Părinții elevilor pot participa la festivitățile de sfârșit de an școlar, în spații deschise, doar dacă sunt vaccinați anti-COVID, au test negativ sau au dovada că au trecut prin boală

30.791 de vizualizări
Foto: © Inna Reznik | Dreamstime.com
Părinții copiilor pot participa la festivitățile de sfârșit de an școlar dacă sunt vaccinați anti-COVID, au test negativ sau au dovada că au trecut prin boală, a decis joi Guvernul, scrie G4Media.ro

În hotărârea cu măsurile de relaxare valabile de la 1 iunie, Guvernul a stabilit ca „festivitățile organizate în spații deschise, prilejuite de terminarea anului școlar să poată fi desfășurate cu participarea elevilor și personalului didactic, precum și a aparținătorilor, dacă aceștia din urmă sunt:

  • persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
  • ori prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore
  • sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore
  • sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității) în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății”.

Decizia apare ca propunere în Hotărârea nr. 32, din 25.05.2021 a CNSU, care poate fi descărcată de aici:

Foto: © Inna Reznik | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


30 comments
  1. Cât timp se organizează nunţi, petreceri, cumetrii cu mulţi invitaţi, de ce nu putem face o scurta serbare/festivitate de premiere în aer liber cu număr restrâns de persoane? La copilaşii aceştia pe lângă care trec momentele copilăriei v-aţi gândit?
    Dacă o fac în curtea şcolii, NU pot, dar dacă o fac ca un eveniment la un local, pot. Este aiurea acest ordin negândit de “intelectualii” din fruntea ministerului.
    Zi de zi părinţii stau in faţa şcolii şi-şi aşteaptă copilaşii şi socializează, dar nu li se permite sa-şi vadă copilaşii spunând o poezie, primind un premiu.

  2. Deciziile oamenilor de la putere ne-au împărțit în vaccinați și nevaccinați. Nu se uită către alte state, nu adoptă nici un exemplu de la alte state mai importante ca noi. Vor strica o altă generație! Aceste festivități nu sunt pentru a ne arăta fustele cele noi sau pentru a ne perinda în fața cuiva, pentru a hrăni fățărnicia din noi.! Aceste festivități reprezintă încheierea unei etape din viața ta! Părinți sunt invitați pentru a se bucura și ei de succesul tău! Ele reprezintă un alt pas către viitor, către un adult împlinit! Se pare că nu se înțelege acest lucru!
    Ce rost are că au ridicat măștile în spațiile libere, dacă se discriminează și ne obligă să facem ceea ce ei vor?
    Da, vaccinele au eradicat multe boli și sunt adepta lor, doar că un vaccin durează 10 ani pentru a fi elaborat. Acestea au fost făcute în câteva luni….Oare știm suficient despre ele? Oare ne vor afecta pe viitor?????
    Se dovedește că nu mai avem dreptul la aceste întrebări, trebuie doar să ne supunem!!!!!

  3. Ar trebui sa se faca precizarea “activitati festive organizate in curtea scolii” pentru că, culmea: evenimentele private sunt permise cu participarea a 70 persoane in spatii deschise (iar in calcul nu sunt inclusi copiii sub 16 ani) potrivit art. 3 din aceeasi hotarare 32. Iar o petrecere de sfarsit de an poate -prin asimilare – sa fie considerat un eveniment privat! Mai ales cand e vorba de copii sub 16 ani! Multumim

  4. Pai atunci sa plateasca taxe doar cei vaccinati deoarece ei beneficieaza de bunul public. Sa se faca scoli de nevaccinati si scoli de vaccinati. Celor nevaccinati sa le punem si un semn. Propun o stea galbena. Nu e o idee bună? Ca cei vaccinati sa nu fie îmbolnăviți de nevaccinați…

  5. Atata timp cat profesorii pot preda in sala nevaccinati, eu de ce nu am voie in aer liber langa copil?

    1. Pentru ca esti o inchistata antivaccinista. Noi, profesorii, ne-am vaccinat. Cei care nu am facut-o inca, fie nu am prins loc, avem restrictii medicale sau am trecut deja prin Covid. Voi nu aveti alte motive decat speculatii, conspiratii, discutii steeriste si sosociste cu tanti Leana din deal pe Facebook si muuuulta, muuulta lipsa de cultura si informatie corecta si reala despre subiect. Bine va face. Ne trimiteti la gradinitia ori pregatitoare copii fara niciun vaccin decat cele din maternitate. Mi-am distrus sanatatea prin reinfectari repetate, facand bronsite si gripe pana am ajuns sa-mi distrug efectiv plamanii si imunitatea. Traiti in societate, nu in salbaticie. Vreti societate, cu semeni pe langa voi, vaccinati-va. Nu, in sihastrie cu voi, in comuniune cu natura, Dumnezeu si alte elemente de le invocati cand refuzati orice vaccin.

