Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a desemnat 74 polițiști locali care vor amenda părinții din Iași care încalcă legea educației si nu își trimit copiii la școală, la sesizarea consiliului de administrație al școlii respective. Amenzile pot varia între 100 lei şi 1.000 lei, potrivit Agerpres.
Chirica a declarat că a semnat o dispoziţie conform căreia în cele 74 de unităţi de învăţământ din municipiu vor fi poliţişti locali care pot lua măsuri şi aplica amenzi în cazul în care elevii nu respectă Regulamentul Şcolar sau comit infracţiuni, conform Agerpres.
- Persoanele desemnate de primar pot constata și aplica amenzi doar în cazul în care părinții nu își școlarizează copiii, conform Legii Educației Naționale.
Poliţiştii locali trimişi în şcoli vor avea un rol mai larg decât împărţirea amenzilor din cauza absenţelor, a anunțat Mihai Chirica, citat de Agerpres. „Va avea un rol mai larg. Va sta în contact cu şcoala şi pentru alte chestiuni care se întâmplă acolo şi care nu au nimic de-a face cu actul educaţional. Poliţistul poate să informeze colegii de la Ministerul de Interne sau Parchet dacă se întâmplă şi altfel de lucruri”.
Prevederile legale care cuprind obligația părinților de a școlariza copiii, sancțiunile și cine poate amenda părinții
Legea educației naționale prevede la Art. 86 obligația părinților:
- „(3) Părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu.”
Sancțiunile pentru nerespectarea acestei reguli sunt prevăzute la Art. 360:
“(1) Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:
- nerespectarea dispozițiilor art. 86 alin. (3), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal”
Cine poate amenda părinții, conform Legii Educației:
Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute la alin. (1) lit. a) se fac de către persoanele împuternicite de primar în acest scop, la sesizarea consiliului de administrație al unității de învățământ, potrivit Art. 360.
De asemenea, Codul Penal prevede, la articolul 380, pedepse și sancțiuni pentru împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu:
- „(1) Părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
- (2) Fapta nu se pedepsește dacă înainte de terminarea urmăririi penale inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor.
- (3) Dacă până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor, instanța dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru aceasta.”
Atribuțiile Poliției Locale, potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare a Poliţiei Locale Iaşi:
“Poliția Locală Iași s-a înființat în scopul exercitării atribuțiilor privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, în următoarele domenii:
a) ordinea și liniștea publică, precum și paza bunurilor;
b) circulația pe drumurile publice;
c) disciplina în construcții și afișajul stradal;
d) protecția mediului;
e) activitatea comercială;
f) evidența persoanelor;
g) alte domenii stabilite prin lege”.
Foto: © Inna Reznik | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.