Părinții cer autorităților locale de la Sectorul 2 să aprobe regulamentul pentru programul „Școala după școală”, la o lună după ce au început cursurile: Niciun regulament nu respectă prevederile legale și impune părinților să contribuie financiar

5.742 de vizualizări
Foto: © Kelly Boreson Charland | Dreamstime.com
O petiție pentru aprobarea de urgență a regulamentului de finanțare a Programului „Școala după școală” a fost lansată de Asociația „Creștem Copii Fericiți” și Asociația Părinților de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din București, potrivit unui comunicat de presă remis Edupedu.ro. Cele două asociații solicită Primăriei Sectorului 2 să finalizeze regulamentul, necesar pentru finanțarea integrală a programului, care vizează prevenirea abandonului școlar.

Deși cursurile anului școlar au început de aproape o lună, regulamentul de finanțare al programului nu a fost încă aprobat, conform sursei citate.

Cele două asociații transmit că, în ciuda recomandărilor Direcției Generale de Administrarea Patrimoniului Imobiliar, școlile au demarat programul, bazându-se pe promisiunea că până la 10 octombrie, data deconturilor pentru luna septembrie, regulamentul va fi adoptat. Primăria Sector 2 nu a reușit să finalizeze acest proces.

Proiectul de Hotărâre de Consiliu Local (HCL) pentru aprobarea regulamentului a fost în consultare publică între 12 și 22 septembrie 2024 și a fost dezbătut public pe 24 septembrie, potrivit comunicatului de presă. Proiectul de HCL a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local din 9 octombrie, dar ulterior a fost retras de primarul Radu Nicolae Mihaiu pentru „reanalizare”, motivând o necesitate a corelării proiectului cu recomandări primite după semnarea lui.

„Ne aflăm într-o situație aberantă, după trei ani de bâlbe repetate, în care niciun regulament nu respectă prevederile legale. Mai mult, impune criterii care obligă părinții să contribuie financiar, deși programul are rolul de a preveni abandonul școlar și ar trebui să fie accesibil în special pentru elevii din grupurile dezavantajate”, au declarat reprezentanții părinților, după cum se arată în comunicatul de presă.

  • Potrivit părinților, nemulțumiți de situație, ei vor organiza un protest miercuri, 10 octombrie, în fața sediului primăriei.

Aceștia solicită prin petiție primarului Radu Mihaiu să finalizeze urgent regulamentul de finanțare, astfel încât programul să fie aplicabil în condițiile legii, fără a impune „coplată” părinților. De asemenea, se cer garanții că programul va fi finanțat pentru un minim de 12 ore pe săptămână, conform legislației în vigoare (OMECTS nr. 5.349/2011).

DOCUMENT DESCARCĂ Comunicatul de presă al Asociației „Creștem Copii Fericiți” și Asociației Părinților de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din București:

Foto: © Kelly Boreson Charland | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount


2 comments
  1. Sectorul 2 are o populatie de peste 10% rromi care nu lucreaza in majoritate si inca 2% copii cu familii cu un parinte, sau cu ambii parinti cu salarii minime. Prin urmare, era necesar sa ofere bani si ministerul nu numai primaria.

  2. mi se pare interesantă poza. niciunul dintre copii nu pare fericit să fie unde este. poate banii utilizați pentru proiecte „școală după școală” ar trebui dați părinților ca sa stea acasă 2-3 ore in plus cu propriii copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Telenovela Educație-Sănătate privind testele de salivă continuă. Ordinul de ministru comun trebuie modificat săptămâna aceasta. Cîmpeanu: „Astăzi voi avea o întrevedere cu ministrul Sănătății / După ce vom lămuri lucrurile, voi anunța ce este de anunțat”

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății urmează să fie modificat din nou zilele acestea, iar printre modificări se va regăsi și o directivă privind cine are responsabilitatea de a…
Vezi articolul

Scrisoarea unui fost elev din mediul rural: Nu bursa reprezintă o problemă, ci sistemul care împinge elevii să depindă de ea ca să meargă la școală și să conteze în societate / A spune că elevii merg la școală doar pentru bursă nu ar trebui să fie o critică, ci un semnal de alarmă

Tăierea burselor nu este doar o măsură fiscală, ci afectează viitorul și șansa la educație pentru mii de elevi din medii vulnerabile, susține un fost elev din mediul rural, într-o…
Vezi articolul

Ministrul Daniel David, despre probele orale de la BAC 2025: Înțeleg că profesorii sunt cumva speriați, sunt nemulțumiți, că sunt activități în plus pe parcursul anului. Hai să încercăm toți să ducem la bun sfârșit, de dragul copiilor, acest proces

Daniel David, ministrul Educației, a declarat, la Digi24, referitor la probele orale de la BAC 2025, că înțelege faptul că „profesorii sunt cumva speriați, sunt nemulțumiți, că sunt activități în…
Vezi articolul