Până pe 20 septembrie, inspectoratele școlare au de transmis situația elevilor romi care au fost înscriși la Evaluarea Națională și la BAC 2024 și care au promovat examenele, potrivit unei adrese a Ministerului Educației

2.658 de vizualizări
Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com
Inspectoratele școlare vor transmite, până pe 20 septembrie, Ministerului Educației numărul elevilor romi care au absolvit clasa a VIII-a în anul școlar 2023-2024, au promovat Evaluarea Națională 2024 și au fost înscriși la liceu, potrivit unei document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 74/MD/11.09.2024.

De asemenea, inspectoratele școlare vor trimite și situația absolvenților de etnie romă înscriși la examenul de Bacalaureat, sesiunile iunie-iulie și august 2024, precum și numărul elevilor romi care au promovat examenul de Bacalaureat-2024:

„1. Să ne transmiteți situația elevilor romi care au absolvit clasa a VIII-a, în anul școlar 2023-2024, numărul elevilor romi înscriși la Evaluarea Națională – 2024, număr elevi romi care au promovat examenul de Evaluare Națională – 2024, precum și numărul elevilor romi care au fost înscriși la o formă de învățământ (liceal/profesional/dual), conform machetei din Anexa „gimnaziu”.

2. Să ne transmiteți situația absolvenților de etnie romă, care au promovat un tip de învăţământ (liceal/profesional/dual) în anul școlar 2023-2024, elevi romi înscriși la examenul de Bacalaureat, sesiunile iunie-iulie și august 2024, precum și numărul elevilor romi care au promovat examenul de Bacalaureat-2024, cu mențiunea dacă acestia au fost înscriși pe locurile special alocate elevilor de etnie romă sau care Nu au fost înscriși pe locurile special alocate elevilor de etnie romă, conform machetei din Anexa „liceu””, se arată în documentul consultat de Edupedu.ro.

Adresa Ministerului Educației poate fi consultată mai jos:

Informații de context

În aprilie 2022, Edupedu.ro a scris că aproape două treimi dintre tinerii romi nu sunt în sistemul educațional, altă formă de învățământ și nici pe piața muncii, fiind clasificați în categoria NEET, potrivit Strategiei naționale privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027.

  • Termenul „NEET” se folosește pentru a descrie categoria de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare – Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă (Eurofound). Inițial, termenul viza categoria de vârstă 15-24 de ani, dar categoria a fost extinsă pentru a cuprinde persoanele cu vârsta între 15 și 29 de ani.

Ordinul nr. 6.134/2016 prevede la articolul (2) că „în învățământul preuniversitar este interzisă segregarea școlară pe criteriul etnic, al dizabilității sau al cerințelor educaționale speciale, pe criteriul statutului socioeconomic al familiilor, al mediului de rezidență și al performanțelor școlare ale beneficiarilor primari ai educației, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare și ale prevederilor prezentului ordin”.

Segregarea școlară pe criterul etnic este definită la art. 4, alin. (1) din ordinul precizat anterior: „Constituie segregare școlară pe criteriul etnic separarea fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor aparținând unui grup etnic în unitățile de învățământ preuniversitar/grupe/clase/clădiri/ultimele două bănci/altele, astfel încât procentul antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor aparținând grupului etnic respectiv din totalul elevilor din unitatea de învățământ preuniversitar/grupă/clasă/clădire/ ultimele două bănci/altele este disproporționat în raport cu procentul pe care copiii aparținând grupului etnic respectiv îl reprezintă în totalul populației de vârstă corespunzătoare unui ciclu de educație în respectiva unitate administrativ-teritorială.”

Ordinul nr. 5.633 din 23 decembrie 2019 pentru aprobarea Metodologiei de monitorizare a segregării școlare în învățământul preuniversitar stabilește că unitățile de învățământ au obligația de a monitoriza repartizarea echilibrată a copiilor/elevilor: „pentru prevenirea și/sau combaterea segregării școlare, unitățile de învățământ preuniversitar, indiferent de nivelurile de învățământ acoperite în activitatea lor, au obligația de a monitoriza repartizarea echilibrată a copiilor/elevilor în grupe/clase, clădiri, ultimele două bănci, pentru asigurarea diversității socio-culturale a comunității.

Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Webinare pentru directorii de colegii, licee, licee tehnologice, școli profesionale, care vor să depună proiecte în apelul pentru dotarea cu laboratoare inteligente de 60.000 de euro

Ministerul Educaţiei organizează două webinare cu scop informativ, vineri, 20.01.2023, începând cu ora 10:00, pentru directorii de colegii, licee, licee tehnologice, şcoli profesionale, palate și cluburile copiilor care vor să…
Vezi articolul