      1. Culto, știi că vaccinurile nu acoperă bronșitele și gripele tale luate de la copiii pe care observ că tare mult nu.i mai iubești?!

        1. Dar de copiii nevaccinați împotriva bolilor comune și (potențial) periculoase…îți pasă?? Exemplu: copil nevaccinat, vegan (la 4 ani!) și cu părinții vegani- a făcut o formă de scarlatină care l-a conectat la aparate (rinichii afectați). Restul, toți care au luat (vaccinați)- au făcut forme ușoare. Mi-a fost milă de bietul copil- el nu avea vină. Era în grupă cu al meu (copil), a trebuit să ne facem toți exudatul, nu vorbesc în necunostință de cauză.

          “George Enescu…A fost al optulea copil și primul care n-a murit în copilărie…” (Wikipedia)
          De ce crezi că au pierdut atâția copii? De meningită și difterie! Difteria a fost eradicată in zonă acum 40 de ani (prin vaccinare), dar a reapărut la granița de Nord (este periculoasă- mai ales pentru cei mici).
          Treziți-vă la realitate, dacă iubiți copiii! Sunt boli care pot fi evitate (cel puțin în forma lor gravă).

      2. Inteligentule, retardul tau mental in primul rand ma depaseste.
        solutia ar fi foarte simpla:
        1- cei vaccinati sunt vaccinati asa ca nu mai au treaba cu virusul si pericolele acestuia.
        2- de ce nu pot sta oamenii afara sa zicem cu masca? De ce teste, vaccin si alte cacaturi dinastea costisitoare? nu e manipulare asta? probabil maimuta asta care manaca doar tv toata ziua nu o sa imi poata explica cum el, vaccinatul are frica de nevaccinat. Este o clara manipulare aceasta restrictie care pune presiune pe oamenii liberi care au decis sa nu se vaccineze asumandu-si riscurile implicite ale nevaccinarii.

      1. Serbările nu ar trebui ținute in acest an deoarece copii nu sunt vaccinati.Parca vrem sa ne facem rău singuri.

    2. Nu-i așa? Păi o fi din cauza că fără tine nu se poate tine festivitatea?Ora poate fi ținută fara profesor că toate muștele fac miere.Corect?

    3. @ZA
      Grea viata, cruda soarta ai! Nici anul asta nu poti sa pui poze pe FB, WTP, TKTK cu pupilul premiat si cu tine mandra nevoie mare ca e printre cei 32 de laureati din 33 de elevi ai clasei, fată!
      Nașpa, nu? Dar poate gasesti vreun copac mai inalt sau vreo gaura prin gard! Nu dispera. Solutii se gasesc.

  6. Bravo!! La Kaufland și la piață pot merge fără vaccin, la serbarea copilului nu. Deștepți sunteți, explicați voi copiilor a căror părinți nu pot fi la serbare din cauza asta.

    1. Kaufland si piața sunt necesare supraviețuirii unui om. Serbarea…nu, se poate trăi fără ea. Învățați copiii că orice alegere în viață poate avea și urmări, să își asume, nu să aleagă în viață și, dacă nu iese cum vor/speră ei, să dea vina pe alții! Respect libertatea altora, dar omul cu adevărat liber nu își plânge de milă când libertatea vine cu un preț.
      Anul trecut, fără vaccin și ridicare restricții- la ce serbare au fost copiii?

      1. V-am citit comentariul dupa ce am raspuns cititorului cam in aceeasi nota. Va felicit pentru parere si asa cum veti vedea, subscriu celor spus de dumneavoastra.

      2. Dacă piața este necesară nu înseamnă ca acolo nu se transmite virusul. Sa înțelegem ca dacă e necesar, virusul e înțelegător si nu se transmite? Nu credeți ca au fost încălcate prea multe drepturi? Elevii și părinții au devenit bataia de joc a acestor guvernanți. Si se verifica la poarta școlii care dintre părinți se încadrează in aceste categorii? Penibili.

