Până marți, 23 aprilie, ora 14, inspectoratele școlare au de transmis Ministerului Educației raportul centralizat al comenzilor de manuale școlare pentru elevii minorităților naționale, unui adrese a Ministerului Educației, document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) nr. 1449 din 10.04.2024.
Deși documentul a fost trimis inspectoratelor școlare în data de 10 aprilie 2024, informarea a ajuns în unele școli luni, 22 aprilie, conform surselor Edupedu.ro.
În adresă se arată că raportul centralizat la nivelul fiecărui inspectorat va fi transmis în format letric, asumat de către inspectorul şcolar general, prin semnătură şi ştampilă, până la data 23.04.2024, ora 14.00.
De menționat este că aplicatia web Selectarea Necesarului de Manuale Scolare (SNMS) a fost disponibilă la nivelul unitatilor de învăţământ, al ISJ/ISMB, al ME-CNPEE, în perioada 15.04.2024, ora 10.00 — 22.04.2024, ora 16.00.
Informații de context
În perioada 29 ianuarie – 12 februarie, directorii de școli au comandat manuale școlare pentru clasele I-VIII, anul școlar 2024-2025.
În luna iulie 2023, Uniunea Editorilor din România (UER) a protestat față de modul în care se organizează licitaţiile publice pentru manualele şcolare.
„După perioada recent încheiată, cu greve, întârzieri în parcurgerea materiei și încheierea situațiilor școlare de sfârșit de an, examene și evaluări, cadrele didactice sunt supuse la o nouă presiune: parcurgerea unui număr semnificativ de pagini, pentru a putea face selecția manualelor, în timpul concediului de odihnă!
În aceste condiții, un număr semnificativ de profesori și-au declinat această responsabilitate. Iar procesul, în loc să fie unul normal, în care profesorii conlucrează și aleg manualele adecvate la clasă, devine unul discreționar, în care directorul (sau altcineva!) alege manualele după criterii subiective și nu pedagogice”, a atras atenția organizația.
Învățătorii și profesorii de gimnaziu și-au putut alege manualele cu care să lucreze în anul școlar 2023-2024, după ce o listă cu acestea a fost trimisă de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) în teritoriu, luni, 10 iulie, potrivit unei adrese obținute de Edupedu.ro.
În luna martie 2023, Federația Națională a Părinților și Uniunea Editorilor din România au semnalat că retipărirea manualelor școlare este tratată cu superficialitate de Ministerul Educației.
Edupedu.ro a scris că elevii din învățământul primar și gimnazial ar trebui să aibă manuale noi în acest an școlar, la 10 ani după tipărirea primelor ediții pe noul curriculum. Majoritatea manualelor au putut fi comandate deja de către cadrele didactice, dar Ministerul Educației a anunțat profesorii, cu doar 3 zile înaintea primei zile de cursuri, că sunt patru manuale care nu ajung la timp.
Potrivit unei adrese a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educației (CNPEE), profesorii și directorii de școli ar fi trebuit să comande manuale școlare pentru clasele a II-a și a VI-a în perioada 9-21 august 2023.
Până pe 16 noiembrie 2023, școlile au estimat numărul de manuale pentru anul școlar 2024-2025, la solicitarea Ministerului.
Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.