Palatele copiilor și cluburile elevilor vor trece la consiliile județene, cu tot cu personal, a decis Guvernul, prin Legea Ciolacu, fără niciun anunț din partea Ministerului Educației / Asta deși în legea Educației Deca-Iohannis scrie că acestea pot fi preluate de către primării

12.840 de vizualizări
Sursa: Youtube – GuvernuL Romaniei
Legea Ciolacu, publicată vineri în Monitorul Oficial, prevede și descentralizarea Palatelor copiilor și cluburilor elevilor și trecerea lor de la Ministerul Educației la consiliile județene. Este vorba despre Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, lege pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. Tema transferului acestor instituții de învățământ de la Ministerul Educației la primării a mai fost în prim-plan și în perioada dezbaterilor pe prima formă a legilor Educației, în mandatul ministrului Sorin Cîmpeanu. De data aceasta, prevederea apare în text fără să fi fost dezbătută înainte sau anunțată de guvern sau de Ministerul Educației.

Legea prevede, la articolul LV, că Ministerul Educației va iniția o lege prin care personalul încadrat în palatele copiilor și cluburile elevilor, administrarea și patrimoniul acestora vor fi transferate la consiliile județene.

„(1) Începând cu data intrării în vigoare a legii prevăzute la alin. (4), serviciile publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale se transferă în autoritatea/coordonarea/subordonarea consiliilor județene.

(2) Fac parte din categoriile de servicii publice aflate în coordonarea/ subordonarea/ autoritatea unor autorități publice centrale în sensul alin. (1) următoarele:

a) direcțiile județene de familie și tineret care se află în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse;
b) direcțiile județene de sport care se află în subordinea Agenției Naționale pentru Sport;
c) palatele copiilor/cluburile elevilor și patrimoniul aferent aflate în subordonarea Ministerului Educației.

(3) Odată cu descentralizarea serviciilor publice prevăzute la alin. (2) și transferul activității acestora către autoritățile publice județene are loc și transferul de patrimoniu, precum și al fondurilor necesare pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a acestora.

(4) Preluarea personalului încadrat pe posturi, a patrimoniului, activitățile și responsabilitățile transferate, fondurile necesare care urmează a fi alocate se vor face prin lege la propunerea Guvernului României și inițiativa ministerelor de linie care au în responsabilitate coordonarea serviciilor publice menționate la alin. (2).

(5) Serviciile publice descentralizate potrivit alin. (2) se află în coordonarea metodologică a ministerelor de linie și subordonarea autorităților administrației publice județene și implementează politicile și strategiile publice de interes național, inclusiv programe naționale care sunt date în implementare direcțiilor județene“.

În Legea 198/2023 Deca-Iohannis, a învățământului preuniversitar, la articolul 145 alineatul 9 scrie că „unitățile de educație extrașcolară, inclusiv cluburile sportive școlare, pot fi preluate de autoritățile publice locale, în baza solicitării acestora, prin hotărâre a Guvernului inițiată de Ministerul Educației, cu respectarea prevederilor legale privind transferul drepturilor de proprietate a terenurilor și clădirilor. Oportunitatea inițierii hotărârii Guvernului se aprobă prin memorandum care cuprinde justificarea obiectivă și temeinică a acesteia“.

Reamintim că în luna martie 2022, Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației „nu-și poate asuma descentralizarea palatelor, cluburilor copiilor și cluburilor sportive școlare”, potrivit unei note privind stadiul procesului de descentralizare la data de 28 februarie 2022, aprobată de Guvern pe 2 martie 2022.

În luna mai 2022, Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației la acea vreme, anunța că palatele copiilor și cluburile sportive școlare vor trece de la Ministerul Educației la primării, potrivit unui proiect.

