Părinții ai căror copii de grădiniță sau elevi au acasă rude cu vulnerabilități sau recomandare de la medic și au dreptul să facă școală online, indiferent de scenariul epidemiologic, nu pot solicita zile libere angajatorului din cauza legislației neactualizate

5.913 vizualizări
SURSA: pixabay.com
Părinții ai căror copiii de grădiniță sau elevi locuiesc cu rude care au comorbidități și au dreptul să stea acasă de luni și să facă școală online, indiferent de scenariul epidemiologic, au trimis sesizări Edupedu.ro susținând că nu pot solicita zile libere angajatorului în baza legislației actuale.

Asta pentru că ordonanța de urgență 147 din 2020, cu modificările și completările ulterioare, pe baza căreia se dau zile libere plătite, nu prevede noile condiții din ordinul MS și ME, ordin care încă nu a fost publicat în Monitorul Oficial, dar care va produce efecte imediat de la publicare și care se va aplica de luni, 8 februarie 2021, potrivit declarațiilor ministrului Educației. În plus, legislația actuală face referire la ordinul de ministru din septembrie sau la cel din noiembrie, prin care au fost suspendate cursurile în toate școlile.

Concret, articolul 7 din Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, varianta actualizată din 4 februarie, prevede:

„(6) Preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal.

(7) Pentru preșcolarii/elevii menționați la alin.(6), conducerile unităţilor de învăţământ vor asigura desfășurarea procesului educaţional în sistem online.

(8) Preșcolarii/elevii cu dizabilităţi, care optează pentru participarea la cursuri, în funcție de specificul afecţiunii, vor beneficia de adaptarea măsurilor de prevenţie în mod adecvat dizabilităţii specifice”.

În plus, noile reguli prevăd faptul că elevii și copiii din învățământul primar și preșcolar, adică exact cei care au nevoie de asistența părinților acasă, merg la școală în toate scenariile.

Acest ordin ar putea fi publicat în Monitorul Oficial vineri, pentru a intra în vigoare regulile de redeschidere a școlilor, potrivit declarațiilor ministrului Educației.

Ordonanța de Urgență 147 din 2020, actualizată cu cea mai recentă modificare pe 31 decembrie 2020, prevede că părinții pot cere zile plătite doar pentru scenariile 2 și 3.

Articolul 8 indice 1: „Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică și în situațiile în care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 «Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și Revenirea parțială prin rotație de 1-2 săptămâni a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție», respectiv a scenariului 3 «Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online» prevăzute în anexa nr. 1 – Ghidul privind măsurile sanitare și de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar în perioada pandemiei COVID-19 la anexa la Ordinul ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/ 1.494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările ulterioare”.

Foto: pixabay.com


3 comments
  1. Cat va fi ora la primar si la gimnaziu de la 8 februarie? Nu scrie nicaieri? cat va fi pauza la primar si cat va fi pauza la gimnaziu?

    1. Am doi copii unul de clasa 3-a si celălat de a V -a. Dar al doilea ea sub 12 ani, noi suntem in scenariu roșu și nu mergem la școală. Nici in scenariu galben clasa V-a nu merge la școală, ce se întâmplă putem solicita liber pt al doilea copil?

  2. Normal și logic ar fi fost să deschida școlile după ce se făcea imunizarea personalului didactic.Daca era făcuta,(și se putea face și în funcție de preferințele viitorului vaccinat)in martie-aprilie s-ar fi putut deschide școlile.Dar cine să facă asta când ei au angajat pe posturi importante de coordonare a profesorilor/directorilor persoane gen “domnișoara de la ape”.La ISMB 6 vara trecuta era o “duamna” secretara inspectorului care avea un singur răspuns:nu știu.Era pusă să coordoneze profesori și nu numai ,o persoana care ,ca și “domnișoara apelor” era la fel de bine instruită.Dar in învățământ lumea tace și pleacă capul,cei câțiva care au arătat cu degetul au fost puși la punct de către inspector.Rezultatele se vad:oameni incompetenți puși în posturi cheie nu aduc nimic bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Victor Costache: Întreaga conducere a Ministerului Sănătății și majoritatea populației României susțin vaccinarea. Legea vaccinării este de o importanță vitală

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, miercuri, la audierile în comisiile parlamentare, că întreaga conducere a Ministerului Sănătății și majoritatea populației României susțin vaccinarea, iar legea vaccinării este „vitală”, promovează…
Vezi articolul

Carne păstrată impropriu și probleme de igienă la Cantina studențească a Universității București, descoperite de Direcția pentru Siguranța Alimentelor

Cantina studențească de la Facultatea de Drept a Universității București are mari probleme de igienă, potrivit Direcției pentru Siguranța Alimentelor. Autoritatea informează că inspectorii au confiscat 101 kilograme de piept…
Vezi articolul

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea…
Vezi articolul