori niște scoli pe propria moșie.

  12. Și ce ne facem cu cadrele didactice care nu-și fac datoria la ore, iar când sunt rugate de către elevi să le explice un exercițiu ca nu au știut să-l facă, acestea țipă la ei și le spun ca nu au când să le explice deoarece trebuie să predea mai departe ??? 😡😡😡

  13. Doamna”dana” ši profesorii sunt plātitori de taxe,ohoo și ce taxe se mai opresc pe salariu.Matale câștigi salariul de pe Marte,sau cumva salariul tău este plătit și di taxele lor?Dar de ce doar tu ai dreptul de a exprima o nemulțumire?Sau totul se învârte in jurul tău?

  14. Așadar, doamna Deca uită că tocmai cel care a așezat-o pe scaunul acela mare de ministreasă deține 6 case de pe urma meditațiilor și nu a “pregătirilor suplimentare”… Iar doamna aceasta crede că noi credem că persoana ei a ajuns în fruntea educațiunii în urma “pregătirilor suplimentare” pe care le-a efectuat pe la SNSPA sau pe unde și-a mai făcut veacul stimabila. Hmm! Ceva e putred bre, tanti Deca!
    Lăsând la o parte forma fără fond… tocmai chiaburii aceștia de profesori, care nu se mai satură, fac la propriu acele “pregătiri suplimentare” cu propii lor elevi! Rezultatul? Dezastru!
    Dar de ce să nu arătăm cu degetul și să nu-i stârnim pe părinții copiilor împotriva acestor imperialiști datorită cărora nu funcționează “România educată”? Dacă ar spune ea direct la presă că aceștia oricum fac acest lucru datorită ordinelor sale către inspectorii și directorii pe care i-a numit din pix după culoarea peneleului sau pesedeului, neplătiți, ar suna urât.
    Așa că îi urăm stimabilei ” țața Deca senator pentru țară și popor!” Și dă-i și luptă, neicusorule!

  15. Domnul Iohanis își va relua meditațiile la fizică? Am mare nevoie să pot cuprinde cu mintea-mi teoria relativității educației susținută de doamna ministru.

  16. această impostoare… doritoare de voturi… tremură sa se pună in genunchi în fața părinților pentru niște voturi…sa rămână psd si pnl la butoane.
    Profesorul nu are familie? nu are copii? nu are viață după școală?
    sa faci pregătite suplimentară pentru ca acest parazit al societății românești nu poate pune punctul pe i … sa taxeze părinții copiilor nesimțiți care deranjează 35 min din 50 min…
    sa le explice părințiilor care au cu copii cu probleme căci școlile de masă nu sunt pentru ei…o clasă cu un copil ,, diferit” trage clasa in jos.

  17. Ce te faci cand profesorul de mate e un ditamai fost consilier cu radacini vechi in PSD, santajist de o viață la clasă cu pregătirile din particular, agresiv și arogant?! Dă o lucrare cu subiecte de 3 ore pe care le vrea rezolvate in 20 de minute, umple clasa cu note de 3 si 4 iar apoi asteapta sa vina parintii cu steagul alb ca să se ofere singuri pe tavă. Asa am patit cu ambii copii. Acum e randul surorii mele sa o treacă pe nepoată-mea prin caznele coruptiei si a nesimtirii romanesti. Toate astea, plus multe altele, la “prestigiosul” CN Unirea din Focsani. Daca dai o cautare pe Google profesorul in cauza e scaldat in lauri și miere. In realitate, la catedra, e un as al corupției si al nesimțirii. Cand aveam copiii acolo faceam reclamatii la ISJ care ajungeau inmormantate intr-un sertar. Sora-mea e mai abilă. Vor să facă simultan, împreună cu mai mulți părinți, denunț la DNA, să trimită cazul în presa națională și o petiție Comisiei Europene.

  18. da , exista si copii care nu fac meditatii, dar sunt dintre cei foarte buni, care pe langa orele de la clasa mai sunt inscrisi la centrele de excelenta, cercurile “Hai la olimpiada”, alte cluburi… sunt parinti care isi pregatesc singuri copiii. Eu dupa 9 ore de serviciu fac matematica cu ai mei copii, zilnic, in weekenduri… Este un coleg al copilului, olimpic la fizica, care dupa orele de scoala, merge la centrul de excelenta la chimie 3 ore si apoi profesoara de acolo mai ramane doar cu el si mai face fizica inca 2-3 ore. Cand fi-mea se califica la nationale, profesoarele faceau online seara neremunerat sau in scoala o luau de la alte ore… deja e o alta clasa de copii iar astia sunt copiii de 10, dar sunt putini, cum ramane cu marea masa?

