Părinții elevilor de la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Turda cer demisia directoarei pentru “pentru gravele deficiențe manageriale” / Mai mulți profesori au intrat în grevă japoneză săptămâna trecută, după ce un interlop ar fi predat la liceu

4.098 de vizualizări
Foto: Turda News
Comitetul reprezentativ al părinților, compus din reprezentanții părinților fiecărei clase a Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda, a decis, cu unanimitate de voturi, demisia directoarei liceului “pentru gravele deficiențe manageriale” și cer “sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la infracțiunile de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătura privată, uz de fals și obținerea de foloase necuvenite”, potrivit unui comunicat de presă remis Edupedu.ro.
  • Luni, mai mulți elevi, profesori și părinți s-au adunat în fața Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda, cerând demisia directoarei, după ce săptămâna trecută, mai mulți profesori din liceu au intrat în grevă japoneză pentru că recent, la catedra de matematică, ar fi ajuns Ovidiu Vancea ”Balibacea”, cunoscut în localitate ca fost lider al lumii interlope, fiind condamnat la închisoare și cu mai multe probleme penale.
  • Potrivit publicației Monitorul de Cluj, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj susține că Ovidiu Vancea „nu a fost și nu este profesor” al Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Turda.

Comitetul reprezentativ al părinților, compus din reprezentanții părinților fiecărei clase, a decis să ceară demisia directoarei liceului și sesizarea organelor de cercetare penală. Aceștia o acuză de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătura privată, uz de fals și obținerea de foloase necuvenite. În comunicat nu se face referire la scandalul legat de angajarea unui interlop in postul de profesor de matematică, situație prezentată în presă în ultima săptămână.

Redăm comunicatul în întregime:

“Îngrijorați de starea critică de la nivelul instituției, luând în considerare inițiativa profesorilor și a Consiliului Județean al Elevilor de a solicita demiterea doamnei director, Comitetul reprezentativ al părinților, compus din reprezentanții părinților fiecărei clase, întrunit în ședința din data de 28.11.2022, a decis cu unanimitate de voturi următoarele: 

1. Solicităm demisia doamnei director pentru gravele deficiențe manageriale care au adus instituția într-o situație critică fără precedent.

2. Sesizăm organele de cercetare penală cu privire la infracțiunile de abuz in serviciu, fals în înscrisuri sub semnătura privată, uz de fals și obținerea de foloase necuvenite, urmând ca organele de cercetare penală să verifice aspectele invocate de noi și efectueze cercetările de rigoare.

Conform legislației și a fișei postului, directorul unei instituții de învățământ are o serie atribuții obligatorii, printre care:

Manifestă loialitate față de unitatea de învățământ, credibilitate și responsabilitate în deciziile sale, încredere în capacitățile angajaților, încurajează și susține colegii, în vederea motivării pentru formare continuă și pentru crearea în unitate a unui climat optim desfășurării procesului de învățământ

Realizează conducerea executivă a unității de învățământ preuniversitar, în conformitate cu atribuțiile conferite de legislația în vigoare, cu hotărârile consiliului de administrație al unității de învățământ, precum și cu alte reglementări legale.

Asigură comunicarea cu părinții, parteneri educaționali, autorități locale și alte entități prin respectarea principiului transparenței și accesului la informații de interes public.

Încălcarea repetată a acestor atribuții și nu numai, de la începutul mandatului, inclusiv modul în care a gestionat situația conflictuală apărută în instituție de la mijlocul săptămânii trecute, ne determină să apreciem că managementul școlii este unul defectuos. 

În consecință, solicităm demisia doamnei director și sesizarea organelor competente” scrie în comunicat.

Amintim că mai mulți profesori de la acest liceu din Turda au intrat de joi într-o grevă japoneză de avertisment, pentru că la catedra de matematică a ajuns Ovidiu Vancea ”Balibacea”, cunoscut în localitate ca fost lider al lumii interlope, condamnat la închisoare și cu mai multe probleme penale.

Potrivit publicației Monitorul de Cluj, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj susține că Ovidiu Vancea „nu a fost și nu este profesor” al Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Turda.