În propunerea de lege a Învățământului preuniversitar, varianta Cîmpeanu, profesorii de la palatele si cluburile copiilor pierdeau statutul de cadru didactic. Aceștia urmau să rămână în cadrul instituțiilor nou formate ca funcționari, a explicat într-un articol de opinie trimis Edupedu.ro un cadru didactic de la Palatul Copiilor Vaslui.

La scurt timp, ministrul Educației de la acel moment, Sorin Cîmpeanu, a reacționat după îngrijorările profesorilor din cluburile și palatele copiilor. Sorin Cîmpeanu a transmis într-o declarație trimisă presei că „palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare nu se desființează” și a precizat că trecerea în subordinea primăriilor și consiliilor locale face parte din etapa de descentralizare.

Profesorii din cadrul palatelor și cluburilor copiilor din țară au revenit cu replică la declarația ministrului Cîmpeanu și au subliniat că palatele și cluburile școlare „riscă să piardă statutul de instituții de educație”: „Cu alte cuvinte, Palatele și Cluburile Copiilor din țară nu se desființează, dar, de fapt, prin prisma noii legi a învățământului, riscă să piardă statutul de instituții de educație, adică exact scopul pentru care există”.

Pe 19 august 2022, Cîmpeanu anunța că palatele și cluburile copiilor vor fi organizate ca unități de educație extrașcolară și vor face parte de rețeaua școlară, iar profesorii din aceste instituții își vor menține titulatura de cadru didactic.

În Legea 198/2023, în vigoare din 3 septembrie, Palatele copiilor și cluburile elevilor sunt unități de educație extrașcolară care fac parte din rețeaua școlară, potrivit articolului 19, litera c. Primăriile pot prelua în administrare și pot contribui la finanțarea acestora.


10 comments
  1. De foarte multi ani se doreste distrugerea palatelor si cluburilor copiilor pentru ca sunt unitati de invatamant care nu se mai regasesc in alte tari europene.
    Cei de la putere au considerat mereu ca institutiile astea mananca bani si resurse si le stau in gat.
    Nu mai stiu de unde sa taie ca sa isi faca ei salarii si pensii nesimtite!
    Scria cineva mai jos ca suntem un popor de lasi. Fix pe asta mizeaza si guvernul, ca nu o sa faca nimeni nimic mai mult de ceva petitii sau cateva sute de oameni in strada.
    Preluarea inseamna de fapt desfiintarea treptata a palatelor si cluburilor copiilor si transformarea profesorilor in functionari publici. Insa si aici e o smecherie. Doar cei care au pile la consiliile judetene, primarii, partide politice, oameni de afaceri vor prinde un post, restul vor fi dati afara. Garantat.
    Mii de profesori vor ramane fara paine, unii dintre ei aflati la o varsta la care nu vor mai putea gasi serviciu. Sa nu uitam ca Romanica e tara unde cei trecuti de 40 ani sunt considerati indezirabili pe piata muncii.
    Un popor adevarat ar rasturna guvernele care dau dovada de incompetenta criminala. Al nostru nu se numara printre acestea.

  2. Mu am cuvinte despre tot cea ce se ‘ntampla …fura cea ce mso ai copii frumos educativ și multe altele….ar trebui sa facem ceva .

  3. 1. Cursurile nu vor mai fi gratuite.
    2. Copiii nu vor mai veni la cursuri.
    3. Instituția va merge în pierdere.
    4. Clădirile (multe dintre ele adevărate bijuterii arhitecturale), terenurile, vor fi vandute.

