Până pe 29 septembrie, profesorii se pot înscrie în grupurile care fac subiectele pentru Evaluările Naționale, Bacalaureat, Titularizare și Definitivat în anul școlar 2024-2025. Condițiile de selecție, publicate de CNPEE

6.080 de vizualizări
elaborarea curriculumului de liceu
Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com
Profesorii se pot înscrie în grupurile de lucru care vor face subiectele pentru Evaluările Naționale, Bacalaureat, Titularizare și Definitivat în anul școlar 2024-2025, până pe 29 septembrie, iar în perioada 7 – 8 octombrie 2024 se vor anunța rezultatele selecției, individual, conform apelului Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Nu se precizează în document dacă profesorii sunt plătiți pentru această activitate. 

Cadrele didactice selectate participă la activități de proiectare a itemilor, testelor, variantelor de subiecte, biletelor de examen, fișierelor de lucru și a caietelor cadrului didactic, precum și a baremelor de evaluare și de notare. De asemenea, după caz, participă la activitățile de traducere, conform procedurilor specifice CNPEE. 

Grupurile de lucru cuprind cadre didactice care își desfășoară activitatea atât în mediul urban, cât și în mediul rural, în unități de învățământ primar, gimnazial și liceal, cu filierele teoretică, vocațională și tehnologică, precum și în unitățile de învățământ care școlarizează elevi aparținând minorităților naționale, conform apelului.

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) realizează procesul de completare a grupurilor de lucru pe discipline în vederea pregătirii:

  • Evaluării competențelor fundamentale la finalul clasei a Il-a (EN II);
  • Evaluării competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a (ENTV);
  • Evaluării elevilor la finalul clasei a VI-a (EN VI);
  • Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII); 
  • Examenului național de bacalaureat (BAC)
  • Examenului național de definitivare în învăţământ (DEF);
  • Concursului național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar (TIT).
Condițiile de selecție a profesorilor care vor elabora subiecte pentru examenele naționale din anul școlar 2024-2025

Selecția cadrelor didactice pentru completarea grupurilor de lucru pe discipline se face pe baza competenței și a experienței dovedite, precum și pe baza disponibilității manifestate pentru implicarea în activitățile de pregătire a evaluărilor, examenelor și concursurilor naționale din anul școlar 2024-2025, prin realizarea demersurilor de înscriere în aplicația dedicată.

Condițiile pe care candidații trebuie să le îndeplinească:

  • Au desfășurat, în ultimii trei ani școlari, activități de predare, învățare și evaluare în învățământul preuniversitar/universitar, specifice disciplinei pentru care aplică;
  • Au absolvit cursuri, stagii sau programe de formare recunoscute prin credite profesionale transferabile, care vizează problematica specifică:
    • evaluării de proces/prin examene;
    • evaluării manualelor;
    • curriculumului;
  • Au experiență în:
    • activitatea de proiectare a itemilor;
    • evaluarea proiectelor de manuale școlare;
    • elaborarea de programe școlare prin participare în grupurile de lucru constituite în acest scop, la nivel național;
  • Dețin titlul științific de doctor sau au absolvit un masterat/un curs postuniversitar în domeniul disciplinei sau în domenii conexe, ori au gradul didactic I sau definitiv.

Pentru anul școlar 2024-2025, cadrele didactice au dreptul de a participa la procesul de selecție în vederea completării grupurilor de lucru la oricare tip de evaluare, examen sau concurs național, cu excepția celor la care au rude sau afini până la gradul IV care urmează să susțină respectivele evaluări, examene sau concursuri naționale.

Disciplinele pentru care se organizează selecția:

Lista disciplinelor pentru care se organizează selecția cadrelor didactice implicate în activitățile specifice evaluărilor, examenelor și concursurilor naționale din anul școlar 2024-2025 este cuprinsă în anexa la prezentul Apel. Lista disciplinelor poate fi accesată în aplicația web https://competente.rocnee.eu/apel2024_09_ex/.

