Părinții ai căror copii au sub 7 ani și au fost declarați contacți direcți COVID-19 pot solicita concediu medical plătit pentru îngrijirea copilului, la fel ca pentru orice altă boală

3.994 de vizualizări
Foto: UNICEF
Părinții ai căror copii au fost declarați contacți direcți și au vârsta sub 7 ani pot cere concediu medical pentru a avea grijă de copil, după cum scrie avocat.net. Potrivit ordonanței de urgență 158/2005, „asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani”.

Conform legii, „pe baza deciziei de carantinare primită de copilul care a fost stabilit contact direct al unei persoane infectate, unul dintre părinții acestuia poate primi concediu medical pentru îngrijirea copilului, care se plătește cu 85% din media veniturilor ultimelor șase luni, indiferent dacă adultul respectiv este vaccinat/ vindecat de COVID-19 sau nu”.

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede carantinarea elevilor și copiilor de grădiniță pentru 5-10 zile. Potrivit alin (5) de la art. 6 din ordinul comun, „Preșcolarii/Elevii cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul acestora au interacționat în mod frecvent, identificați potrivit alin. (6), vor fi carantinați astfel:

  • a) timp de 10 zile, cei care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare sau nu au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile;
  • b) timp de 5 zile, în cazul celor vaccinați cu schemă completă și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau al celor care au fost confirmați pozitiv în ultimele 180 de zile.

Tot la articolul 6 este menționat că „personalul medical din cadrul unităților de învățământ/Personalul desemnat din unitatea de învățământ preuniversitar/conexă va întocmi lista preșcolarilor/elevilor cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul preșcolarilor, elevilor au interacționat în mod frecvent, listă pe care o va comunica DSP/DSPMB. Ulterior, DSP/DSPMB și conducerea unității de învățământ vor decide împreună măsurile care se impun”.

Sursa menționată anterior precizează că în situația în care copilul este confirmat cu COVID-19, toți cei apropiați și cu care a intrat în contact timp prelungit și fără mască sunt declarați contacți direcți și le sunt emise decizii de carantinare. Astfel, părinții unui copil infectat intră în carantină și primesc un concediu medical de carantină, a cărei indemnizație este de 100% din baza de calcul.

Amintim că părinții își pot lua o zi liberă plătită pentru a însoți copilul la vaccinare, dacă are vârsta de până la 18 ani, potrivit legii 221 din 26 iulie 2021. Beneficiază astfel de posibilitatea unei zile libere plătite „și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități”.

„Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (3) se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani. În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Ce înseamnă carantina

Termenul este definit de Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

Carantina persoanelor – „măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau la locația declarată de către persoana carantinată, stabilită prin decizie individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege”.

Cine nu respectă carantina este dus într-un spațiu special desemnat de autorități, care poate fi o „locație care îndeplinește condițiile minime de cazare”, iar cheltuielile cu această perioadă sunt apoi recuperate de la persoana care a încălcat această măsură.

Legea prevede că „persoanele care nu respectă măsura de carantină la domiciliu sau la locația declarată au obligația de a suporta cheltuielile carantinării în spațiul special desemnat de autorități. Cheltuielile ocazionate cu carantinarea acestora se suportă de către Ministerul Sănătății din bugetul aprobat cu această destinație și se recuperează de la persoanele în cauză”.

Citește și:
Carantinarea elevilor și copiilor de grădiniță pentru 5-10 zile, prevăzută în premieră de noul ordin comun cu regulile pentru școli
Cum pot primi părinții o zi liberă, iar copiii, scutire, în ziua vaccinării anti Covid-19? Miercuri, 26 ianuarie începe vaccinarea copiilor de 5-11 ani

3 comments
  1. La 8 ani deja e mare. Suna singur la Dsp, isi face ancheta epidemiologica, se programeaza la medic, se trateaza singur acasa cu antibiotice prescrise pe Google Meet, face de mancare pentru el si familie. Cum sa nu se descurce? Doar e mare. :))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației poate face o achiziție directă de tablete sau alte device-uri pentru elevii din mediile rurale sau cele defavorizate, în contextul situației de criză – susține Asociația Elevilor din Constanța

Ministerul Educației poate face o achiziție directă de tablete sau alte device-uri pentru elevii din mediile rurale sau cele defavorizate, în contextul situației de criză, potrivit unui comunicat al Asociației…
Vezi articolul