Mai mulți părinți ai căror copii învață la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava ne-au semnalat faptul că profesorii diriginți le-au cerut, la îndemnul conducerii școlii, suma de 60 de lei pe an pentru fiecare elev, pentru ca școala să cumpere catalog electronic de la o companie privată. Liceul este deja pe lista programului pilot de școli care pot folosi catalogul electronic, dar nu are un astfel de program, spune directoarea unității de învățământ contactată de Edupedu.ro. Ordinul de ministru interzice explicit ca un astfel de catalog să fie plătit din banii părinților. Mai mult, secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, spune că astfel de servicii trebuie cumpărate din banii școlii sau au primăriei, nu din bani solicitați de la părinți sau copii.
Edupedu.ro a contactat-o pe directoarea unității de învățământ, Eugenia Trufin, care spune “părinții nu sunt obligați să plătească pentru catalogul electronic, dar se pot face donații în Asociația de Părinți înființată de Colegiu”, bani primiți din sponsorizări și de la părinți. Secretar de stat pentru învățământ preuniversitar în ministerul Educației, Sorin Ion precizează că este interzis prin ordin să se ceară bani de la părinți pentru catalog dacă școala a intrat în programul pilot, dar în același timp spune și că “nu putem verifica 742 de școli. Mergem pe premisa că atunci când își asumă un lucru, citesc baza legală și-și asumă respectarea ei”.
Părinți ai copiilor care învață la Colegiul Economic Dimitrie Cantemir din Suceava ne-au scris că, în ședințele cu părinții, profesorii diriginți le-au cerut cu titlu obligatoriu, indicat de conducerea instituției, 60 de lei pentru fiecare copil, pe an școlar, pentru ca școala să cumpere catalogul electronic de la o firmă privată. Aceștia ne-au trimis la redacție și mesajele primite de la profesori.
Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava s-a înscris anul acesta în programul pilot care permite unui număr de 742 de școli din țară să nu mai folosească un catalog clasic, ci unul electronic. Școala este pe poziția 665 în listă.
Potrivit ordinului de ministru, catalogul electronic trebuie să fie achitat de către unitatea de învățământ și se interzice explicit ca părinților să li se ceară bani pentru acest serviciu. “Unitățile de învățământ asigură din buget propriu sau din fonduri proprii, după caz, achiziționarea programelor sau serviciilor de catalog electronic, fiind interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau reprezentanții legali ai acestora”.
Mai mult, și Regulamentul pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ (ROFUIP 2022) este interzisă strângerea de bani de către părinți sau profesori. Art. 170, alin 3 prevede: “Este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor”.
Directoarea Colegiului Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava, Eugenia Trufin, spune că părinții nu sunt obligați să achite acest catalog, doar cine dorește și are posibilitatea poate dona în contul Asociației de părinți. Și susține că are deja bani să cumpere catalogul, în contul acelei asociații. Termenul limită de strângere a sumelor era săptămâna aceasta, potrivit mesajelor primite de la părinții copiilor, trimise de profesorii diriginți.
“Nu facem nimic ilegal. Nu am luat decizia fără să consultăm părinții, le-am prezentat la ședințele de final an școlar, au fost informați despre platformă, nu i-am pus în fața faptului împlinit”, spune directoarea Colegiului.
“Nu sunt obligați (n. red. părinții nu sunt obligați) (…), cine vrea să doneze către asociație, noi avem o asociație care funcționează în școală și pot dona, dar nu e obligatoriu. Li s-au prezentat avantajele acestui catalog, părinții au fost consultați anterior au spus că sunt în acord cu acest lucru, pentru că pot vedea mai bine situația mai ales pentru că noi avem mulți părinți care sunt plecați în străinătate la muncă, și aceasta este variantă bună pentru ei. Pot să doneze 6 lei pe lună către asociație. Nu e obligativitate, sunt copii care nu-și permit și nu le cerem. La ședințele cu părinții care au avut loc fizic au fost discutate opțiunile pentru acest program pilot și acest catalog. Nu au fost obligați, poate dintre ei unii au înțeles așa dar așa s-a transmis cine poate cine vrea și are posibilitatea”, spune directoarea liceului.
În colegiu învață 1.185 de elevi, care ar urma să plătească 60 de lei pe an, adică școala ar primi în total 71.000 de lei pe an, dacă toți ar veni cu banii solicitați de acasă.
