Până pe 16 octombrie, profesorii și directorii de școli vor estima numărul de manuale pentru anul școlar 2024-2025 – adresă a Ministerului Educației

676 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Până pe 16 noiembrie, școlile vor estima numărul de manuale pentru anul școlar 2024-2025, după cum se arată într-o adresă a Ministerului Educației către inspectoratele școlare. Manualele sunt pentru clasele primare și gimnaziale, iar lista acestora poate fi consultată și descărcată mai jos. Este vorba despre manualele pentru elevii minorităților naționale.

„În vederea eficientizării procesului de furnizare a manualelor școlare alternative pentru anul școlar 2024-2025, în conformitate cu prevederile art. 115, alin. (2), lit. i) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, vă solicităm să ne transmiteți, cu maximă celeritate, informațiile necesare pentru stabilirea tirajului maxim estimat pentru manualele școlare noi care urmează să fie elaborate, aprobate, tipărite si distribuite, pentru anul școlar 2024 — 2025, conform tabelului prezentat în anexa la prezenta notă”, se arată în adresa Ministerului Educației.

Potrivit sursei citate, pentru transmiterea acestor informații va fi deschisă și va putea fi utilizată aplicația web Selectarea Necesarului de Manuale Școlare (SNMS), disponibilă la nivelul unităților de învăţământ, al ISJ/ISMB, al ME-CNPEE.

Aplicația SNMS va fi funcțională pentru aceste estimări până la data de 16.10.2023, după cum apare în documentul citat mai sus.

Fiecare inspectorat școlar va transmite Ministerului Educației un raport în format electronic (scanat) până la data de 17.10.2023, ora 12. În realizarea raportului se vor avea în vedere următoarele:

  1. „Comenzile de manuale pe care le vor face unitățile de învăţământ în anul 2024 nu vor putea depăși tirajele maxime estimate și transmise de către ISJ/ISMB, ca răspuns la prezenta notă; răspunderea pentru corectitudinea informațiilor transmise revine directorilor unităților de învăţământ și inspectorilor școlari generali;
  2. La stabilirea tirajului de manuale pentru profesori se va avea în vedere ca pentru fiecare profesor, pe disciplină si pe nivel de clasă, să i se atribuie un manual, indiferent de numărul de variante aprobate pentru un anumit titlu de manual, respectiv de numărul de clase de același nivel la care profesorul predă disciplina respectivă și de limba de predare.
  3. Pentru asigurarea manualelor școlare necesare dotării bibliotecilor școlare se vor comanda maximum 3 exemplare din fiecare titlu de manual școlar (pe disciplină și nivel de clasă).” 

Lista manualelor școlare poate fi consultată mai jos:

Adresa Ministerului Educației:

Informații de context

În luna iulie, Uniunea Editorilor din România (UER) a protestat față de modul în care se organizează licitaţiile publice pentru manualele şcolare.

„După perioada recent încheiată, cu greve, întârzieri în parcurgerea materiei și încheierea situațiilor școlare de sfârșit de an, examene și evaluări, cadrele didactice sunt supuse la o nouă presiune: parcurgerea unui număr semnificativ de pagini, pentru a putea face selecția manualelor, în timpul concediului de odihnă!

În aceste condiții, un număr semnificativ de profesori și-au declinat această responsabilitate. Iar procesul, în loc să fie unul normal, în care profesorii conlucrează și aleg manualele adecvate la clasă, devine unul discreționar, în care directorul (sau altcineva!) alege manualele după criterii subiective și nu pedagogice”, a atras atenția organizația.

Învățătorii și profesorii de gimnaziu și-au putut alege manualele cu care să lucreze în anul școlar 2023-2024, după ce o listă cu acestea a fost trimisă de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) în teritoriu, luni, 10 iulie, potrivit unei adrese obținute de Edupedu.ro.

În luna martie, Federația Națională a Părinților și Uniunea Editorilor din România au semnalat că retipărirea manualelor școlare este tratată cu superficialitate de Ministerul Educației.

Edupedu.ro a scris că elevii din învățământul primar și gimnazial ar trebui să aibă manuale noi în acest an școlar, la 10 ani după tipărirea primelor ediții pe noul curriculum. Majoritatea manualelor au putut fi comandate deja de către cadrele didactice, dar Ministerul Educației a anunțat profesorii, cu doar 3 zile înaintea primei zile de cursuri, că sunt patru manuale care nu ajung la timp.

Potrivit unei adrese a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educației (CNPEE), profesorii și directorii de școli ar fi trebuit să comande manuale școlare pentru clasele a II-a și a VI-a în perioada 9-21 august.

Citește și:
Manualele de matematică pentru clasa I și clasa a II-a vor ajunge la elevi până pe 27 octombrie, a anunțat secretarul de stat din Educație Florian Lixandru
Secretarul de stat Florian Lixandru: Manualele de Comunicare în Limba Română de clasa a II-a şi de Matematică de clasa a VI-a ajung la elevi în această săptămână / Cursurile primului modul au început pe 11 septembrie
Manualele noi de Matematică pentru clasele I și a II-a nu vor ajunge în școli la timp. Ministerul Educației transmite învățătorilor, cu trei zile înainte să înceapă școala, să tipărească de pe internet lecțiile din primul modul și să le dea copiilor, fără să precizeze pe banii cui / Alte două manuale sunt și ele întârziate
Profesorii și directorii de școli pot comanda manuale școlare de Limba română și Matematică până pe 21 august. Lista cărților folosite din septembrie la clasele a II-a și a VI-a – document

1 comment
  1. oare de școală când ne mai apucam,că e ziua și hârtia….ora și estimarea…minutul și informarea…nu de alta dar pe 28 vine vacanta și deja e 9 oct…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Unii profesori și învățători îi pun pe părinți să le trimită declarații semnate pe propria răspundere cu rezultatul testului de salivă / Școlile sunt obligate de DSP să raporteze rezultatele pozitive în aplicația oficială Rapter, în aceeași zi în care a fost făcut testul

Profesorii diriginți și învățătorii, cei care sunt persoanele de legătură între școală și părinți în problema testării pe bază de salivă, solicită în unele cazuri câte o declarație pe proprie…
Vezi articolul

Mandatele rectorilor să rămână de 4 ani și să fie luate în considerare și cele de până acum în calculul limitei maxime de două mandate – cererile Alianței organizațiilor studențești pentru proiectul Legii Învățământului Superior

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România anunță că “se opune inițiativei prelungirii mandatelor rectorilor și membrilor senatelor universităților de la 4 la 5 ani”, așa cum este propus în…
Vezi articolul

Transportatorii din județul Constanța nu fost informați de inspectoratul școlar despre procedura prin care trebuie să acorde gratuit transportul elevilor navetiști. Reprezentantul unei firme: Am primit pe mail niște liste cu numele elevilor, dar nu știm ce să facem mai departe, cum ne recuperăm banii?

“Nu am fost înștiințați în nici un fel, nu am primit nici o adresă oficială de la Inspectoratul școlar județean despre procedura de acordare a transportului gratuit pentru elevi”, spune…
Vezi articolul