Părinții, obligați să le asigure copiilor calculator/laptop/tabletă/telefon smart cu internet pentru a participa la cursurile online, a stabilit ministerul Educației. Elevii, obligați să participe la orele pe net stabilite de școală

20.604 vizualizări
Foto: Pexels.com
Ordiunul de ministrul care reglementează predarea online instituie pentru prima dată obligativitatea pentru părinți de a-i asigura copilului mijloace tehnice, laptop/telefon smart/tabletă și acces la internet pentru a participa la cursurile online.

Iată prevederile documentului obținut de Edupedu.ro:

Părintele, tutorele legal instituit sau susținătorul egal are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul și participarea preșcolarului sau elevului la activitățile de învățare online organizate de unitatea de învățământ.

Părintele, tutorele legal instituit sau susținătorul egal răspunde material pentru distrugere echipamentelor informatice și de comunicare în situația în care acestea aparțin patrimoniul unității de învățământ. (n.r. școala poate da în custodie părinților echipamente)

Preșcolarul sau elevul are dreptul de a avea acces gratuit la portalurile platformele de învățare, bibliotecile virtuale și la alte resurse de învățare digitale, în funcție de nevoi.

Elevul are obligația de a participa la activitățile de învățare online stabilite de unitatea de învățământ.

Reamintim că în prima zi de școală după vacanța de Paște ministerul Educației a aprobat Ordinul prin care este reglementată predarea online. Printre cele mai importante reguli sunt:

  • Cursurile pe net devin obligatorii și vor fi monitorizate.
  • Profesorii vor fi obligați să preia feedback de la părinți și elevi.
  • Părinții sunt obligați să le asigure elevilor tehnologia necesară cursurilor
  • Școala poate da laptopuri în custodie părinților, iar dacă cei care le primesc, le deteriorează, sunt buni de plată

FOTO: pexels.com

Citește și:


26 comments
  1. Bună eu am nevoie de un leptop sunt cu probleme de auditive la școală specială va rog cu mult detalii in 0757566095

  2. Ca bine zici dumneata, păcat ca nu ai timp sa ne înveți pe fiecare în parte, de la amărât la guvernanți, ce sa facem concret, ca se vede ca ai ști.