„Având în vedere faptul că un profesor de matematică al unității se află în concediu medical, domnul Ovidiu Vancea și-a exprimat indirect, printr-un profesor al colegiului, disponibilitatea de a suplini profesorul de matematică aflat temporar în concediu medical, însă nu a fost încheiat niciun contract de muncă cu acesta pe durată determinată. Încheierea unui contract de muncă, inclusiv pentru o perioadă determinată, presupune ca solicitantul să facă dovada unui cazier judiciar, să prezinte aviz psihologic și adeverință de la un cabinet de Medicina Muncii, din care să reiasă că este apt să predea în învățământ. Aceste documente nu au fost aduse în atenția conducerii unității, spre analiză, în consecință, nu se poate vorbi de existența unor relații de muncă între conducerea Colegiului și Ovidiu Vancea”, transmite ISJ Cluj.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj mai susține că „directorul instituției nu a avut nicio întrevedere, respectiv niciun dialog direct cu persoana asociată ca profesor de matematică al Colegiul Național ‘Mihai Viteazul’ Turda”, potrivit punctului de vedere comunicat Inspectoratului Școlar Județean Cluj de către directorul colegiului.

Consiliul Județean al Elevilor Cluj a atras de asemenea atenția asupra acestei situații și a cerut demisia de urgență a directoarei liceului.

Comunicatul de presă al comitetului de părinți:


4 comments
  1. cum credeți că se va termina???individul a ajuns profesor fără știrea directoarei și a ISJ??? non-sens!!!cel mai mic v a plăti…in cazul ăsta funcția cea mai mică o are directoarea școlii…iar comitetele astea de părinți sunt că o pecingine…nu se pricep la managementul scolar da au solicitări …dosare penale pușcării poate execuții publice și alte gulgute…

  2. La asta duce practica numirilor politice. Apartenența la grupul politic decident în oraș este singura calificare cerută pentru posturile manageriale chiar și atunci când lipsa calităților profesionale este evidentă. În Turda aceasta a devenit o practică curentă în instituțiile publice.

  3. Dacă directoarea nu știe cine preda în liceu este foarte grav. Nu o disculpa ci o acuză.
    Dacă ISJ a știut de mult ce probleme sunt acolo și nu a luat nicio măsură este la fel de grav.
    Legaturile politice ale acesor șefi de instituții publice le permit să calce în picioare legislația, interesul elevilor, interesul profesorilor.
    Educația este un mit în țara noastră și așa va rămâne până când este condusă de oameni politici nu profesioniști. Exemplele sunt multiple din păcate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școli cu datorii la stat. Până pe 30 octombrie, directorii trebuie să trimită la inspectorate fișele de evidență fiscală care trebuie să coincidă cu evidențele contabile. Dacă nu, atunci sunt puși să explice diferențele – adresă a Ministerului Educației

Sunt școli care nu au achitat la timp datoriile la stat, după cum se arată într-o adresă trimisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare, document consultat de Edupedu.ro. Până pe…
Vezi articolul

BREAKING Aproape 16.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a nu au terminat clasa sau nu au fost înscriși automat de școli la Evaluarea Națională 2024 / Numărul este cel mai mare din ultimii 5 ani și apare după ce Ligia Deca a trimis în școli, în ianuarie, 13 măsuri ca să combată fenomenul

Ministerul Educației a anunțat luni la prânz că la Evaluarea Națională 2024 au fost înscriși „peste 160.400 de elevi”, în condițiile în care înscrierea elevilor la această evaluare este automată…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

VIDEO Am început să las viciile, uitați, am strâns bani și mi-am luat o pereche de blugi pe care mi-o doream și o geantă, mi-au spus elevii care au fost la atelierul Școala de Bani din Bibliotecă, spune Nicoleta Grigorescu, bibliotecară la Titu, județul Dâmbovița

Elevi de 7 ani dar și adolescenți de liceu din 90 de comunități, în special zone rurale sau din orașe mai mici, au învățat noțiuni de educație financiară de la…
Vezi articolul

Ligia Deca: Raportul preliminar în cazul Şcolii Nicolae Titulescu arată o serie de abateri de la procedură. Inspectoratul urmează să demareze procesul de cercetare disciplinară / Am trimis corpul de control la școală și inspectorat

„Raportul preliminar al inspectoratului ne sesizează o serie de abateri de la procedură. Inspectoratul urmează să demareze procesul de cercetare disciplinară. În plus, am decis ca începând de astăzi să…
Vezi articolul