Părinții care își retrag copiii de la școală sunt obligați să aducă dovada continuării studiilor și a domiciliului elevului, în termen de cel mult 60 de zile / În caz contrar, directorul școlii informează Serviciul de Siguranța Școlară al Poliției

3.532 de vizualizări
Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com
Părinții care își retrag copiii din învățământul preuniversitar sunt obligați ca în termen de 60 de zile să prezinte “dovada continuării studiilor și acte doveditoare privind domiciliul elevului pentru asigurarea dreptului la educație”, potrivit ROFUIP 2024. În caz contrar, directorul școlii trebuie să anunțe Serviciul de Siguranța Școlară al Poliției. Prevederea vine în contextul cazurilor de părinți care și-au retras copiii de la școală și i-au înscris în sistem homeschooling, care nu este recunoscut de Legea Educației în România. De asemenea, sunt și situații în care părinții care muncesc în străinătate își retrag copiii de la școala din România fără să anunțe dacă sunt înscriși în altă țară, acești copiii fiind “pierduți” pentru că nu figurează nicăieri ca elevi.

În Regulamentul pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar 2024 a apărut o prevedere explicită care obligă părinții care își retrag copiii de la școală să aducă dovezi că aceștia continuă studiile și acte doveditoare privind domiciliul elevului.

Art. 96 alin. (2) – “În situația beneficiarilor primari retrași din învățământul preuniversitar, părinții/ reprezentanții legali au obligația de a depune o declarație pe propria răspundere prin care își asumă că, în termen de cel mult 60 de zile, prezintă dovada continuării studiilor și acte doveditoare privind domiciliul/rezidența elevului în vederea asigurării dreptului la educație al copilului. În caz contrar, directorul unității de învățământ va informa Serviciul de Siguranța Școlară de pe raza căruia își desfășoară activitatea”.

  • Potrivit legii Educației, Biroul de siguranță școlară este în cadrul inspectoratului județean de poliție/Inspectoratului de Poliție al Municipiului București, dar nu se regăsesc alte informații privind atribuțiile biroului de siguranță școlară în acest context.

O altă prevedere din ROFUIP nou introdusă se poate corela cu cea de mai sus. Este legată numărul de absențe pe care le acumulează un elev. În cazul în care absențele depășesc 75% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la disciplinele/modulele respective, directorul școlii trebuie să anunțe autoritățile de asistență socială.

Art 95, alin (4) -“Directorul unității de învățământ are obligația să anunțe serviciile de asistență socială (SPAS/DAS) și să contribuie la stabilirea unor măsuri de prevenire a abandonului școlar, în cazul beneficiarilor primari care înregistrează absențe la cel puțin 75% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la disciplinele/modulele respective”.

Prevederea vine în contextul în care au fost semnalate cazuri în ultimii ani, în mai multe județe, de părinți care își retrag copiii de la școală fie pentru a-i înscrie într-un sistem de homeschooling [N. Red care nu este recunoscut de legea Educației nr. 198/2024 în România], fie pentru că părinții lucrează în străinătate și îi iau și pe copii cu ei în altă țară.

Mulți inspectori școlari din țară au semnalat de multe ori faptul că situația școlară a acestor copii este incertă pentru că ori sunt retrași și nu mai figurează în SIIIR, sau părinții pur și simplu nu îi mai aduc la școală fără să anunțe că îi retrag.

Informații de context

Fenomenul de homeschooling a luat amploare în România în pandemie, când mulți părinți și-au retras copii de la școală.

Aceasta este o formă de învățământ nerecunoscută în România, conform prevederilor Legii nr 1/2011 – Legea educației naționale, (n. red legea aflată atunci în vigoare), iar cursurile urmate la această formă de învățământ nu pot fi echivalate conform învățământului românesc.

O decizie în premieră a unei instanțe din România a condamnat părinții a 4 copii pentru împiedicarea accesului la educație, după ce i-au retras în pandemie de la școala primară și gimnaziu pentru a face homeschooling.

