Mai mulți părinți ne-au semnalat că au început să primească joi cardurile educaționale în valoare de 500 de lei cu care pot cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru elevi. Acestea nu sunt deocamdată încărcate, iar acest lucru se va întâmpla în termen de 1-2 zile lucrătoare de când acestea intră în posesia părinților sau aparținătorilor legali, potrivit Ministerului Fondurilor Europene. Cardurile sunt emise de două firme. Lista magazinelor pe județ, în funcție de fiecare firmă în parte, poate fi consultată la finalul articolului.
Cardurile în valoare de 500 de lei cu care părinții pot cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru elevi au început să ajungă la părinți în unele școli.
Școlile au termen 5 zile să dea părinților tichetele educaționale în valoare de 500 de lei de la data primirii acestora de la inspectoratele școlare, se arată în ordinul ministerului Educației și ministerului Fondurilor Europene cu regulile de distribuire a acestor carduri.
În prezent, cardurile se află la inspectoratele școlare din țară de câteva zile, iar școlile sunt așteptate să le ridice.
Miercuri a avut loc o videoconferință cu inspectorii școlari pentru a stabili procedurile de urmat în urma ordinului. “Pentru că situațiile sunt diferite am decis să le permitem să își facă propriile reguli. Majoritatea școlilor spun că vor anunța părinții prin diriginți și învățătoare”, a spus pentru Edupedu.ro Sorin Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educației.
Cardurile se încarcă cu bani, în termen de 2-3 zile lucrătoare de când sunt ridicate de părinți.
Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale
Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.
- Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
- Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
- Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
- Cât timp poate fi utilizată suma virată: în anul şcolar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social.
- Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
- Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.
Cine primește tichetele educaționale / Lista se poate actualiza pe tot parcursul anului
Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă.
Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:
a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
- au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
- au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
- venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.
Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.
Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.
Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.
Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.
Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Vezi aici procedura de distribuire a cardurilor.
Informații de context
Tichetele în valoare de 500 de lei se pot folosi doar pentru a cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru școală și ar fi trebuit inițial să ajungă la copii și părinți în luna octombrie, dar au fost numeroase extinderi de termene ale OUG nr. 83/2023.
Ar trebui să primească carduri în total 486.317 de beneficiari care au fost validați deja, iar alți peste 63 de mii sunt în curs de validare și ar putea fi incluși pe listă, a transmis STS pentru Edupedu.ro, în luna decembrie.
Joi, premierul Marcel Ciolacu a spus că în cel mai scurt timp, cardurile de 500 de lei vor putea fi ridicate de părinți și folosite pentru cumpărarea de rechizite și îmbrăcăminte pentru școală.
Cardurile ar fi trebuit să ajungă la părinți încă din luna octombrie anul trecut, dar autoritățile au tot amânat procesul printr-un ping-pong constant între instiuțiile implicate, așa cum a semnalat Edupedu.ro într-o serie de articole în ultimele luni.
Tichetele educaționale eliberate pe anul anterior școlar, 2022-2023, tot prin fonduri europene și tot pentru rechizite și îmbrăcăminte pentru elevi au ajuns tot foarte târziu la părinți, în luna mai, cu o lună înainte să se termine școala.
Foto: © Ilya Genkin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
12 comments
Noiembrie am luat cardurile pentru 2 elevi dar bani încă nu au intrat dar nici aplicația nu o pot activa și nu reușesc să vad când suma va intra sau daca a intrat…nu știu ce să fac sau cum sa procedez căci am sunat la diferite numere și am format numerele din setări dar nici email nu am primit nici mesaj!
de 3sapt am primit cardu da bani nu au intratt
unde inrolez societate comerciala pt a putea accepta plati cu acest card!?
Bună seara,în județul Vrancea Focșani, se pot folosi cardurile educationale la Magazinul Pico?
Bună ziua,
Am primit cardul de acum trei săptămâni și nici in ziua de azi nu a fost încărcat.
………..bătaie de joc…….
Bună ziua,
Am primit cardul de pe 17 ianuarie,
dar nici astăzi 7 februarie nu a fost încărcat. Când va fi alimentat ?
cand vine di a doua tranșă am 2 copii și niciunul nu a primit a spus ca sunt egibila dar nu a venit cardul de ce?
de ce numai rechizite și haine să luăm doar de atâta au nevoie copii după că dați pt un an 500 la prețurile de sunt nu știu ce se poate lua mai repede de ce nu s-au dat până să înceapă școală le dau acum după ce am cumpărat rechizite școlare după ce am luat și nu de 500 de foooarte mult peste la copii le trebuie și alimente produse pentru igiena și multe altele
Carduri ridicate de mai mult de 10 zile si inca nu sunt alimentate, rusine!
bună seara! în comuna jilavele județul Ialomița încă nu sau dat tichetele ști când vor ajunge?
bună seara la Blăgești jud Bacău se dau Luni 15.01.2024 cică prima tranșă mai există și a doua tranșă?bătaie de joc pur și simplu
Bună ziua cad se încarcă cardul de rechizite