Părintele unei eleve olimpice cu CES solicită adaptarea condițiilor examenului de Bacalaureat 2024 și susține că a primit de la ISJ Brașov hărți mentale care nu corespund nevoilor elevei, într-o scrisoare deschisă către ministrul educației, Ligia Deca

Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com

Părintele unei eleve olimpice cu CES solicită adaptarea condițiilor examenului de Bacalaureat 2024 și susține că a primit de la ISJ Brașov hărți mentale necorespunzătoare  nevoilor elevei. „Pentru Evaluarea Națională au fost aprobate materiale corespunzătoare, a fost printre primii 10 la probele de aptitudini și eleva intrat la Liceul Vocațional de Arte Plastice din Brașov. Are un vis, Facultatea de arte plastice și design și are toate șansele la admiterea din cadrul Facultății de arte plastice și design, a obținut  locul III la Olimpiada în 2023”, spune părintele.

Eleva are certificat de orientare școlară clasa a III-a, pentru tulburări specifice de învățare, mai exact dislexie, disgrafie, discalculie, disortografie, potrivit părintelui.

În luna ianuarie 2024, a depus către școală cererea pentru dreptul la egalizarea de șanse însoțită de materialele compensatorii personalizate, însă acestea au fost refuzate de ISJ Brașov.

Pe 15 februarie, părintele a primit sub semnătura materialele avizate favorabil de ISJ Brașov, însă acesta susține „că nu au fost depuse de către eleva sau reprezentanții legali, care nu le-a văzut nimeni niciodată, care nu sunt în relație cu nevoile elevei și care conțin erori grave de conținut, ca de exemplu, pe prima pagina la materialul la istorie ni se spune ca „țările române în secolul XIV aveau constituții, si un regim politic feudalism si monarhie absoluta””.

Mama elevei susține că a solicitat pe toate căile explicații cu privire la procedura, a solicitat aprobarea materialelor care sunt în concordanță cu nevoile elevei și de care beneficiază și alți elevi din alte județe, „dar ISJ Brașov, care este subordonat ministerului Educației, alege interpretarea legii doar în defavoarea elevilor, îngrădindu-le astfel dreptul la educație”.

În acest context, părintele a trimis un dosar cu solicitările Corpului de control al ministrului educației, primului-ministru, Avocatului poporului și la Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării.

„D-na Ministru Ligia Deca, aveam cunoștință de lupta părinților acestor elevi de anul trecut? Va imaginați că anul viitor va fi la fel, sau poate mai rău? Oare intenția subalternilor dumneavoastră este aceea de a ne educa pe noi părinții la înarmarea cu răbdare, la supunerea tăcută, la umilințe?

D-na Ministru Ligia Deca, aveți idee câți astfel de copii se pierd pe drum, din cauza unor subalterni ai dumneavoastră? Când ei de fapt au toate șansele la o educație superioară, la studii universitare, toate acestea conferite de Statul Român: Statul asigură cetățenilor României drepturi egale de acces la toate nivelurile și formele de învățământ preuniversitar și superior, precum și la învățarea pe tot parcursul vieții, fără nicio formă de discriminare”, scrie părintele în scrisoarea adresată Ligiei Deca.

Prevederile din procedura privind egalizarea de șanse pentru elevii cu tulburări specifice de învățare:

„Adaptarea procedurilor de examen în funcție de particularitățile individuale și de cele specifice tulburărilor specifice de învățare (TSI) Art. 16. 

(1) Părinții/tutorii legali instituiți/reprezentanții legali ai elevilor/elevii majori cu tulburări specifice de învățare își vor exprima, în scris, potrivit art. 4, opțiunile referitoare la modalitatea de accesibilizare a subiectului/modul de redactare a subiectelor specificând mijloacele/instrumentele/ modul de redactare al lucrării, aspecte esențiale pentru pregătirea/asigurarea/respectarea tuturor elementelor necesare adaptării procedurilor de examinare. 

(2) Exemple de adaptări ale procedurilor de examinare pentru candidații cu tulburări specifice de învățare:

a) Citirea subiectelor de către un profesor asistent, pentru candidații cu dislexie. Subiectele se citesc cu voce tare, pe rând, în ordinea în care se elaborează lucrarea și se pot repeta la cererea candidatului;

b) Realizarea lucrării scrise prin dictarea conținutului acesteia, de către elevul cu disgrafie (disortografie), către un profesor asistent. Se interzice profesorului asistent să corecteze sau să intervină în dictarea realizată de elev. 

(3) Lucrarea redactată de candidat pe calculator se listează în sala în care a fost susținută proba și se semnează pe fiecare pagină de către candidat. Unul dintre profesorii asistenți asigură secretizarea și transcrierea lucrării în broșură/pe coli tipizate. 

(5) Comisia Națională de Bacalaureat poate aproba și alte măsuri pentru adaptarea condițiilor de susținere a examenului de bacalaureat pentru candidații cu TSI, precum folosirea instrumentelor și materialelor compensatorii, avizate de către inspectorul de specialitate care coordonează disciplina respectivă/cadrul didactic desemnat de către ISJ/ISMB și al inspectorului pentru învățământul special din cadrul ISJ/ISMB/cadrul didactic cu specializarea Psihopedagogie specială/Psihologie/Pedagogie, familiarizat cu problematica TSI, desemnat de către ISJ/ISMB, la propunerea comisiilor de bacalaureat județene/a municipiului București. 

Neavizarea sau neaprobarea instrumentelor și materialelor compensatorii, astfel cum au fost propuse de către comisiile din unitățile de învățământ, va fi motivată, în scris, de către ISJ/ISMB, respectiv de către Comisia Națională de Bacalaureat, odată cu transmiterea refuzului de avizare/aprobare. 

(6) Unitățile de învățământ au obligația de a transmite către ISJ/ISMB, în vederea aprobării, în cel mult 3 zile lucrătoare de la data primirii acestora, cererile și materialele compensatorii depuse de către părinții/reprezentații legali ai elevilor sau elevii majori, după caz. 

(7) Comisia județeană/a municipiului București de organizare a evaluării naționale, respectiv Comisia județeană/a municipiului București de bacalaureat comunică în scris, unităților de învățământ, măsurile compensatorii, precum și materialele compensatorii aprobate/avizate, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la primirea cererilor. 

Art 17. Pentru a reduce barierele determinate de tulburarea specifică de învățare, dar fără să le faciliteze realizarea lucrării din punct de vedere cognitiv, candidații cu TSI pot utiliza materiale compensatorii (tabele cu formule, hărți mentale, scheme conceptuale) și instrumente compensatorii (tehnologii asistive, ca de exemplu: calculatorul de buzunar/birou).”

DOCUMENT Scrisoare publică deschisă, Doamnei Ministru al Educației Naționale, Ligia Deca, Corpului de control al ministrului educației

Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com/ Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version