Curtea de Apel Oradea a menținut decizia și a dispus că părinții din Bihor trebuie să îi înscrie pe copii în învăţământul general obligatoriu, “exclusiv într-o instituţie de învăţământ acreditată în România (nu altundeva)”. Amintim, trei organizații americane care furnizează servicii de tip “homeschooling” în România “sunt în afara cadrului legal”, spune Ministerul Educației, printre care și cele la care ar fi fost înscriși cei 4 copii.

La o zi după publicarea articolului despre sentința instanței, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare să sesizeze organele de cercetare dacă părinții își retrag copiii de la școală.

Edupedu.ro a scris de cazul din Timiș, unde peste 50 de elevi, din care 28 dintr-o singură comună, au fost retrași de părinți de la școală pentru a învăța în sistem homeschooling, iar șeful ISJ anunța că va cere instituţiilor statului să ia măsuri. Cei mai afectaţi sunt elevii de clasa a VIII-a, care nu vor putea susţine examenul de Evaluare Naţională, spunea șeful inspectoratului școlar județean.

Un alt caz semnalat a fost în Bihor, în 2022. Șeful ISJ spunea că “sunt preponderent copii ai căror părinți se regăsesc în zona cultelor neoprotestante“. 

Ligia Deca spunea despre homeschooling, în cadrul dezbaterilor pe legile educației în 2023: “Nu considerăm, în acest moment, că este o opțiune fericită pentru a asigura dreptul la educație“.

Amintim, Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, din Ministerul Educației, evită să spună dacă a echivalat până acum diplome emise de organizații americane de tip homeschooling.

Suceava se numără printre județele cu un număr ridicat de elevi retrași din sistemul de învățământ – peste 100. Părinți sunt „racolați” să-și retragă copiii din școală în favoarea homeschooling, pe „filiera bisericilor neoprotestante” – acuză un fost inspector:

Organizațiile fac promisiuni fără acoperire juridică. Ministerului Educației „probabil îi e frică să spună că numărul copiilor în afara sistemului e de ordinea miilor sau a zecilor de mii” . Ioan Puiu, fost inspector școlar adjunct, spune că Ministerul și autoritățile locale au fost informate de aceste situații încă din 2022, dar nu au făcut nimic.

Ulterior, la solicitarea Edupedu.ro, poliția a spus că nu a găsit nicio neregulă în cazurile a peste 70 de elevi retrași de părinți de la școală în pandemie, în Suceava, pentru a face homeschooling.

Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

Cei patru copii din județul Bihor retrași de părinți de la școală în pandemie pentru a face homeschooling au mari lacune în achiziţiile şcolare și imaturitate psiho-emoţională, arată o evaluare psihologică oficială / Copiii învățau acasă cu părinții care au 8, respectiv 12 clase terminate

Doi părinţi din Bihor, care au ales să-şi educe acasă toţi cei patru copii de vârstă şcolară, au primit câte 4 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, pentru împiedicarea accesului la învățământul obligatoriu – Adevărul

Cazul părinților din Bihor, obligați de instanță să-i reînscrie la școală pe cei patru copii, după ce i-au retras în pandemie pentru a face homeschooling: Copiii încă nu s-au întors la școală, spune șeful ISJ Bihor, Horia Abrudean
VIDEO Ce înseamnă homeschoolingul din SUA, sistemul cu care au fost asociate cazuri recente din România: o lume cu peste 1 milion de elevi pentru care protecția este minimă în fața abuzurilor / Un front pentru apărătorii drepturilor părinților și pentru cei care promovează drepturile copiilor

Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, din Ministerul Educației, evită să spună dacă a echivalat până acum diplome emise de organizații americane de tip homeschooling

Poliția nu a găsit nicio neregulă în cazurile a peste 70 de elevi retrași de părinți de la școală în pandemie, în Suceava, pentru a face homeschooling

8 comments
  1. Multa dezinformare pe acest subiect. Examenele susținute de elevii care fac homeschooling sau invatamant la distanta sunt recunoscute internațional si desigur inclusiv de CNRED. Sunt examene date in centre de testare acreditate sau pe platforme serioase. Multi elevi au finalizat liceul in acest sistem, sunt la facultate în România sau au terminat deja facultatea. Mulți nu știu sau nu vor sa recunoască faptul ca sistemul acesta de educație poate fi mult mai bun și cu rezultate mai bune decât învățământul romanesc.

