(P) Ținute cool (și călduroase) pentru iarna la școală, de la Carrefour TEX

1.135 de vizualizări
Foto: Carrefour
Părinții „generației X” de astăzi țin încă minte uniformele cu care mergeau la școală în anii de dinainte de 1989: fetele cu sarafan și bentiță, iar băieții cu sacou și niște pantaloni care, spre sfârșitul anului școlar, ajungeau să aibă turul lucios de la atâta purtat. Practic, uniforma era ca salopeta unui muncitor: era bună la toate, servind în același timp ca protecție față de ploaie și zăpadă, ca echipament sportiv pentru meciurile de baschet din curtea școlii și îmbrăcăminte de stradă. Cine mergea la școală în 1990 își mai aduce aminte că în primăvara acelui an, la câteva luni după Revoluție, elevii au protestat (inclusiv prin greve spontane!) pentru eliminarea obligației de a purta uniforma școlară. Generațiile de copii ai acelor ani au descoperit libertatea odată cu renunțarea la uniformă.

Astăzi, hainele cu care merg copiii la școală sunt, din fericire, mai puțin o declarație de rebeliune. Ar merita poate realizat un studiu sociocultural despre amestecul de stil și utilitate practică specific hainelor de școală purtate de generațiile postrevoluționare. TEX, un brand al rețelei de magazine Carrefour, aduce în acest sezon colecții vestimentare pentru copiii de vârstă școlară și nu numai, care îmbină aspectul practic cu stilul, în condiții avantajoase: cu livrare în toată țara în 24 până la 72 de ore, cu livrare gratuită la comenzile în valoare de peste 150 de lei, cu retur gratuit în 30 zile sau cu plata în rate.

Cum te îmbraci la modă cu Carrefour TEX

Ce ar trebui (sau ar vrea) să poarte copilul la școală este o întrebare pe care și-o pun cu siguranță majoritatea părinților. Referințele noastre în materie de cultură vestimentară sunt cu siguranță complet diferite de cele ale lor. Adevărul este că subiectul hainelor de școală a fost dintotdeauna, ca să spunem așa, un teren minat, mai ales pentru părinții de fete; libertatea vestimentară a venit la pachet cu niște bătăi suplimentare de cap (uneori inclusiv pentru familiile cu băieți…).

Prin urmare, cea mai bună idee este probabil să ne uităm la ce poartă vedetele în vogă printre copiii de vârstă școlară de astăzi – de exemplu Taylor Swift sau Olivia Rodrigo. Un indiciu este revenirea la modă a stilului Y2K de la începutul anilor 2000, dar cu niște tușe contemporane, în colecția Carrefour TEX. Un exemplu ar fi fustele ample de tul sau ecosez, ori rochiile cu guler și nasturi. La fel, a revenit la modă stilul grunge de acum mai bine de două decenii; fetele poartă din nou ghete cu talpă platformă sau cizme cu ținte metalice și jachete în dungi care amintesc de regretatul Kurt Cobain. (Chiar, oare mai ascultă copiii de azi Nirvana?)

Pentru vremea rece, rămân în continuare la modă jachetele tricotate în combinație cu tricouri cu guler înalt, ori combinațiile dintre un tricou cu mânecă lungă și o vestă matlasată.

În caz de pană de idei, apelați cu încredere la soluțiile perene, infinit adaptabile la moda zilei: o rochie de denim (merge cu cizme sau ghete) sau una roșu-aprins (burgundy, mai exact). O rochie care face senzație nu dă greș niciodată.

Iar pentru băieți? Combinația dintre o pereche de jeans, un hanorac sport și o jachetă groasă e tot ce trebuie – la urma urmelor nu s-a schimbat mare lucru; cu sau fără sală de sport, în curtea școlii se joacă cele mai mișto meciuri. Noroc că nu mai există uniforme.


2 comments
  1. Da, lumea își mai aduce aminte de Kurt Cobain și mai ascultă azi Nirvana.
    Știați ca Kurt cânta la chitară cu mâna stângă, iar în formația Nirvana, el era singurul stângaci? La baterie, interpreta, din când în când, și cu dreapta.

  2. degeaba ne uitam”la ce poartă vedetele în vogă” ca la scoala se cere uniforma: bluza polo/camasa alba/bleu si sacou+ pantaloni/fusta bleumarin, pana si treningul trebuie sa fie cu albastru si tricou alb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de VIVA

Subiectivitatea evaluării elevilor de către profesori este eliminată de catalogul electronic, spune directorul liceului din Horezu, Constantin Cioinică: În 2,5 minute am trecut notele pentru o clasă de 28 de elevi

Constantin Cioinică, director al Liceului „Constantin Brâncoveanu” din Horezu, județul Vâlcea, spune că unul din motivele pentru care a ales catalogul electronic Viva este „obiectivitatea evaluării”. „Catalogul electronic elimină din…
Vezi articolul

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Trei școli din județul Bihor au ales digitalizarea prin instrumente interactive, ca metodă modernă de atragere a elevilor la școală, în Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar / Director: Sunt cadru didactic de 17 ani și cu siguranță o să ies de-aici la pensie – am făcut-o pentru copiii satului

Soluția, pentru noi, a fost digitalizarea reală, cu tehnologie modernă, interactivă, spun profesorii și directorii de la trei școli din județul Bihor, care au accesat programul PNRAS încă din prima…
Vezi articolul

Trei categorii de persoane care nu vor încă să se vaccineze, identificate de Laura Butaru, directoarea Colegiului Pedagogic „Ștefan Odobleja”: Trebuie identificate niște modele și scheme de comunicare pentru fiecare dintre ele

Există cel puțin trei categorii de persoane care nu vor încă să se vaccineze, a spus profesoara de pedagogie Laura Butaru, directoarea Colegiului Național Pedagogic „Ștefan Odobleja” din Drobeta-Turnu Severin,…
Vezi articolul