    2. Cumpărăturile în piață și supermarket sunt ptr supraviețuire. Festivitatea, nu. Este ptr elevi și nu ptr parinti. Ziceți mersi ca nu se cere vaccinare de 60% (cum e la personalul din invatamant) și ptr efectivele de elevi.

    3. Desteapto, as putea sa-ti dau N argumente, dar, ma voi limita la unul singur: mersul la magazin reprezinta satisfacerea nevoilor primare: hrana, intimitate, medicala, haine etc. Scalambaiala la niste pseudo- festivitati de sfarsit de an unde tu vrei sa-ti arati ultima fusta si care se pot organiza discret si sigur in sala de clasa fara parinti, nu constituie nevoie primara. Punct.

      1. Domnule Xulescu, poate e vorba de nevoia copiilor de a fi aplaudati de patinti la sfarsit de an scolar, cand ii striga doamna sa-si ridice premiul, v-ati gandit la asta? Si daca azi nu e voie la festivitate, maine nu va fi voie nici la magazin. Se deschide o directie periculoasa, in care va fi acordat dreptul la viata doar vaccinatilor..

  7. Daca nu puteti sa ne convingeti cu vaccinul, ne fortati prin tot felul de astfel de sicanari! Halal societate democratica!

    1. Foarte bine. Veneau toate mamele pe la scoala. O idee foarte buna..Iats, chiar in scoala mea, tocmai s-a depistat pozitiv un parinte. Elevul nu. Iar parintele a avut contact alt parinte pozitiv de la alta scoala. O masura foarte foarte buna.

    2. Și liber să alegi și…cu pretenții! Bravo, român- ca “specialii”. Ei nu datorează nimic societății și nu răspund pentru eșecuri, lor doar li se cuvine orice/totul.

    3. Bine punctat! Păcat ca unii sunt orbi și nu vad ca ne îndreptăm spre totalitarism cu astfel de decizii, în niciun caz spre libertate… Unde e libertatea de alegere?

    4. @D
      Nu zau? Dar o fi democratic sa țipi acum dupa aceleasi drepturi ca “ceilalti”, desi tu n-ai respectat nimic si te-ai….pe ele de reguli, ca-s facute pentru altii? Adunati-va, șoșocilor, si plangeti-va de mila acum! Sa speram ca e doar inceputul si ca o sa aveti tot mai multe motive sa va considerati discriminati!

      1. Propun sa organizati eventual un pluton de executie ca sa ne impuscati pe toti nevaccinatii. Asta ca sa nu mai reprezentam un pericol de a va infecta pe dumneavoastra, cei care atata incredere aveti ca vaccinul va protejeaza si ca va ofera fericirea si sanatatea vesnica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Programul Școală după școală cu masă inclusă și școli în care elevii să învețe într-un singur schimb nu se poate generaliza în următorii șase ani, spune ministrul Ligia Deca / Amendamentele în acest sens ale USR au fost respinse

“Această idee de generalizare a învățământului cu școală după școală, opțional, nu obligatoriu (…) se poate realiza, însă nu în intervalul acela de timp”, adică până în 2030, a spus…
Vezi articolul

Desant al controlorilor trimiși de ministrul Educației în școlile din toate județele, chiar din prima zi de reluare a cursurilor. Cîmpeanu: Niciodată nu am mai semnat 42 de ordine de ministru prin care am trimis echipe de control pe tot teritoriul României / Ce verifică

Controale extinse în toată țara făcute de „echipe de control” trimise de ministrul Educației în școli, potrivit anunțului făcut de Sorin Cîmpeanu de la Palatul Victoria. Acesta a spus că…
Vezi articolul

Subiecte Română simulare Evaluarea Națională clasa a VIII-a 2024. Itemi de înțelegere a două texte la prima vedere, de Simona Antonescu și Liviu Papadima, plus cerințe de vocabular și gramatică. „Crezi că există mai multe feluri de a descifra lumea în care trăim?” – subiectul scurt de motivare / Subiectul al II-lea cerea un rezumat

Elevii de clasa a VIII-a au primit două texte la prima vedere la simularea probei de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2024, potrivit subiectelor consultate de Edupedu.ro.…
Vezi articolul