  3. Scrisoare deschisă către părinți, profesori și Ministerul Educației și Cercetării
    Azi, majoritatea joburilor se găsesc pe internet prin accesarea site-urilor specializate. Dacă nu știi să folosești calculatorul, nu îți poți găsi un job optim potrivit competențelor tale. Iar dacă nu ai competențe digitale, nici nu poți lua bacalaureatul. Așadar, elevii care nu pot dobândi aceste competențe pentru că nu au mijloacele necesare, sunt discriminați și condamnați la sărăcie și excluziune socială pe viață.
    Îmi dau cu părerea în calitate de părinte și profesor cu experiență de o viață; și soțul meu este profesor. În anii ’90 am economisit și am cumpărat, din salariile noastre de mizerie, laptop de peste 1000 de dolari pentru copiii noștri. Nu aveam mașină mică, nu ne permiteam. Copiii noștri, azi adulți, sunt pe picioarele lor și pentru că am făcut din educația lor o prioritate a familiei. Ne-am gândit că, dacă au competențe digitale și cunosc foarte bine măcar o limbă străină, își vor găsi de lucru cu ușurință. Exact așa le-am spus și elevilor mei: învățați foarte bine cel puțin o limbă străină, învățați să folosiți calculatorul, și veți avea o pâine asigurată. După ani de zile de la absolvirea liceului, primeam telefoane de la foștii elevi să mă întrebe de sănătate și să îmi confirme că avusesem dreptate: aveau slujbe bune, venituri frumoase, chiar și fără diplome de facultate. Am folosit calculatorul la clasă și am ținut legătura pe internet cu elevii mei încă de prin 2002. O parte dintre ei veneau la liceul din București din comunele limitrofe. În câteva săptămâni toți s-au conectat la internet. În scurt timp părinții le-au cumpărat laptopuri sau desktopuri (erau mult mai scumpe decât acum) și telefoane mobile, dacă nu le aveau deja.
    Azi am căutat pe eMag oferte de laptopuri, și am găsit și la preț de 1070-1100 lei, plătibil și în rate. Un exemplu: Laptop ASUS VivoBook 15 X540MA-GO550 cu procesor Intel® Celeron® N4000 pana la 2.60 GHz, 15.6″, 4GB, 256GB SSD, Intel® UHD Graphics 600, Endless OS, Chocolate Black, No ODD costă 1.079,99 lei, 44.99 lei rata lunară, pe 24 de luni cu card eMag. Costul curentului este mic; noi pentru toată gospodăria, inclusiv 2 televizoare și 2 calculatoare, avem un cost mediu lunar de 70 lei la abonamentul Enel. Un abonament lunar de internet la Digi este 30 lei. Deci cu un cost de cca 100 lei pe luna timp de 24 de luni, îi dai copilului tău șansa de a trăi independent și demn tot restul vieții. Oare merită investiția? Ce zici? Dacă nu ai ce pune pe masă copilului, sigur ești în situația de a primi ajutor social. Cere-l!
    Voi trimite această analiză și Guvernului, care s-a mișcat foarte încet spre deloc cel puțin la acest capitol, al digitalizării. La 3 milioane de elevi, dacă, exagerând, considerăm că o treime nu au niciun dispozitiv prin care să aibă acces la internet, 1 milion x 100 lei = 100.000.000 lei/lună. Prin tăierea sau măcar impozitarea cu 90 % a pensiilor speciale s-ar obține mai mult decât necesarul. Există și fonduri europene în acest scop. Iar toți copiii români ar avea o șansă în viitor, alta decât cea de a fi căpșunari sau muncitori cu ziua la negru, când nu sunt asistați social. Ar însemna șanse egale cu adevărat pentru toți.
    Cât despre profesorii care nu își permit 100 de lei pe lună, le propun să nu mai plătească sindicatul cu 1% din venitul brut lunar; este oricum o sumă exagerată, netransparent și discreționar folosită de liderii sindicali. Iar dacă nu au competențe digitale până la momentul acesta, le spun că nu ar lua nici măcar bacalaureatul. Aceste competențe trebuie să fie obligatorii în fișa postului, și trebuie să fie testate la orice examen de grad, titularizare, etc. Am o rudă, învățătoare într-un sat de la munte. Are calculator si internet de cel puțin 15 ani. Ține legătura cu elevii ei pe whatsapp, dacă ei nu au alte dispozitive. Ea de ce poate?!
    Este necesar un audit pe ultimii 25 de ani la MEN. Au fost furați foarte mulți bani în sistemul de învățământ: cu toalete de 20.000-50.000 de euro și chiar mai mult, cu softuri Microsoft supraevaluate (vezi afacerea demarată de guvenul Năstase, în care nu s-a recuperat prejudiciul și au plătit cu libertatea doar 2-3 acari Păun, nu și pricipalii vinovați), renovări de școli la preț de vile noi de lux, după care le cădea tavanul în cap elevilor etc. Fostul ministru Liviu Pop promitea tablete și manuale digitale pentru fiecare elev. Bănuiesc că se baza pe date certe. Ce s-a întâmplat cu banii respectivi sub guvernarea PSD? De ce nu au fost folosită creșterea economică anuală de peste 4 % din ultimii 7-8 ani pentru a asigura acces egal la educație și tehnologie modernă tuturor elevilor, și programe de inițiere IT? Din interes meschin politic: pentru că partidele de guvernămât fie au furat fie au folosit neadecvat fondurile, și au nevoie de proști care să îi voteze, nu de cetățeni independenți material care pot gândi.

  4. La Vianu poate sunt tablete, telefoane și internet dar în satul în care m-am născut, nu.
    Este sănătoasă la cap echipa ministerului?
    Ei trăiesc foarte bine, au bani mulți și de la înălțimea funcției ne arată cât de prosti suntem noi și cât de deștepți sunt ei.
    Iar site-urile precum acestea ii încurajează și ei cred ca e bine. Ce tot o protejați, editorial vorbind, pe doamna aceasta? Nu v-ați lămurit ce fel de persoana este când a fost filmată ascultând pe la uși? Eu am o părere.
    Nu îi spune nimeni cât e de penibilă doamna aceasta? Cine o ține în brațe?
    Eu una nu îmi voi duce niciun copil la școală. Sa ma amendeze cât vor.
    Am lucrat cu copilul asa cum am putut și cât ne-am priceput și am sa le trimit caietele. Sa facă ce vor. Nerușinati, nu au făcut nimic pentru învățământ și acum dau din colt în colț. Nu am nicio așteptare de la ei, asta nu înseamnă că nu pun educația copilului pe primul rand. Doar ca nu am niciun dram de încredere în ei.
    Sper sa luați toate mesajele de mai sus și sa le transmiteți deștepților de la minister. Nu sunt toți care fac ode doamnei.

