(P) Toaleta este o barieră educațională, dar nu trebuie să fie. Dacă știi o școală care are toaletă cu probleme sau inexistentă, înscri-o în Campania Domestos „Dreptul la toalete”

1.254 de vizualizări
SURSA: Domestos sustine igiena in scoli
Atunci când îi spunem unui copil că trebuie să meargă la școală, de câte ori ne gândim la toalete? Toaleta dintr-o școală poate fi locul de care un copil se sperie, în care unui copil îi este jenă sau rușine să meargă, desi ar avea nevoie și ar fi obligatoriu să meargă pentru sănătatea lui. Poate fi locul în care alege să nu intre, din cauza lipsei de curățenie sau din cauza unei toalete neadecvate, care îl face să nu mănânce suficient sau să nu bea apă pe parcursul orelor, tocmai ca să nu fie nevoit să meargă acolo. Asta poate duce la o nutriție deficitară, la deshidratare, iar în unele cazuri chiar la neglijarea educației și la abandon școlar.

Puțini știu că toaletele sunt o barieră educațională majoră mai ales pentru fete. Un raport UNESCO arată că fetele din țările în curs de dezvoltare din Africa sub-sahariană, lipsesc de la școală în perioada din lună în care sunt la menstruație. Iar asta înseamna 20% din timpul total al unui an școlar? De multe ori renunță la școală din cauza lipsei unui loc în care demnitatea lor să nu fie afectată.

Cum arată acele școli? Toaletele sunt în special în curtea școlii, toaletele nu au condiții de salubritate nici măcare decente, nu există măsuri de igienă respectate sau măcar standarde minimale de civilizație. Din păcate toaletele din aceste țări din Africa sub-sahariană sunt asemănătoare cu cele pe care le întâlnim încă prea des și în școlile românești.

Încă mai avem peste 1.000 de școli în care copiii nu au toaletă, au latrine, nu au grup sanitar, pentru că nu e nimic „sanitar” în acel loc. Pe lângă asta, sunt mii de alte școli în care toaletele sunt deteriorate, condițiile din ele le fac respingătoare, iar asta contează zi de zi în viața celor care sunt nevoiți să meargă acolo, sa strângă din dinți, să se țină de nas, să închidă ochii…

Dar există o soluție și ea este la îndemâna școlii acum: „Dreptul la toalete”

Orice școală poate fi înscrisă de profesori / directori sau de orice persoană (care stie situatia acesteia) pe www.domestos.ro, pentru a putea oferi astfel elevilor și profesorilor șansa unor condiții mai bune de igienă. Campania Domestos „Dreptul la toalete” se desfășoară în perioada octombrie 2019 – septembrie 2020 și include o sponsorizare în valoare de 45.000 euro pentru dotarea efectivă a două școli cu grupuri sanitare și modernizarea toaletelor în alte două instituții de învățământ, în timp ce 100 de școli vor primi produse de curățenie Domestos”, potrivit campaniei „Domestos susține igiena în școli”.

Crucea Roșie Română va gestiona fondurile și va coordona întreg procesul, de la autorizările necesare până la instalarea efectivă și punerea în funcțiune a grupurilor sanitare. Pe baza condițiilor de eligibilitate a unităților școlare înscrise și a capacității de implementare a Crucii Roșii Române, se vor stabili, la fiecare 3 luni, unitățile de învățământ unde vor începe lucrările.

Tot ce trebuie să faci e să înscrii o școală aici.

Pentru anul în curs, Crucea Roșie Română a beneficiat de o donație suplimentară de 15.000 euro din partea Domestos, pentru demararea procesului de construire a unui grup sanitar într-o școală din Giurgiu ce avea mare nevoie. Din 2015 și până în prezent, peste 45.000 de copii au beneficiat de condiții mai bune în unitățile sanitare, iar Domestos a donat fonduri de peste 60.000 euro pentru renovarea toaletelor din școlile și grădinițele din România, precum și produse Domestos pentru igienizarea acestora.

Școlile din România trebuie să aibă toalete civilizate, chiar dacă autoritățile nu reușesc să le asigure

Autoritățile și-au asumat în aprilie 2019 ca politică de stat, în Programul Național de Reformă trimis Comisiei Europene, rezolvarea problemei școlilor care nu aveau toaletă. Inițial au spus că sunt 1.489 de școli care nu au grup sanitar, sau în care toaleta este în curte, de tip latrină. Au alocat 65 de milioane de lei pentru aceste școli prin HG 363/2019. Hotărârea aproba în cele din urmă doar banii necesari pentru „îmbunătățirea condițiilor” în doar 857 unități de învățământ preuniversitar de stat prin amenajarea de grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora (apă curentă și canalizare).

La 31 octombrie 2019 nici 15% dintre aceste școli nu trimiseseră facturi la decontat, potrivit Raportului prezentat în ședința de Guvern din 10 decembrie. „Până în prezent, 84 unități de învățământ au solicitat (în baza facturilor și proceselor verbale de recepție a lucrărilor executate) transferarea întregii sume alocate, iar 42 unități de învățământ au solicitat transferarea unor sume parțiale”. Potrivit actului normativ, dacă banii nu sunt cheltuiți până la finalul anului, instituțiile sunt obligate să îi restitutie la buget.

Și tu poți dona pentru „Dreptul la toalete”

Organizatorii campaniei fac un apel public pentru donații către toate persoanele fizice și juridice care își doresc să contribuie la această cauză, astfel încât să nu mai existe nicio unitate de învățământ cu toalete în curte și condiții precare de igienă. Donațiile se pot face direct pe www.crucearosie.ro sau în contul RO61BRDE410SV36413364100, deschis la BRD Agenția Piața Romană.

Înscrie o școală în Campania „Dreptul la toalete”.

FOTO: Domestos susţine igiena în şcoli


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primul mesaj de interes public ce promovează dreptul la educație incluzivă al copiilor cu dizabilități, pe posturile TV și radio: “Pentru egalitate de șanse, copiii cu dizabilități au dreptul să învețe în orice școală”

Primul mesaj de interes public care promovează dreptul la educație incluzivă al copiilor cu dizabilități a apărut weekendul acesta pe TV. “Pentru egalitate de șanse, copiii cu dizabilități au dreptul…
Vezi articolul