(P) Creditul pentru educație – în doar câteva zile, acces la sume de până la 200.000 de lei, cu garanție europeană. BT Mic susține antreprenorii care gestionează o școală sau o grădiniță privată și au nevoie de finanțare

3.796 de vizualizări
Foto: Banca Transilvania
BT Mic, parte din Grupul Financiar Banca Transilvania, a lansat Creditul pentru educație, pentru susținerea antreprenorilor care gestionează o școală sau o grădiniță privată și au nevoie de finanțare. Acest împrumut înseamnă acces, în doar câteva zile, la sume de până la 200.000 de lei, cu garanție europeană. Lansarea are loc într-o perioadă cu provocări pentru școli și grădinițe, pentru educație în general, cu atât mai mult cu cât accesul la finanțare pe această nișă este limitat.

Soluția cu care vine BT Mic este în același timp un mesaj de încredere pentru antreprenorii care, în ciuda contextului pandemiei, au planuri de viitor, contribuind astfel la dezvoltarea educației în România. Cristina Sindile, Director General BT Mic, răspunde la câteva întrebări despre acest subiect.

Ce înseamnă un business în domeniul educației copiilor? 

Un business în domeniul educației se așază la intersecția câtorva variabile cu o miza extrem de importantă. Prima și cea mai valoroasă este cea legată de rezultatul întregului demers, de miile de copii care descoperă lumea, învață lucruri noi, se dezvolta că indivizi, că membri ai comunității. Știm cu toții că educația stă la baza dezvoltării oricărei societăți, fapt pentru care nu cred că mai există un alt domeniu economic în care miza să fie atât de mare. 

În al doilea rând, orice business privat nou în zona de educație este un câștig în sine pentru întreg sectorul respectiv, iar aici mă refer inclusiv la cel public. Nu avem multe sectoare economice în care dezvoltarea concomitentă a sectorului public și privat să poată fi nu doar posibilă, ci și oportună, pentru dezvoltarea întregului sistem, pentru o mai bună calitate a actului pedagogic la nivelul întregii arii. De obicei, atunci când există o dezvoltare consecventă public-privată, lucrurile capătă o tracțiune implicită datorită acestei dinamici.  

Și, în final, trebuie să ținem cont de faptul că un business în domeniul educației necesită, ca orice afacere, resurse de organizare și management. Aduce o serie de costuri pentru a așeza infrastructura dorită și are nevoie de o serie de venituri pentru a putea merge mai departe, economic vorbind. Nu în ultimul rând, contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului. Continuând, probabil mai găsim și alte valențe. Esențial este că un astfel de business înseamnă responsabilitatea majoră a celor care au curajul în a pune pe picioare o așa idee.  

Cât de dificil e pentru grădinițele sau școlile private să obțină o finanțare?

Putem spune că accesul la finanțare este mai complicat decât pentru un business dintr-un domeniu cum ar fi comerțul sau transportul, de exemplu. Iar aici mă refer atât la plaja de oferte dedicate de finanțare, cât și la nivelul de intermediere financiară. Vorbim de un sector nișat, relativ redus că dimensiune, care a căpătat o dinamică mai bună abia în ultimii ani. 

Totodată, grădinițele și școlile private au o serie de caracteristici de funcționare, ca domeniu, atât în zona legală, cât și în cea financiară, caracteristici pe care trebuie să le înțelegi pentru a putea răspunde nevoii de finanțare într-un mod eficient și de calitate. Este nevoie să construiești un pic pe expertiză internă tu, ca finanțator, pentru a putea răspunde prompt unei astfel de solicitări. 

Probabil de aici și nivelul de ofertare financiară mai redus. Însă timpul nu este pierdut. Din contră, educația privată în România este din multe puncte de vedere la început de drum, ca sector, și orice inițiativă de susținere, de colaborare, din partea oricărui partener financiar își poate găsi locul și scopul extrem de rapid. Cu cât suntem mai mulți, cu atât impactul poate fi mai mare. 