  5. 1. De cand profesorii sunt obligati sa aibe acasa PC, Laptop, Smartphone ca sa fie utilizate GRATUIT in scopul predarii si evaluarii? In orice domeniu instrumentele de lucru sunt furnizate de angajator! Deconteaza ministerul factura la curent, la internet, licentele programelor?

    Buna intrebare! Doar ca ramane retorica. Prea putini parinti s-au gandit la acest aspect. Majoritatea comenteaza cu ingrijorare despre faptul ca profesorii sunt platiti integral, fara sa munceasca. Sunt parinte (am o fiica in clasa a VIII-a si un baiat in clasa a VI-a, cea mare a invatat in clasele primare in Anglia), dar in acelasi timp nu pot sa nu observ cum parintii din Romania (in marea lor majoritate) sunt frustrati ca nu sunt bugetari, prin urmare nu au si ei ocazia sa fie platiti, fara sa munceasca. Apropo, lucrez in mediul privat! Din toate comentariile asta reiese. Ma intreb cati dintre parintii care isi varsa frustrarile pe aici, i-au ajutat cu ceva pe ai lor copii. Ma refer nu doar a le pune la dispozitie dispozitivele (telefon, tableta, PC etc). Personal am constatat cateva aspecte in aceasta perioada:
    1. Sistemul nu a fost pregatit pentru asa ceva (scoala on-line). Aici includem (lipsa resurselor electronice (gageturi, telefon, tableta, PC – conectate la internet), lipsa platformelor educationale acreditate MEC, la care fiecare elev si profesor sa se conecteze imediat cu o parola si un user name).
    2. Unii profesori au actionat imediat, incercand sa gaseasca solutii dupa pricepere. (Nu stim procentual cat de multi, insa preponderent acei profesori ce predau discipline de examen s-au mobilizat in numar mare). Altii i-au lasat pe copii de izbeliste din diferite motive (dezinteres, lipsa resurselor amintite mai sus, insuficiente competente digitale).
    3. Onorat MEC nu i-a ajutat concret in aceasta perioada nici pe elevi, nici pe profesori. Paractic nu a actionat in sprijinul lor, ci doar s-a chinuit sa faca exercitii de imagine prin comunicari contradictorii (sa nu se predea, sa se faca consolidare, ca astazi Mme Anisie sa declare ca nu le-a spus profesorilor sa nu predea, ci doar le-a facut recomandari. Precedenta scrisoare MEC spunea altceva.
    4. In tot acest haos elevii defavorizati au fost abandonati, incluzand aici elevii CES, cei ce provin din medii defavorizate, cei cu burse sociale, cei din mediul rural sarac etc.
    5. Cine a facut totusi scoala on-line? Exact cine a avut cu ce si a dorit. (includ aici si pe profesori, dar si pe elevi). Au fost si dintre cei care au avut cu ce, dar nu au fost interesati de scoala on-line.
    6. In situatii exceptionale, sistemul romanesc de invatamant isi arata limitele si mai ales lipsurile. Statul este incapabil sa asigure ceea ce garanteaza Constitutia in materie de „drept la educatie” si atunci cand nu sunt situatii de criza.

    In loc de concluzie!
    Personal nu am asteptat sa ma ajute satul. Impreuna cu sotia am incercat sa lucram cu copii nostri ca si cum ar fi la scoala. (citit impreuna, ajutor la teme, vizionare de documentare, jocuri interactive). Stiam ca ma pot baza doar pe noi ca parinti. Muncesc ca sa le asigur copiilor mei ce au nevoie. Pentru mine educatia lor este o prioritate, nu o lozinca. Am invatat, cat am lucrat si locuit in Anglia, ca obligatiile sunt, in primul rand, ale parintelui in ceea ce priveste educatia scolara a propriilor copii. (Daca fiica mea lipsea nejustificat de la scoala, daca mergea cu temele neefectuate, daca avea un comportament neadecvat la scoala, cel care raspundea, eram eu, in calitate de parinte, apoi fiica mea).

    Asa ca le multumesc si profesorilor de la casa fiicei mele si celor de la clasa fiului meu care au desfasurat ore on-line cu copiii mei. De ce le multumesc din moment ce sunt platiti „integral” pentru asta? O fac pentru ca nu aveau absolut nicio obligatie sa o faca GRATUIT!
    NU LE VA PLATI STATUL NICIUN LEUT PENTRU CA SI-AU FOLOSIT PC-UL, TABELTA, SMARTPHONE-UL, INTERNETUL SI ENERGIA ELECTRICA, CA AU RASPUNS INTREBARILOR PUSE DE COPII MEI SI IN AFARA PROGRAMULUI DE 8 ORE.

