Începerea noului an școlar vine cu o cerință obligatorie pentru părinți: să citească regulamentul de ordine interioară și să se asigure de respectarea lui, potrivit Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar 2024 (ROFUIP). Odată cu lansarea “Planului național de combatere a violenței școlare“, regulamentul de ordine interioară din școli va conține reguli referitoare la acest subiect.
“Respectarea prevederilor regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ de către personalul didactic, didactic auxiliar, administrativ, elevi și părinți/reprezentanți legali este obligatorie. Nerespectarea regulamentului constituie abatere şi se sancţionează conform prevederilor legale”, este menționat la art. 2, al. 9, din ROFUIP 2024.
Pentru transparență, regulamentul de ordine interioară va fi publicat pe website-ul unităților de învățământ: “Regulamentul de ordine interioară se aduce la cunoștința publicului, prin intermediul site-urilor proprii, într-o secțiune specială, și prin orice altă formă de comunicare publică existentă la nivelul unității de învățământ”, este menționat la art. 2, al. 12, din ROFUIP 2024.
Ce este Regulamentul de ordine interioară?
Regulamentul de ordine interioară este un set de norme și reguli specifice fiecărei unități de învățământ, care detaliază drepturile și obligațiile elevilor, ale părinților și ale cadrelor didactice. Documentul include prevederi referitoare la:
- Comportamentul elevilor
- Comportamentul elevilor față de profesori și personalul școlii
- Participarea la ore
- Codul vestimentar
- Utilizarea telefonului mobil și a altor dispozitive electronice
- Sancțiuni
Multe dintre aceste reguli sunt preluate din ROFUIP și din Statutul Elevului.
Noutăți în Regulamentul de ordine interioară
Noutățile sunt legate, în special, de reguli menite să combată violența școlară, în contextul lansării “Planului național de combatere a violenței școlare”. Regulamentul de ordine interioară trebuie actualizat, în prima săptămână de cursuri, conform calendarului din Plan, pentru a include măsuri specifice de prevenire și gestionare a violenței.
Regulile actualizate vor include:
- Prevenirea bullying-ului: introducerea unor programe educaționale pentru elevi, părinți și profesori despre bullying și consecințele acestuia;
- Proceduri clare de raportare: elevii și părinții vor avea acces la canale sigure și confidențiale pentru a raporta actele de violență;
- Intervenții și suport: măsuri de intervenție rapidă și suport psihologic pentru victime și consiliere pentru agresori;
- Campanii de conștientizare: organizarea de campanii și activități pentru promovarea unui comportament non-violent.
De asemenea, părinții sunt încurajați să discute cu copiii despre importanța respectării regulilor și să colaboreze cu profesorii în cazul în care apar probleme disciplinare.