Legea Ciolacu, publicată vineri în Monitorul Oficial, prevede și descentralizarea Palatelor copiilor și cluburilor elevilor și trecerea lor de la Ministerul Educației la consiliile județene. Este vorba despre Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, lege pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. Tema transferului acestor instituții de învățământ de la Ministerul Educației la primării a mai fost în prim-plan și în perioada dezbaterilor pe prima formă a legilor Educației, în mandatul ministrului Sorin Cîmpeanu. De data aceasta, prevederea apare în text fără să fi fost dezbătută înainte sau anunțată de guvern sau de Ministerul Educației.
Legea prevede, la articolul LV, că Ministerul Educației va iniția o lege prin care personalul încadrat în palatele copiilor și cluburile elevilor, administrarea și patrimoniul acestora vor fi transferate la consiliile județene.
„(1) Începând cu data intrării în vigoare a legii prevăzute la alin. (4), serviciile publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale se transferă în autoritatea/coordonarea/subordonarea consiliilor județene.
(2) Fac parte din categoriile de servicii publice aflate în coordonarea/ subordonarea/ autoritatea unor autorități publice centrale în sensul alin. (1) următoarele:
a) direcțiile județene de familie și tineret care se află în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse;
b) direcțiile județene de sport care se află în subordinea Agenției Naționale pentru Sport;
c) palatele copiilor/cluburile elevilor și patrimoniul aferent aflate în subordonarea Ministerului Educației.
(3) Odată cu descentralizarea serviciilor publice prevăzute la alin. (2) și transferul activității acestora către autoritățile publice județene are loc și transferul de patrimoniu, precum și al fondurilor necesare pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a acestora.
(4) Preluarea personalului încadrat pe posturi, a patrimoniului, activitățile și responsabilitățile transferate, fondurile necesare care urmează a fi alocate se vor face prin lege la propunerea Guvernului României și inițiativa ministerelor de linie care au în responsabilitate coordonarea serviciilor publice menționate la alin. (2).
(5) Serviciile publice descentralizate potrivit alin. (2) se află în coordonarea metodologică a ministerelor de linie și subordonarea autorităților administrației publice județene și implementează politicile și strategiile publice de interes național, inclusiv programe naționale care sunt date în implementare direcțiilor județene“.
În Legea 198/2023 Deca-Iohannis, a învățământului preuniversitar, la articolul 145 alineatul 9 scrie că „unitățile de educație extrașcolară, inclusiv cluburile sportive școlare, pot fi preluate de autoritățile publice locale, în baza solicitării acestora, prin hotărâre a Guvernului inițiată de Ministerul Educației, cu respectarea prevederilor legale privind transferul drepturilor de proprietate a terenurilor și clădirilor. Oportunitatea inițierii hotărârii Guvernului se aprobă prin memorandum care cuprinde justificarea obiectivă și temeinică a acesteia“.
Reamintim că în luna martie 2022, Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației „nu-și poate asuma descentralizarea palatelor, cluburilor copiilor și cluburilor sportive școlare”, potrivit unei note privind stadiul procesului de descentralizare la data de 28 februarie 2022, aprobată de Guvern pe 2 martie 2022.
În luna mai 2022, Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației la acea vreme, anunța că palatele copiilor și cluburile sportive școlare vor trece de la Ministerul Educației la primării, potrivit unui proiect.
În propunerea de lege a Învățământului preuniversitar, varianta Cîmpeanu, profesorii de la palatele si cluburile copiilor pierdeau statutul de cadru didactic. Aceștia urmau să rămână în cadrul instituțiilor nou formate ca funcționari, a explicat într-un articol de opinie trimis Edupedu.ro un cadru didactic de la Palatul Copiilor Vaslui.
La scurt timp, ministrul Educației de la acel moment, Sorin Cîmpeanu, a reacționat după îngrijorările profesorilor din cluburile și palatele copiilor. Sorin Cîmpeanu a transmis într-o declarație trimisă presei că „palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare nu se desființează” și a precizat că trecerea în subordinea primăriilor și consiliilor locale face parte din etapa de descentralizare.
Profesorii din cadrul palatelor și cluburilor copiilor din țară au revenit cu replică la declarația ministrului Cîmpeanu și au subliniat că palatele și cluburile școlare „riscă să piardă statutul de instituții de educație”: „Cu alte cuvinte, Palatele și Cluburile Copiilor din țară nu se desființează, dar, de fapt, prin prisma noii legi a învățământului, riscă să piardă statutul de instituții de educație, adică exact scopul pentru care există”.
Pe 19 august 2022, Cîmpeanu anunța că palatele și cluburile copiilor vor fi organizate ca unități de educație extrașcolară și vor face parte de rețeaua școlară, iar profesorii din aceste instituții își vor menține titulatura de cadru didactic.
În Legea 198/2023, în vigoare din 3 septembrie, Palatele copiilor și cluburile elevilor sunt unități de educație extrașcolară care fac parte din rețeaua școlară, potrivit articolului 19, litera c. Primăriile pot prelua în administrare și pot contribui la finanțarea acestora.