Părinții elevilor de la Colegiul de Muzică George Enescu, memoriu către Inspectoratul școlar București și Ministerul Educației pentru repunerea în funcție a fostei directoare concediate de ISMB, după hotărârea instanței

9.354 de vizualizări
Colegiul Național de Muzică George Enescu din București / Foto: toe.proedus.ro
Un memoriu de susținere pentru fosta directoare Cristina Sebastian, dată afară de Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) în septembrie anul trecut, a fost depus de părinții elevilor de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” (CNMGE) la Inspectoratul Școlar București și la Ministerul Educației (ME). Părinții cer repunerea în funcție a directoarei, după cum a hotărât instanța de judecată pe 3 aprilie.

Reacția părinților vine după ce instanța a luat decizia executorie de a anula hotărârea prin care directoarea Colegiului de Muzică a fost demisă de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) pe 25 septembrie 2023, după mai multe controale ISMB la liceu cu privire la înființarea unei clase de a V-a.

Deși hotărârea a fost emisă pe 3 aprilie și directoarea a depus la Inspectoratul școlar certificatul de grefă cu detalii despre hotărârea instanței, aceasta nu a fost repusă în funcție la peste o săptămână de la decizia tribunalului. Sebastian susține că se petrece un abuz în serviciu, în timp ce Inspectoratul școlar i-a comunicat miercuri, 10 aprilie, că așteaptă comunicarea hotărârii din instanță – detalii, mai jos.

La o saptămână de la pronunțarea instanței, Colegiul Național de Muzică George Enescu București se află în imposibilitatea de a funcționa, întrucât atât adunările Consiliului de Administrație (CA), cât și deciziile (atât de importante pentru copiii noștri) sunt blocate, prin simpla nerespectare a unei Hotărâri Judecătorești”, susțin părinții în memoriul obținut de Edupedu.ro.

În acest moment, directorul interimar nu mai poate lua decizii sau convoca CA deoarece, conform legii, nu mai are calitate, iar directorul de drept în persoana dnei. Sebastian Cristina nu își poate relua normal activitatea, întrucât documentele administrative ce țin de ISMB nu sunt realizate. Aceste aspecte sunt din pacate mai mult decât dăunătoare activității școlare a copiilor noștri, întrucât aceștia întâmpină blocaje la fiecare activitate importantă”, mai scriu părinții în poziția asumată de comitetul de părinți al liceului.

Părinții fac și apel la o rezolvare cât mai rapidă și susțin că „elevii acestui Colegiu, respectiv copiii noștri, sunt copii care fac performanță și au nevoie în timp limită de raspunsuri, decizii de alocare sau alte tipuri de suport care trebuie să vină din partea direcțiunii școlare. În plus, în cadrul CA sunt de luat decizii importante atât pentru elevii, dar mai ales pentru profesorii acestei instituții”.

Întrucât Colegiul Național de Muzică George Enescu București, cât și Inspectoratul Școlar al Municipiului București sunt instituții publice, considerăm că este imperios necesar să fie pus în prim plan interesul colectiv al celor implicați în această situație, respectiv – elevii, părinții și profesorii, și exclus interesul personal al unor persoane fizice ce au influență sau ocupă diferite funcții. Propunem înlăturarea orgoliilor și remedierea de îndată a situației delicate în care ne aflăm prin această tergiversare a acțiunilor din partea ISMB”, se mai arată în memoriul depus zilele trecute la Inspectoratul școlar București și Ministerul Educației.

ISMB a transmis liceului că așteaptă comunicarea deciziei instanței

Potrivit unui răspuns transmis actualei conduceri a Colegiului de Muzică Enescu, la solicitarea liceului de a oferi „un punct de vedere cu privire la cine exercită funcția de director și respectiv de președinte al Consiliului de Administrație” al liceului, Inspectoratul școlar a transmis că așteaptă să primească comunicarea hotărârii instanței de judecată.

„Hotărârea instanței va fi pusă în aplicare imediat ce va fi redactată și comunicată ISMB. (…) Până la comunicarea hotărârii instanței de judecată, în dosarul nr. 30045/3/2025, rămân valabile dispozițiile emise anterior”, scrie în răspunsul ISMB pentru Colegiul Enescu.