    1. Buna seara! Eu lucrez in IT. Laptop-ul il am de la firma. Facturile de curent electric, internet ( de mare viteza, nu cel obisnuit), accesorile de la calculator ( casti si microfon, mouse etc), toate necesare desfasurarii activitatii, mi le platesc singura. Nici nu indraznesc sa ii spun patronului: plateste-mi si asta, si asta, si asta….Acum….mai facem si noi un efort, nu sa tot stam cu mana intinsa la stat.

  6. Sa imi spuna dna ministru cum pot eu, educatoare sa oblig părinții sa puna copiii sa asiste la activități on line. Grădinița nici macar nu este obligatorie. Pana acum le-am dat exemple de activități, poezii, povesti, activități practice de făcut acasa, dar atunci când părinții pot sa se ocupe. Cum pot eu sa oblig părinții sa stea cu copiii să picteze la ora 9 dimineata cand ei sunt la serviciu, sau lucrează de acasa. Am înregistrat cântece și povesti si le-am trimis. Am realizat fise de lucru ce se pot rezolva direct pe ecranul telefonului/laptopului. Am descris jocuri didactice si distractive pe care le pot face. Am păstrat chiar si teme săptămânale, pentru a încerca o integrare a noțiunilor. Dar in realitatea zilelor noastre sa oblig părinții la un program pt activități de grădiniță nu este posibil. Nu vad cum. Poate ni se explică…

    1. Unul dintre părinți supraveghează copilul. Cu 75% din salariu. Oricum, iese mai ieftin decât dacă ar lua o bonă. Să se sacrifice! E copilul lor, nu al altora.

      1. Sunt mama care imi cresc copilul de 7 ani singura. Cum sa fac? Rata, chirie si facturi sunt mai mari decât 75 % din salariu mediu. Va rog sa-mi spuneti cum sa fac? Cred ca nu cunoasteti toate situatiile familiare din țară asta, așa că ar fi bine sa nu comentați!

  7. Deci avem emise niste instructiuni pentru cum sa se deruleze o activitate care nu ar avea loc in virtutea vreunei obligatii legale, adica o Activitate NEREGLEMENTATA.
    Ministerul isi da singur in niste instructiuni, la art.13, tema de casa sa armonizeze legislatia in concordanta cu aceste (niste) instructiuni – din asta sa intelegem ca aceste instructiuni sunt mai “tari” ca legea si Legea trebuie sa “se dea dupa ele”!
    La fel, niste biete instructiuni INDUC IDEEA OBLIGATIVITATII parintilor si profesorilor de a asigura mijloace tehnice pentru a derula aceasta activitate NEREGLEMENTATA, fiindca daca ar fi reglementata OBLIGATIA DOTARILOR SI ASIGURARII INFRASTRUCTURII nu poate reveni decat statului!
    Astfel, pana la aparitia unei prevederi legislative nimeni nu TREBUIE sa faca ceva, ci va actiona conform propriei constiinte, in limita Legii si in interesul copiilor. cei care au mijloace au facut deja si vor continua sa faca, Ministerul nu trebuie decat sa le multumeasca pentru activitatea voluntara de pana acum si de-acum incolo.

    OMEC 4135 zice la art.1 “se aproba” instructiunile despre care vorbim, iar diversele institutii mentionate in OMEC la art.2 “duc la indeplinire prevederile prezentului ordin” de aprobare (nu li se cere/impune/pretinde/ordona sa aplice masurile care le-ar reveni din instructiunile anexate), adica doar aproba si ele la randul lor aceste instructiuni – e usor. 🙂

  8. Oare doamna ministru sa gândit că é bien şcoala să dea calculatoare dar de unde o să aibă nevoiaşii internet?

  9. bai sunteti dusi cu capul ?! sa-si strice ochii in calculator ! iar in 3-4 ani sa poarte ochelari ! plecati ma pe Luna , macar acolo nu puteti sa stricati sanatatea nimanui ! programele scolare sunt prastie ! facute sa nu poata fi predate si intelese de elevi ! ati facut invatamantul praf , praf mai inteligentilor

  10. Dragi Guvernanti, din prețul laptelui și biscuiților neconsumabile pe care la toamnă ați uitat să le dați copiilor și în timpul restricționării le-ați economisit și poate le-ați și plătit pentru firmele favorizate, ar fi mai bine să cumpărați tablete pentru fiecare copil și să acordați elevilor conexiune de internet (fie redus la atât timp câte ore au în orar). Mulți părinți au dificultăți materiale, mulți dintre ei lucrează pe unicul calculator al familiei și mulți părinți așteaptă cel puțin un gest din partea statului care ar arăta că copii lor (viitorii plătitori de taxe și viitorii alegători) primesc atenția dumneavoastră și merită șanse egale în dobândirea dreptului constitutional: dreptul fundamental la învățare. Cu multă speranță și respect: un părinte disperat.