  19. ”Părinții să le ceară profesorilor de la clasă să facă pregătire suplimentară cu elevii”

    hai pe bune madam ministru??? Si de plata suplimentară de ce nu glăsuiești?
    Si probabil se gândea doamna la discipline ca matematica, româna ca discipline de bac. Și dacă e așa, ce facem cu ceilalți profi, îi plătim mai puțin că nu fac ”pregătire suplilmentară”? Sau nu sunt importanți? Păi atunci, astea ar trebui să se reflecte in salarizare

    Ce zici de asta doamnă ministru?

  20. Ahahaha, bancul saptamanii :)))))))))))

    Am cerut in sedinta cu parintii profesorului de matematica sa recupereze orele pierdute cu saptamana verde / altfel, zilele cu consiliu profesoral in care nu se fac ore, zilele portilor deschise, examene etc. Raspunsul ” nu se poate, nu am timp”. Case closed.

    femneia asta traieste intr-un univers paralel, ca si ala de-a propulsat-o acolo unde e.

    1. Orele de mate – și orice ore in general – NU SUNT PIERDUTE cu săpt. verde. In săpt respectivă NU se face școală/cursuri că așa a decis ministerul. Deci nu ai ce recupera și prin urmare cererea ta, stimabilă, e inutilă și ilegală chiar

      Câte despre faptul că afirmi că cineva e intr-un alt univers decâț cel in care te fâțâi tu, mai meditează dacă ai moral, un astfel de drept

      1. Doamna “profa”, ca parinte de beneficiar (si platitor direct, via taxe, al salariului tau), am dreptul sa imi exprim nemultumirea la adresa serviciului prestat. Iar dupa vehementa cu care-i iei apararea ministresei, e clar…

        1. In comentariul de sus ai spus numai balarii (alea cu recuperari din sapt altfel, verde, etc…). In asta te visezi mosiereasa, impartind peizanilor, recte profilor pe care ti-i visezi argati, cate un coltuc de pita. O fi naspa cand te-oi trezi?
          Altfel, zi exact, beneficiaro, cat dai tu pentru salariul unui prof? Dar asa, la leu…
          Case open….

        2. Sunt profesori care fac într-adevăr o oră pe săptămână suplimentar cu clasele terminale dar abia vin jumătate din elevi, restul nu sunt interesați! Cât despre plata salariilor ar trebui să aveți jenă că nu părinții plătesc salariile profesorilor! Se vede că aveți o totală lipsă de respect la adresa educatorilor!

      2. madam deca,eu cred că demisia ta ar fi cel mai bun lucru pt.sistemul de inv.sistem pe care l-ați politizat excesiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Remus Pricopie / Foto: Agerpres

Remus Pricopie, SNSPA: Sper ca noua lege a educației să clarifice două probleme majore – politizarea spațiului academic și situația rectorilor fără doctorat și fără legitimitate profesională

“Trebuie clarificate două probleme majore” în învățământul superior românesc: cea a “politizării spațiului academic”, prin relația rector-politician, respectiv cea a “rectorilor care nu au doctorat și nici legitimitate profesională”, comentează,…
Vezi articolul

SURSE De luni, 8 ianuarie, ar trebui să înceapă distribuirea în școli a tichetelor educaționale de 500 de lei în județele unde au ajuns deja cardurile / Inspectoratele vor primi un ordin de ministru cu procedura prin care părinții vor primi cardurile

De luni, 8 ianuarie, părinții ar fi putea primi de la școală tichetele educaționale de 500 de lei, acolo unde cardurile au ajuns deja sau urmează să fie distribuite, spun…
Vezi articolul

SURSE Percheziții la Universitatea București legate de contractele de deratizare. UPDATE Poliția: Firma „nu ar presta sau prestează parțial serviciile de dezinsecție, dezinfecție și deratizare contractate” / UB: „Colaborăm cu autoritățile în toate aspectele anchetei”

O serie de percheziții a avut loc în această dimineață la Universitatea din București, potrivit surselor Edupedu.ro. Perchezițiile ar viza suspiciuni privind contractele de deratizare încheiate de universitate cu un…
Vezi articolul

Confuzie creată în rândul directorilor de școli și angajaților aflați în grevă generală, printr-un document trimis de Ministerul Educației care făcea trimiteri și la amenzi / Sindicatele îl demontează punct cu punct: Conține dispoziții contradictorii și creează o presiune nejustificată asupra directorilor

Sindicatele din învățământul preuniversitar demontează un document trimis de Ministerul Educației, care conținea prevederi din legislație care ar avea legătură cu conflictul de muncă. Adresa de la minister a fost…
Vezi articolul