Până pe 4 aprilie, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației centralizarea proiectelor și chestionarelor aplicate în Școala altfel, în acord cu strategia privind combaterea antisemitismului și discriminării/ Sugestii de activități

Foto: © Yuri Arcurs | Dreamstime.com

Până pe 4 aprilie, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației și Cercetării centralizarea proiectelor și chestionarelor aplicate în „Școala altfel”, în anul școlar 2024-2025, care s-au desfășurat în consens cu prevederile Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură 2024 – 2027, conform unei adrese a ministerului, consultată de Edupedu.ro.

Ministerul Educației este responsabil cu evaluarea impactului proiectelor, conform Planului de acțiuni al strategiei privind combaterea antisemitismului și discriminării și recomandă activități care pot fi realizate în „Școala altfel”.

Pentru evaluarea proiectelor pilot:

Model de chestionar:

Centralizare chestionare:

Pentru diseminarea celor mai bune practici și exemple de succes:

Toate documentele solicitate vor fi trimise către Ministerul Educației și Cercetării, Direcția Generală Echitate și Performanță în Învățământul Preuniversitar, până la data de 4 aprilie 2025”, potrivit adresei.

Listă – Activități care pot fi desfășurate în „Școala altfel”

„Sugestii de activități în vederea realizării de noi proiecte în cadrul programului național Școala altfel în consens cu prevederile acțiunii nr. C.3.1. Evaluarea impactului proiectelor-pilot derulate în cadrul programului național „Școala altfel”

Escape Room educațional „Evadează din prejudecăți” 

Elevii participă la un joc de tip escape room, unde trebuie să rezolve puzzle-uri și ghicitori legate de combaterea discriminării, exemple de fake news și studii de caz despre discursul instigator la ură.

Reconstituirea unui proces istoric despre ură și discriminare 

Elevii joacă roluri într-un proces simbolic inspirat de Tribunalul de la Nürnberg sau de cazuri moderne privind discursul instigator la ură, antisemitism, xenofobie, radicalizare în mediul online.

Podcast școlar despre discriminare și xenofobie 

Elevii creează un podcast în care discută despre prejudecăți și stereotipuri, invitând specialiști sau colegi din comunități diverse.

„Hate Speech in the News” – Analiza media a limbajului urii

Elevii analizează articole de presă, titluri de știri sau talk-show-uri și identifică exemple de discurs instigator la ură, antisemitism, xenofobie, radicalizare sau bias media. (Bias în mass-media este părtinirea sau percepția părtinitoare a jurnaliștilor și a producătorilor de știri din mass-media în selectarea evenimentelor, poveștilor care sunt raportate și modul în care acestea sunt redate).

„Ziua Diversității” – Eveniment multicultural la școală

Elevii împreună cu cadrele didactice organizează o zi tematică dedicată diversității culturale, în cadrul căreia fiecare participant va prezenta elemente specifice unei minorități etnice sau culturale (de exemplu, gastronomie tradițională, muzică, costume, dansuri etc.).

„Hate Speech Remix” – Transformă discursul urii în mesaje pozitive

Elevii vor primi fraze reale de discurs al urii și vor fi provocați să le transforme în mesaje pozitive și motivaționale. 

Ateliere de verificare a informațiilor „Detectivii Fake News”

Elevii vor analiza postări reale de pe rețelele sociale și vor învăța să identifice discursul manipulator sau extremist.

„Toleranța prin Artă” – Campanie școlară pentru diversitate și respect

Elevii vor crea lucrări precum postere, stickere, meme, fotografii, desene, colaje, sculpturi etc., care reflectă diversitatea, incluziunea și lupta împotriva discursului instigator la ură. Aceste lucrări vor transmite mesaje pozitive de toleranță și respect reciproc.

„Memoria locului” – Descoperirea istoriei comunității

Elevii vor explora trecutul diversității din orașul lor și vor crea un tur ghidat care să reflecte aceste istorii. Elevii interacționează cu lideri ai comunităților religioase pentru a înțelege diversitatea spirituală.

Hackathon pentru Toleranță 

Elevii vor participa la o competiție în cadrul căreia vor crea aplicații, site-uri web sau chatbot-uri care să combată dezinformarea și radicalizarea în mediul online.

Concurs „Hate Speech vs. Free Speech” 

Elevii vor analiza mesaje reale din rețelele sociale și vor decide dacă acestea constituie libertate de exprimare sau discurs instigator la ură.

„O scrisoare pentru viitor” – Mesaj către generațiile următoare 

Elevii vor redacta scrisori în care își imaginează o lume peste 20 de ani, bazată pe toleranță, diversitate și respect reciproc, fără ură și discriminare.

„Cyber Detectivi – Siguranță și Respect în mediul online” 

Elevii devin detectivi digitali, investigând cazuri de fake news, hate speech și phishing, pentru a învăța cum să se protejeze și să reacționeze corect în mediul online.

Școala altfel în anul școlar 2024-2025, conform calendarului

Art. 4. — „(1) Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

(2) La clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică și din învățământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică, urmărind și scopul acestor programe.

(3) La clasele din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică.”

Foto: © Yuri Arcurs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version