  11. Titlul este formulat alarmist și nu e cazul să provocăm panică sau furie. Părinții nu sunt obligați să cumpere calculatoare, laptopuri sau tablete, ci școala trebuie să asigure echipamente necesare desfășurării orelor online în cazul în care elevii și profesorii nu le au deja. Pentru a se dota cu echipamentele respective, școala lucrează împreună cu autoritățile locale.
    Măsura e foarte bună și trebuia luată cu mult timp în urmă, dar e bine și acum. Sper că școlile și autoritățile locale se vor mișcă foarte repede, astfel încât toți copiii să poată participa la ore.

  12. Care aunt uneletele folosite pentru educatia online ? Zoom ul?? Cine il plătește?
    A vazut cineva acest ordin al ministrului ? Ca mi se pare rupt din poveștile cu Păcală ce se intampla.

  13. Inconstienta nu are margini,lumea reala este necunoscuta ,hai sa incepem de la inceput – intai sa avem mijloace necesare pentru acest fel de invatamant (de la profesori pana la elevi) dupa acesta sa emitem idei.Sunt dezamagit profund de viziunea ministerului.Viziune care lipseste…asa e domnul Johanis?

    1. La ce ajuta tehnica modernă parintilor carora li se rupe sufletul ca nu au ce pune pe masa copiilor? Ce fac cu tehnica modernă cadrele didactice care cumpara caiete și pixuri la copii, care xeroxeaza din bani proprii materiale, care tremura la ideea ca elevii săi ar putea fi mâncați de lup sau urs in drumul lor cu scopul de a învăța? Sa mai vorbim de condițiile in care merg copiii la toaleta? Sau despre toate neajunsurile sistemului de învățământ?

  14. Le-a trebuit o luna si jumate sa isi dea seama ca trebuie sa ia aceasta decizie… trist. Pana o si implementeaza, trece pandemia… Cata nepasare si incompetenta…

  15. Eu zic sa ne amendati in orice caz si retroactiv si pentru ca avem si pentru ca e posibil sa stricam instrumentele pe care scoala nu ni le poate da, dar si pentru ca abia acum, retroactiv, se aproba si ghidul profesorului online, si obgligativitatea accesarii sistemului de ore online care este divin, dar lipseste cu desavarsire! Amendati-ne, ca asa meritam, daca nu am parasit inca Romania!

  16. corecta masura, dar mult intarziata. In fisa postului oricarui cadru didactic trebuie inclusa obligativitatea de a avea competente digitale, fara de care niciun elev nu poate lua bacul. Si capacitatea de a preda la distanta trebuie sa fie testata la examenele pentru grade didactice. Masura ajutorului de 200 euro pt cumpararea unei tablete sau laptop pt elevii nevoiasi cu conditia ca venitul pe membru de familie sa nu depaseasca 250 de lei a fost o cruzime gratuita, daca nu o imbecilitate. De ce nu se ia ca baza macar cheltuiala cu un detinut?

  17. Q nesimtire mai mare nu se putea………parintii………….profesorii statul face ceva……tablete .softuri…………ael era o sursa buna………….nu au platit…statullll……….

  18. Cu ce să ia părinții calculator, nerusinatilor?
    Nu ati fost in stare să le dati nici banii pt rechizite copiilor cu nevoi speciale si acum vreti laptop uri si calculatoare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANOSR cere Camerei Deputaţilor să adopte cu prioritate legea pentru combaterea hărțuirii sexuale în universități / Ministerul Educației să intervină urgent ca sesizările anonime să fie admise

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Camerei Deputaților, print-un comunicat emis luni, să adopte cât mai curând legea care ar putea contribui la prevenirea și combaterea hărțuirii…
Vezi articolul

Vizualizarea lucrărilor de la Evaluarea Națională 2024. În zilele de 11 și 12 iulie, elevii din București vor depune o cerere semnată de părinte la centrul unde au dat examenul. Descarcă modelul de cerere / Solicitarea de vizualizare nu poate conduce la modificarea notelor

Elevii care vor să își vadă lucrările de la Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a (EN VIII) 2024 vor depune/transmite electronic o cerere semnată de părinte/ tutorele legal la…
Vezi articolul