DOCUMENT Apel CNPEE Grupuri de lucru 2024-2025 Lista disciplinelor
Procesul de selecție a profesorilor din grupurile de lucru pentru evaluările, examenele și concursurile naționale din anul școlar 2025-2025 

Procesul și calendarul de selecție

Etapa I: perioada 16 – 29 septembrie 2024
Înscrierea candidaților se face prin intermediul aplicației dedicate, cu respectarea instrucțiunilor și a ghidului de utilizare al acesteia. Candidații se pot înscrie pentru proiectarea de itemi și/sau pentru activitățile de traducere a subiectelor în limbile minorităților naționale.

Pentru înscriere, sunt necesare următoarele documente în format electronic:

  1. CV actualizat, copie după diploma de licență/absolvire a liceului/colegiului pedagogic, copie după diploma/certificatul/adeverința de absolvire a cursului, conform cerințelor din prezentul Apel, copie după adeverința care atestă experiența în activitățile precizate în acest Apel, scanate (alb-negru, rezoluție 150-300 dpi) și incluse într-un singur document (dimensiunea maximă de 20 MB).
    Denumirea documentului salvat va cuprinde numele și prenumele candidatului, tipul evaluării/examenului/concursului, urmat de „_documente_inscriere”.
    (Ex. Popescu_Ion_BAC_Romana_documente_inscriere)
    Pentru un candidat înscris ca traducător, denumirea fișierului include și limba de traducere.
    (Ex. Kovacs_Julia_Traducator_maghiara_BAC_Geografie_documente_inscriere)
  2. Candidații care se înscriu pentru proiectarea de itemi:
    • Propun un test original la disciplina pentru care s-a înregistrat candidatura, în care se specifică tipul evaluării/examenului/concursului, însoțit de baremul de evaluare și de notare/caietul cadrului didactic. Testul trebuie proiectat integral, respectând structura care se regăsește în secțiunea „Modele de subiecte” pe site-ul www.subiecte.edu.ro;
      SAU
    • Propun un test ce cuprinde doi itemi obiectivi, doi itemi semiobiectivi și un item subiectiv, însoțit de baremul de evaluare și de notare. Denumirea documentului salvat cuprinde numele și prenumele candidatului, tipul evaluării/examenului/concursului și numele disciplinei, urmat de „_propunere_test”.
      (Ex. Ionescu_BAC_Biologie_propunere_test; Kozacek_Milos_ENVIII_Limba_slovacă_maternă_propunere_test)

Etapa a II-a: perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2024
Selecția candidaților.

Etapa a III-a: 7 – 8 octombrie 2024
Anunțarea rezultatelor selecției, individual. Sunt anunțați doar candidații selectați.

DOCUMENT Apel CNPEE pentru selecția cadrelor didactice în vederea constituirii/completării grupurilor de lucru pentru evaluările, examenele și concursurile naționale din anul școlar 2024-2025 

Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. e doar o formalitate, pentru asa zisa transparenta, iar aplicatia este jalnica, incerci de zeci de ori sa te inscrii si tot da eroare, pana cineva sau ceva cedeaza nervos

    1. Acum mai mulți ani am trimis și eu un dosar pentru înscriere într-un corp oarecare, mi-au trimis un email unde m-au întrebat (mot-a-mot): Și cum credeți d-nă că o să faceți naveta la București? (eu fiind în provincie).

      M-am lămurit. N-au nevoie de oameni care să încerce să schimbe ceva, au nevoie de paravane ca să tragă sforile în spatele lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu, despre liceenii din localități în carantină, care învață în alte orașe: Nu văd de ce ar fi mai puțin important să poți merge mâine la simularea pentru Bacalaureat, dar să poți merge la cumpărături

Nu văd de ce ar fi mai puțin important să poți merge mâine la simularea pentru Bacalaureat, dar poți merge la cumpărături, spre exemplu, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu,…
Vezi articolul

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Profesorii de gimnaziu pot crea o experiență de învățare mai interactivă și mai captivantă pentru elevi cu tablele interactive. Cadrele didactice le pot folosi pentru a testa înțelegerea elevilor sau pentru a oferi feedback instantaneu

Tabelele interactive pot fi un instrument valoros pentru profesorii care predau la clasele de gimnaziu. Evident, ca orice instrument folosit în predare, utilizarea trebuie planificată și este bine să existe…
Vezi articolul