Directoarea Cristina Sebastian a depus încă de pe 5 aprilie, la Inspectoratul școlar și la secretariatul liceului, la două zile după hotărârea executorie obținută în judecată, certificatul de grefă. Documentul atestă hotărârea instanței, dar “este ingorat de ISMB”, după cum spune aceasta.

Contactată de Edupedu.ro, Sebastian a declarat că „la acest moment, nepunerea în executare a hotărârii instanței este abuz în serviciu” și susține că participarea membrilor Consiliului de Administrație CNMGE la „ședințe convocate de persoane care nu au calitatea de director și implicit de președinte al Consiliului de Administrație reprezintă complicitate la abuz în serviciu”.

„ISMB nu este o entitate privată care să își conducă activitatea în funcție de interesele persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul acestei entități, ci este o instituție publică. Trebuie să înțeleagă că funcționează pe cu totul alte reguli și principii decât entitățile private, dincolo de interesele individuale ale angajaților săi, chiar cu funcții de conducere, interese care sunt irelevante în raport cu interesul public”, a mai comentat Sebastian.

  • Edupedu.ro a solicitat un punct de vedere de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București pe 5 aprilie, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns. În momentul primirii acestuia, îl vom publica.
Citește și:
Instanța a anulat decizia de demitere din funcție a directoarei de la Colegiul de Muzică George Enescu, dată de Inspectoratul școlar București acum 6 luni. Hotărârea poate fi atacată cu apel în 10 zile
Inspectoratul Școlar București a sesizat Parchetul după ce fosta directoare a Colegiului de Muzică „George Enescu” ar fi aprobat transferuri ale elevilor pe locuri inexistente și fără să organizeze ședințe ale consiliului de administrație – document
Peste 150 de profesori și mai mulți părinți semnează scrisori de susținere pentru directoarea Colegiului de Muzică „George Enescu” din București, demisă de Inspectoratul școlar după ce a înființat o clasă de a V-a, inițial fără aprobare / ISMB a antedatat o decizie în acest caz – surse
EXCLUSIV Directoarea Colegiului de Muzică „George Enescu“, demisă după ce a înființat o clasă de a V-a fără aprobarea Inspectoratului Școlar București. Controlul a arătat probleme și la transferuri, transmite instituția care a cerut până la urmă Ministerului Educației să aprobe clasa deja formată / Surse: Corpul de control al ministrului Ligia Deca face verificări și la Colegiu, și la Inspectorat

3 comments
  1. Hotararea Instantei a fost comunicata de parat, deci trebuie pusa in aplicare de indata si neconditionat. Nu este necesara si transmiterea hot. de catre instanta in acest caz. Este executorie de indata.
    Av. Narcisa Rotaru Aslan
    Dir.Cristina Sebastian este o persoana devotata functiei care a pus intotdeauna interesele elevilor inaintea tuturor intereselor personale si de partid. Caci despre partide si hotararile absurde ale acestora este vorba.

  2. ISMB are dreptate. Doar când primește hotărârea instanței este obligat să se conformeze. Până atunci directorul interimar conduce unitatea școlară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproape 60% dintre elevii de clasa a VIII-a din județul Ilfov nu au luat nota 5 la proba de matematică la simularea Evaluării Naționale 2024 / Inspectoratul școlar promite un plan de măsuri după ce va identifica “greșelile tipice și gradul de reușită pe fiecare item”

Aproape 60% dintre elevii de clasa a VIII-a din județul Ilfov, care au susținut simularea Evaluării Naționale nu au reușit să ia nota 5 la matematică, potrivit rezultatelor publicate de…
Vezi articolul
Examen studiu pregatire test scoala clasa / Foto: Pexels.com

EXCLUSIV Școala „antrenorului de genii” funcționează ilegal ca unitate de învățământ. Ministerul Educației, despre organizația fondată de Lajos Kristof, reținut pentru violarea unui minor: Amias International School nu este și nu a fost în procedurile sau registrele Agenției României care acreditează școlile

Ministerul Educației avertizează într-un răspuns pentru Edupedu.ro asupra funcționării fără respectarea legislației din educație a organizației autointulate „școală” fondate de „antrenorul de genii” Lajos Kristof, reținut pentru violarea unui minor.…
Vezi articolul