Părinții pot depune cererile pentru tichetele educaționale de 500 de lei până pe 26 noiembrie, după ce termenul a fost prelungit, anunță purtătorul de cuvânt al Guvernului

8.254 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Cererile pentru tichetele educaționale de 500 de lei pe suport electronic vor putea fi depuse la școli de părinți până pe 26 noiembrie, după cum a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Concret, perioada de depunere a cererilor a fost prelungită cu o lună de zile.

„Vreau să punctez faptul că tot astăzi s-a aprobat prelungirea perioadei de depunere a cererilor pentru tichete educaționale până în 26 noiembrie 2023, astfel încât să existe timpul necesar pentru ca toți părinții să poată depune cererile de sprijin care au la bază ordonanța nr. 83 din 20023, adoptată recent de Guvern.

Este vorba concret despre acea primă de 500 lei per copil pentru achiziții de rechizite sau alte materiale, care vor ajuta copiii să își continue în condiții cât mai bune procesul educațional”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Inițial, termenul prevăzut în ordonanța de urgență nr. 83 din 2023 era 26 octombrie. În prima variantă a proiectului de ordonanță de urgență pusă în consultare publică pe 9 septembrie de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) care se ocupă de distribuția și alimentarea acestor carduri, termenul de depunere a cererilor era 5 octombrie.

Numărul de elevi care ar urma să primească aceste carduri în anul școlar 2023-2024 a rămas același de la prima variantă a proiectului: 410.000 de copii din medii defavorizate, de nivel preșcolar, primar și gimnazial, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Condițiile de eligibilitate. Cine poate beneficia de carduri

„a) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;

b) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară;

c) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară”, scrie în proiectul de OUG.

Cu alte cuvinte, pragul de venit al membrilor familiei din care face parte elevul beneficiar este același ca și în cazul sprijinului prin rechizite acordat din 2002 încoace la începutul anului școlar tot pe bază de cerere depusă de părinte la școală, program care însă anul acest ar fi întâmpinat probleme potrivit surselor Edupedu.ro: sunt școli din câteva județe care nu ar fi primit informații de la inspectoratele școlare despre calendarul de desfășurare a acestuia în septembrie 2023, astfel încât să acorde rechizitele elevilor încadrați la această formă de ajutor de stat.

  • „Venitul mediu net lunar pe membru de familie se calculează prin însumarea veniturilor realizate în luna iulie a fiecărui an de către persoanele din componența familiei, potrivit cererii (…) și împărțirea rezultatului la numărul acestora”, scrie în proiectul de act normativ.

Modelul de Cerere standard se aprobă se aprobă prin ordinul Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, în termen de 10 zile de la data aprobării prezentei ordonanțe de urgență, se arată în document, adică până pe 22 octombrie cel târziu dacă actul este aprobat joi, 12 octombrie, când este pe ordinea de zi a Executivului. Cererile vor putea fi completate de părinți la școală după apariția modelului și vor conține informații despre numărul de membri ai familiei.

Mai departe, pentru verificarea eligibilității și a veniturilor, se vor utiliza date din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și se va folosi Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru transmiterea datelor așa încât să rezulte o listă inițială și, ulterior, una finală de beneficiari, conform precizărilor și pașilor descriși în proiectul de OUG.


3 comments
  1. Bună ziua, aș vrea să știu dacă fetița se încadrează, lucrează doar soțul,având salariul minim pe economie, fetița este in clasa pregătitoare (0),care este venitul pe membru de familie la care se încadrează.Va mulțumesc

  2. Bună ziua! Și eu ma întreb același lucru de ce dacă termenul este prelungit nu au trimis act oficial către școli? Școlile refuza sa primeasca actele

  3. Bună ziua, ptr. Card social la școală la care sunt copii înscriși termenul pentru depunerea cererii a fost 27 octombrie 2023. Pe internet scrie ca s-a prelungit termenul pana pe 27 noiembrie. Ce e de făcut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

40% dintre tinerii români ar dori să se mute în altă țară în următorii trei ani, iar aproape un sfert au planuri concrete în acest sens – raport Eurofound / România a avut cea mai mare rată de tineri NEET, din Uniunea Europeană, în 2022 – tineri de 15-29 de ani care nu sunt în sistemul de educație sau în cel de formare și nici nu lucrează

Pentru prima dată în istoria recentă, România a fost clasată pe primul loc la încă un indicator negativ în Uniunea Europeană: rata tinerilor NEET. Astfel 20% dintre tinerii cu vârsta…
Vezi articolul