    1. @Ciprian: aveți dreptate. Sistemul homeschooling este un sistem foarte bun și foarte mulți elevi, care au urmat acest sistem de educație, au ajuns cercetători și oameni foarte buni în meseriile lor. O să auzim, cât de curând, comentarii de la hateri, precum cretinul ăla de “B”, care are prea mult timp liber, că altceva nu are și aici mă refer la creier, că este un sistem prost și doar sistemul de la stat este ăla perfect, dar de fapt și de drept, sistemul de stat este putred, de jos și până sus. Susțin sistemul de învățământ de tip homeschooling și mă bucur să citesc comentariile unor persoane care susțin și ele, la rândul lor acest sistem de educație

  2. Cred ca ar fi trebuit abordata situația din ambele puncte de vedere. Nu este echitabil si nici etic ceea ce faceți. Niște jurnaliști profesioniști ar fi publicat si opiniile celor care chiar fac homeschooling.
    Sunt incriminați fără a le asigura prezumția de nevinovăție si este atacată imaginea acestor persoane fără a li se asigura dreptul la replica.
    Ar fi bine sa publicați si interviuri cu aceste familii pentru ca abordarea sa nu fie unilaterala, ci profesionista.

  3. Glumiți?
    De ani de zile rromii își retrag copiii de la școală printr-o simplă declarație pe proprie răspundere (fetele după clasa a 4-a iar băieții prin clasa a 6-a)
    Ce fac organele?

    1. Ce fac? Se iau de cei care chiar isi educa copiii si fac scoala pe bune, acasa.
      Pe puradeii pusi sa cerseasca nu ii vede nimeni domnle.

  4. Bună ziua! Așteptăm reglementările promise de doamna ministru, pentru homescooling!!!!!!!!! Le-a scos din lege și a promis, că va fi reglementat acest sector, printr-o Lege nouă. Oare ce se așteaptă?!

  5. Niste argumente bazate pe exagerări.
    Aștepți să facă procentul maxim de absențe in loc să suni familia în ziua 4, apoi în ziua 9 să vezi ce mai face copilul? Sălbatică abordare, lipsită de dorința de a comunica permanent cu familiile. Combaterea cu hârtii că prevenție ioc. Ia mergeți la asistența socială să vedeți cum zac în birouri in loc să fie pe teren. Asistența socială nu e job de birou decât la final de zi, când scrii rapoartele aceea ce ai constatat. Mă rog, ar putea fi scrise pe teren cu niste bife pe tablete și sincronizare in timp real cu o baza de date unitară, că, deh, interoperabilitatea e în lege de ceva ani. Ce-o fi și aia in România?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Motivele pentru care suspendarea grevei generale din Educație a fost decisă doar de către liderii județeni de sindicate și nu de toți membrii – explicațiile sindicatului Sălaj: 65% vor fi creșterile salariale de la 1 ianuarie 2024, pe angajamentele Guvernului / În ce condiții poate fi reluată greva

Suspendarea grevei nu înseamnă încetarea ei, transmite Liga Sindicatelor din Învățământ Sălaj. Potrivit sursei citate, în urma grevei, două dintre cele mai importante revendicări s-au realizat: majorarea salarială între 21…
Vezi articolul

“Cred că Franța ar trebui să retragă ordinul ministrului care a fost dovedit că plagiază” – conferențiarul universitar Ruxandra Ivan, căreia i-a fost acordat Palmes Académiques, ordin acordat anterior și ministrului acuzat de plagiat Sorin Cîmpeanu / Ea a invocat integritatea academică în discursul prin care, miercuri seară, a primit ordinul

Onestitatea academică a fost invocată de Ruxandra Ivan, conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, în discursul prin care, miercuri seară, a primit ordinul “Palmes Académiques“ în…
Vezi articolul

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: Cu toate riscurile, anul acesta am interzis, de exemplu, detașarea profesorilor în primul an de activitate. Asta nu înseamnă că după primul an încurajăm să se mute imediat

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, că „am introdus în metodologiile de mobilitate interdicția de a…
Vezi articolul