Părinții ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani beneficiază de 10 ședințe de consiliere psihologică gratuită. Psihologul face decontarea / Model de cerere și acte necesare

700 de vizualizări
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com
Părinții ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia gratuit de 10 şedinţe de consiliere psihologică pentru depășirea traumelor emoționale, potrivit normelor adoptate de Guvern, pe 9 octombrie, anunță Ministerul Muncii într-un comunicat de presă. Ședințele sunt asigurate indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați la CNAS. Psihologii trebuie să depună cerere online de decontare la agențiile teritoriale pentru plăți până în data de 5 ale lunii, altfel pierd banii.

Părinții ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia de 10 şedinţe de consiliere psihologică gratuite, efectuate în termen de 6 luni de la data decesului copilului, indiferent că sunt sau nu asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului.

Guvernul a aprobat normele metodologice care pun în aplicare prevederile Legii nr.186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi, numită și “Ziua Părinţilor de Îngeri”, prin care se stabilește modalitatea în care se decontează şedinţele de consiliere psihologică.

”Ședințele de consiliere psihologică sunt asigurate de către psihologi atestați de Colegiul Psihologilor din România. Orice persoană care trece printr-o asemenea traumă  are nevoie de sprijin specializat și cred că este important să știe și să simtă că nu este singură”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Care este procedura

Ședințele de consiliere psihologică se asigură de către psihologi atestați de Colegiul
Psihologilor din România, în specialitățile profesionale psigologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, organizaţi în cabinete individuale de psihologie, societăţi civile profesionale de psihologie, cabinete asociate.

Înscrierea părinților se face pe baza recomandării medicului de familie, precum și a raportului de evaluare întocmit de psiholog la prima ședință efectuată.

Art .1 alin. 3 – Prin copil decedat în timpul sarcinii se înțelege ființa umană decedată începând de la sfârsitul celei de a 2-a luni de sarcină și până la sfârșitul acesteia. Nu se consideră deces în cazul sarcinii întreruptă voluntar de părinte, cu excepția întreruperii din motive medicale.

Art. 3 alin (1) Beneficiază de ședințe de consiliere psihologică fiecare dintre părinți.

(2) Ședințele pot fi efectuate atât individual pentru fiecare dintre părinți, cât și în comun
pentru ambii părinți.

(3) Numărul de ședințe de consiliere psihologică este de 10 indiferent dacă acestea se
efectuează individual ori în comun fiind inclusă și ședința de evaluare în care se întocmește raportul prevăzut la art. 2 alin.(2)

(4) În situația în care până la finalizarea celor 10 ședințe intervine un nou deces, numărul de
ședințe se prelungește corespunzător, fără depășirea perioadei de 6 luni de la data ultimului copil decedat.

Decontarea ședințelor se face la solicitarea psihologilor de către agenția teritorială pentru plăţi şi inspecţie socială unde au domiciliul fiscal, în termen de 30 de zile lucrătoare.

Actele necesare pentru ca psihologii să deconteze serviciile de consiliere

Art. 4 – (1) Decontarea ședințelor de consiliere psihologică se face de către agenția pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul fiscal, denumită în continuare agenţia teritorială , la solicitarea psihologilor.

Pentru decontarea serviciilor de consiliere, psihologii depun la agenţia teritorială,
următoarele documente:

a) copie după recomandarea medicului de familie;
b) copie după actul de deces al copilului/fătului;
c) copie după certificatul de naștere pentru situația copilului/copiilor decedat/decedați la naștere
ai cărui părinte/părinți pot beneficiari ai serviciilor de consiliere psihologică;
d) cerere de decontare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1;
e) actul de identitate al psihologului;
f) extrasul de cont al formei de exercitare a profesiei;
g) atestatul de liberă practică al psihologului, în termen de valabilitate;
h) certificatul de înregistrare a formei de exercitare a profesiei împreună cu anexa la acesta,
emisă de către Colegiul Psihologilor din România;
i) declaraţie pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2;
j) lista beneficiarilor serviciilor de consiliere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3;
k) raportul de evaluare prevăzut la art. 2 alin.(2), al cărui model este prevăzut în anexa nr. 4.

Documentele se depun în format electronic pe platforma electronică ori se transmit la adresa de e-mail comunicată de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Documentele prevăzute la alin. (2) lit. c), g) și h) se depun lunar, în condiţiile alin. (3), până la data de 5 a lunii, pentru luna precedentă pentru care se solicită decontarea. Depăşirea termenului de 5 ale lunii conduce la respingerea solicitării de decontare.

(5) Documentele prevăzute la alin. (2) lit.a),b), d)-f) și i) se depun o singură dată la momentul primei solicitări de decontare.

Dacă părinții solicită schimbarea psihologului

Art. 7 – (1) În situaţia în care părintele/părinții decide/decid schimbarea psihologului care furnizează şedinţele de consiliere psihologică, părintele/părinții are/au obligaţia de a comunica agenției teritoriale numele noului psiholog care va efectua diferența până la 10 a ședinelor de consiliere psihologică. Comunicarea se realizează electronic prin mijloacele prevăzute la art. 4 alin.(3).

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), decontarea se efectuează pentru diferenţa dintre numărul de şedinţe efectuate şi numărul maxim de şedinţe prevăzut la art. 3 alin. (1) din lege, cu respectarea prevederilor art. 4.

Art. 8 – (1) Decontarea ședințelor de consiliere psihologică pentru părinți încetează în următoarele situații:
a) se finalizează ciclul de 10 ședințe de consiliere psihologică;
b) la împlinirea termenului de 6 luni de la data decesului copilului;
c) părintele/părinții renunță voluntar la ședințele de consiliere psihologică.

(2) Decontarea ședințelor de consiliere psihologică pentru părinți se suspendă în situația
prevăzută la art. 7 pe perioada până la preluarea de către un alt psiholog a părintelui/părinților în vederea continuării ședințelor de consiliere psihologică.

(3) În situația prevăzută la alin.(2) reluarea plății ședințelor de consiliere psihologică se
efectuează la solicitarea noului psiholog, pentru restul de ședințe până la 10.

Efortul bugetar anual este estimat la aproximativ 6 milioane lei, pentru  un cost mediu al ședinței de consiliere de 150 lei, un număr mediu de 1.900 decese infantile, respectiv 3.800 părinți. Sumele provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Model de cerere de decontare
Acte necesare – modele pot fi descărcate mai jos

Declarația de propria răspundere

Model cerere de decontare

Lista beneficiarilor serviciilor de evaluare şi intervenţie psihologică/psihoterapeutică

Raport de evaluare psihologică

Hotărârea de Guvern privind adoptarea normelor metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr. 186/2024

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea din București anunță că nu intră în grevă. Rectorul Marian Preda: Noi nu ne desolidarizăm de nimeni, nu ne solidarizăm cu nimeni / Sunt sigur că sunt probleme reale în preuniversitar, nu le cunosc suficient de bine

Universitatea din București nu intră în greva generală anunțată de Federația sindicală Alma Mater cu începere de luni, 22 mai, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul Marian Preda. Cursurile vor continua…
Vezi articolul