Conducerea liceului susține că nu a cerut banii primăriei deoarece bugetul pentru acest an școlar, 2022-2023, se face abia în decembrie, iar școala s-a înscris în proiectul pilot înainte să înceapă cursurile.
“Noi suntem pe anul financiar în curs, în decembrie se face bugetul pentru acest an școlar. În momentul în care noi am discutat despre anul școlar acesta, care a început pe 5 septembrie… nu putem interveni pe parcursul anului. La sfârșitul anului financiar vom face proiectul de buget și vom discuta și lucrul acesta la primărie. Așa s-a procedat, primăria nu a venit cu nicio propunere”, explică directoarea.
“Edupedu.ro: Dacă v-ați înscris în programul pilot, aveți și banii necesari pentru a achita catalogul electronic, așa cum cere ordinul de ministru?
Directoarea Colegiului: Avem o asociație de părinți care are un rol foarte important în școală, gestionează bani din impozitul pe profit donați de părinți și din sponsorizări și donații. Sunt bani.
Edupedu.ro: Dacă aveți banii în asociație, de ce ați mai ridicat această problemă părinților?
Directoarea Colegiului: Pentru că pot să facă lucrul acesta, ei ne-au întrebat ce costuri presupune și alte scoli au catalog electronic… Nu suntem singura școală din Suceava care e în program.
Edupedu.ro: Așadar este opțional, iar dacă nu plătește niciun părinte puteți cumpăra totuși catalogul electronic anul acesta?
Directoarea Colegiului: Da.
Edupedu.ro: Deci nu aveți nevoie de banii părinților pentru a achiziționa catalogul.
Directoarea Colegiului: Nu. Dacă ei vor să doneze, pot dona, dacă nu, nu”.
Eugenia Trufin precizează că niciun părinte nu s-a opus posibilității de a plăti abonamentul pentru catalogul electronic. “O să vorbesc cu profesorii să le transmită părinților, că nu este obligatoriu să achite,” mai spune directoarea Colegiului Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava.
Ministerul Educației va face verificări
De la Ministerul Educației, secretarul de stat Sorin Ion susține că va face verificări în acest caz.
“Am să verific dacă e așa, exact asta nu am vrut să se întâmple, să se ceară bani de la copii. Nu ne-am propus să se ajungă la astfel de situații… să dea părinții 5 lei pe lună. Suma nu e astronomică dar e vorba de principiu, 5 lei pe lună își permite și școala și primăria”, precizează Sorin Ion.
Ministerul Educației a precizat în ordin că școlile nu pot cere bani părinților pentru a cumpăra acest catalog electronic, tocmai pentru a evita astfel de situații, mai spune Sorin Ion. “Sunt două variante: plătește primăria pentru școlile care s-au înscris la program, sau plătește școala din buget de la servicii. Sunt 742 de școli în programul pilot. Nu putem verifica 742 de școli. Mergem pe premisa că, atunci când își asumă un lucru, citesc baza legală și-și asumă respectarea ei. Au avut destul timp de gândire să cerceteze oportunitatea din toate punctele de vedere. Acum descoperă că nu are primăria buget pentru asta? Nu-i nimic, trebuie doar să ne spună, nu e nici o problemă dacă sunt pe listă în programul pilot și nu îl implementează“, spune secretarul de stat în ministerul Educației.
Legat de posibilitatea ca școala să plătească prin Asociația de părinți, așa cum ar fi situația în cazul Colegiului Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava, secretarul de stat spune că acest lucru nu este posibil, deoarece “asociația nu poate lua o hotărâre care să devină obligatorie pentru toți părinții. De asta nu cred că poate funcționa acest sistem în care să plătească prin asociația de părinți. Ce facem dacă 3 părinți nu vor? Nu beneficiază de catalog electronic?”, spune Sorin Ion.
Anul trecut au fost doar 200 de școli în programul pilot care le permitea să folosească un catalog electronic. Întrebat dacă ministerul are o statistică privind rezultatele și efectele aplicării programului anul trecut în aceste școli, Sorin Ion a spus “Dacă nimeni nu s-a plâns, și dacă de la 248 la 742 de școli vor acum să intre în program… Este o opțiune de a mai reduce din birocrație”.
Amintim, unitățile pilot pot folosi doar catalogul electronic, fără cel clasic, dar acesta trebuie tipărit și arhivat, obligatoriu, la finalul anului, după cum prevede noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2022 care a fost publicat în Monitorul Oficial pe 6 iulie 2022 și care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2022.
Ordin de ministru privind pilotarea catalogului electronic:
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.