“Pact pentru lectură”: Editorii cer autorităților, printr-o petiție online, să adopte “în al 12-lea ceas” politici publice care să “reașeze cititul printre prioritățile românilor” și să combată analfabetismul funcțional

423 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Un “Pact pentru Lectură”, ce are drept scop să contribuie la combaterea analfabetismului funcțional și să “reașeze cititul printre prioritățile românilor”, a fost lansat, luni, sub forma unei petiții online. Inițiativa, care urmează să fie oficializată miercuri, de Ziua Națională a Lecturii, aparține Asociației Editorilor din România și se concentrează pe un apel adresat autorităților, de intervenție “în al doisprezecelea ceas”, reamintind în secundar o serie de măsuri propuse anterior de edituri. Directorul Asociației explică această abordare: inițiative ale editurilor au mai existat, însă pentru a produce o schimbare veritabilă e nevoie de politici publice, a căror lipsă se simte acut.

“Scopul acestui pact este combaterea analfabetismului funcțional, ceea ce, până acum, a existat doar ca problemă recunoscută. Nu s-a asumat, deocamdată, nimic în direcția combaterii acestui analfabetism funcțional. Noi am propus câteva măsuri, care nu sunt noi și nu sunt exhaustive. Ele trebuie completate de către autorități cu politici publice care vizează domeniile lor de activitate și de competență”, a spus pentru Edupedu.ro Mihai Mitrică, directorul executiv al AER, întrebat despre obiectul acestei inițiative în ceea ce privește editurile.

Cum vor acționa în acest sens membrii AER, organizație ce reunește principalele edituri din România? Mihai Mitrică:

  • “Noi, în Pactul pentru Lectură, am propus și o serie de evenimente care se cuplează cu diverse zile culturale importante. De asemenea, avem la saloanele de carte, la edițiile Bookfest 2023 o preocupare mai atentă pentru evenimente dedicate copiilor, vom avea activități pentru copii ceva mai consistente decât în trecut, să încercăm să ne facem și noi partea de efort.
  • Dar, în lipsa autorităților locale și centrale, acest analfabetism funcțional nu poate fi combătut. Pentru că inițiative disparate ale editurilor au tot existat. Ce nu a existat până acum a fost o coagulare a eforturilor la nivelul Ministerului Culturii, Ministerului Educației și al guvernului.”

Potrivit petiției, “în vreme ce piețele mari de carte europene iau măsuri consistente la cel mai mic semn de scădere, la noi nu există nici măcar schița minimă a unei strategii naționale de încurajare a lecturii în rândul tinerilor.”

Inițiativa, ce insistă pe nevoia ca autoritățile să ia măsuri, este semnată, ca petiție online, de președintele AER Grigore Arsene, de președintele fondator al Humanitas Gabriel Liiceanu, directorul general Polirom Silviu Lupescu, directorul editurii Vremea Silvia Colfescu, directorul grupului ART Dan Iacob și de Lidia Bodea și Dan Croitoru în calitate de membri ai Consiliului Director AER.

Autorii se adresează “Domnului Președinte Klaus Iohannis, Guvernului României, clasei politice, factorilor de decizie de care depinde direct implementarea la nivel național a setului de măsuri propuse de-a lungul timpului de către AER, să asume în acest al doisprezecelea ceas punerea lor în faptă, astfel încât odată cu intrarea în anul electoral 2024 să poată fi văzute primele rezultate, iar nu doar auzite vechile promisiuni neonorate de atâta timp”.

Măsurile respective, enunțate de AER:

  • o campanie națională de promovare a cititului, susținută de stat;
  • respectarea legii bibliotecilor și înnoirea anuală a stocului de carte, conform legii;
  • reluarea programului de 100 de euro acordați anual profesorilor pentru achiziționarea de cărți și extinderea acestui program și la alte categorii sociale: elevi, studenți, medici etc.;
  • susținerea livrărilor de carte prin poștă/curier prin compensarea cu 50% a costurilor, conform legii culturii scrise.

Inițiatorii petiției descriu “realitatea cifrelor” ce indică un nivel al analfabetismului funcțional de peste 40% în rândul elevilor de 15 ani, conform ultimelor evaluări PISA, dar și un număr ridicat de copii care trăiesc în risc de sărăcie și excluziune socială.

Autorii apreciază că, “din păcate, oricât de gravă, realitatea statisticilor e rece și nu pare să clintească nimic. Ar trebui să avem însă în minte nu cifre, ci destine individuale, copii, tineri cu chip și nume, și atunci emoția, răspunderea trezite ar fi cu mult mai mari, astfel încât și luarea măsurilor ce se impun să aibă alt ritm, iar viitorul acestor altfel anonimi 40% dintre adolescenții noștri să capete conturul șansei de a avea un loc de muncă mai bine plătit, un nivel de trai decent, o viață mai împlinită”.

Iar petiția afirmă că “lectura reprezintă fundamentul educației, în orice domeniu, asigură accesul la informație și consolidează gândirea.”

Textul Pactului pentru Lectură:

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev sădescarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Evaluare Națională 2021 Programa școlară de limba și literatura română, explicată de experții de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române. A doua lecție: elemente de morfosintactică

Experții de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din cadrul Academiei Române au realizat lecții video de gramatică a limbii române din programa școlară de limba și…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, atac frontal la „cei care s-au perindat la conducerea Ministerului Sănătății pe parcursul crizei sanitare”, care ar fi de vină pentru „îndepărarea copiilor de școală” prin faptul că „ne-am jucat cu școala de-a închis-deschis” / Nicio referire la Klaus Iohannis, care a anunțat toate închiderile școlilor

Ministrul Educației spune într-o declarație difuzată de Euronews, că vina pentru faptul că “peste 16.000 de elevi care au început clasa VIII-a, dar nu au fost înscriși la Evaluarea Națională”…
Vezi articolul

Material susținut de Domestos în campania "Domestos susține igiena în școli"

Elevii revin la școală, dar pentru sănătatea și educația lor, dacă știi că acolo unde merg să învețe nu sunt toalete, ori acestea ar trebui modernizate, înscrie-le școala în campania “Dreptul la toalete”

Revenirea la cursuri în format fizic s-a întâmplat. Era dorită de majoritatea profesorilor, elevilor și părinților, potrivit celor mai recente sondaje de opinie publicate de IRES. Autoritățile au refăcut seturile…
Vezi articolul