  4. Dragi concetateni, unii mai naivi decat altii si altii, mai jigodii decat ceilalti! Transferul patrimoniului de vreo 10 ha a Palatului Copiilor din Constanta, catre nemernicii din cons judetean, va duce inevitabil, la constructia de vreo 20 de blocuri cu 24 de etaje. Asta asa pe scurt. Mai pe lung, aceste jigodii politice, au gasit momentul oportun sa praduiasca si cam ultimele lucruri de praduit: Palatele Copiilor care au hectare in cele mai bune zone ale oraselor. Desigur vor fi voci care vor spune:”stai domne ca nu e chiar asa, e mai bine ca se vor baga bani, se vor face, se vor drege…etc. Ei bine doamnelor si domnilor, tb sa va spun ca exista niste indivizi in tara noastra care ar vinde o si pe ma sa pt cativa banuti sau pt mai multi banuti, dupa caz. Acesti oameni sunt politicienii care decid si pe care noi i am ales si ca “vitele incaltate” ii vom alege in continuare. Da, noi asa ca popor, stam ca boiiiii si nu protestam, nu iesim in strada, pt ca suntem neam de fatalisti…la nunta mea a cazut o stea/ soarele si luna i au tinut cununa…va suna cunoscut? Noapte buna romania!

  5. Pe ascuns, ca hoții. Ce porcarie! Au pus ochii pe patrimoniile palatelor copiilor! Sunt instituții de educație, de ce sa le transferi la consiliile județene??? Sa le desființezi după bunul plac al clientelei politice? Sunt singurele centre unde copiii mai pot face cursuri gratuite! Jos labele de pe aceste oaze de educatie! Nu ați prăduit destul tara aceasta? O rușine națională! Ce aveți cu aceste palate?

  6. Foarte bine,poate vor functiona mai bine. Sunt multi copii talentati si profesori imlicati la Palatele Copiilor.
    Pana la urma in Lege scrie ca POT fi preluate…deci care o fi problema?!

    1. “poate” vor funcționa mai bine. Nu suntem la Loterie! Aveți dreptate însă, există in cadrul lor, profesori dedicați, cursuri variate pentru copii care au astfel sansa să își dezvolte abilități, talente, sa aprofundeze cunoștințe ori sa învețe lucruri cu totul noi, gratie cercurilor de științe sau din domeniul artelor, sportului etc Ani în șir aceste Palate ale Copiilor au fost subfinantate si au rezistat cu mari eforturi conjugate, ale profesorilor, elevilor, parintilor, ale oamenilor de buna credinta …și vreți sa credem acum ca legea e făcută din grija lor??

    2. E usor sa dai din gura cand nu stii despre ce este vorba. Anna, sper sa-ti revina bunul simt, la cum pui problema e clar ca faci parte din categoria celor fara coloana vertebrala.

    3. Nu cred ca sunteti constienta de ce inseamna PRELUARE. Inseamna ca personalul didactic va fi la cheremul politrucilor fara scrupule care conduc Consiliile Judetene. Daca nu sunteti direct implicata, va rog nu comentati in necunostinta de cauza.

    4. Se cunoaste ca vorbiti in totala necunostinta de cauza. Preluarea inseamna de fapt, desfiintarea lor in timp si pierderea statutului de cadru didactic incepand cu ianuarie 2025. Asta e problema!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproximativ 20% dintre copiii romi nu au trecut pe la școală niciodată, 30% abandonează timpuriu – Radu Szekely, consilier al ministrului Educației / Școlile să verifice întâi “care sunt factorii care favorizează abandonul în mediul meu?” și în funcție de asta să caute soluții și resurse

Unitățile de învățământ care doresc să obțină sprijin prin Planul Național de Redresare și Reziliență ar trebui să identifice, mai întâi, care sunt exact problemele care se confruntă “în mediul…
Vezi articolul

OFICIAL Sindicatele din educație au respins oferta Guvernului și continuă greva. Simion Hăncescu, FSLI: Cererea profesorilor este de 2.000 de lei brut pe lună. Așa cum la sănătate s-a găsit soluția să se dea într-o singură tranșă mărirea, așa vor și angajații din învățământ

Profesorii nu au acceptat ceea ce oferă Guvernul, au declarat liderii sindicali la ieșirea de la întâlnirea cu oficialii guvernamentali. În acest moment greva continuă. Simion Hăncescu de la FSLI…
Vezi articolul