Ce ar fi interesant de știut despre programul european Skills & Education Pilot care sprijină inițiativa aceasta?

Este vorba despre un program al Uniunii Europene implementat de către Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene de Investiții. Programul, finanțat din Fondul European de Investiții Strategice a fost lansat în anul 2020, cu scopul clar de a susține educația, în vederea facilitării unui nou val de inovație și productivitate în Europa. Fondul European de Investiții are în permanență programe extrem de utile pentru susținerea mediul antreprenorial, pe care le pune în aplicare prin intermediul instituțiilor financiare partenere. Inițiativa aceasta ne-a plăcut foarte tare, dincolo de faptul că, la nivelul Grupului BT, suntem partenerii lor de mult timp. Drept urmare, în câteva luni demersul a prins viață. În februarie am lansat prin BT Mic, produsul de educație pentru susținerea afacerilor mici din acest sector.

Beneficiul concret al programului este acela că oferă o garanție pentru 80% din creditul acordat. Este un aspect valoros, care deschide mai mult dialogul despre accesul la finanțare despre care discutăm mai sus. 

Ce v-a motivat să căutați o soluție pentru sprijinirea educației private din România? 

Cu toții traversăm o perioadă complicată. Nu doar la job, ci și în calitate de părinți. Sau mai ales în calitate de părinți. În ultimul an, am fost martorii tumultului din zona educației, fiind sectorul care trece probabil prin cea mai mare transformare. Iar o astfel de experiență, din care ești și tu parte, te face să iți dai seama mai bine de dinamica lucrurilor, de necesitatea de adaptare, de reinventare a acestor business-uri pentru a putea continua. Și atunci stai să te întrebi cum poți ajuta, bazându-te pe ceea ce știi să faci? Iar în cazul nostru, răspunsul a venit natural prin acest produs de finanțare dedicat, cu care, pe de o parte am adus această facilitate de garantare, iar pe de altă parte am creat un produs accesibil din punctul de vedere al condițiilor și procesului pentru aceste business-uri mici. În egală măsură, inițiativa este în linie cu strategia de sustenabilitate a Grupului BT în ceea ce privește susținerea activităților cu impact social, la nivel de comunitate, pe lângă cel economic, caracteristic oricărui business.

Cum îi ajută concret acest produs pe antreprenorii din educație?

Este un produs extrem de ofertant în sensul că poate fi folosit pentru orice nevoi de finanțare ale afacerii – de la cheltuieli curente de orice natură și până la inițiative de dezvoltare, fie de natură digitală (ex. platforme, softuri de susținere a activității, inclusiv infrastructura necesară), fie de natură fizică (extinderea sau reorganizarea spațiului, amenajarea/dotarea cu orice este necesar etc). În cazul unei investiții punem la dispoziție întreaga sumă necesară fără a solicita o contribuție proprie din partea școlii sau grădiniței. În egala măsură, ținând cont de stresul asupra lichidității oricărui business din această perioadă, venim cu termene de rambursare generoase de până la 7 ani.

Care sunt primii pași pe care un antreprenor care administrează o grădiniță sau o școală privată trebuie să îi facă pentru o finanțare de la BT Mic?

Este suficient să intre pe site-ul nostru și să ne lase datele de contact. Revenim noi în cel mai scurt timp pentru o discuție detaliată despre business și nevoia de finanțare. Căutăm de fiecare dată să înțelegem fiecare afacere, fiecare idee, că dinamica economică și planuri de dezvoltare. Clienților nu le solicităm decât disponibilitatea pentru o discuție cu noi, restul urmând să se întâmple în „laboratorul” nostru intern. Totul, de la datele lăsate pe site și până la soluția de finanțare, durează câteva zile.

Ce mesaj le-ai transmite celor care se gândesc să își deschidă o afacere în acest domeniu?

Sunt o serie de elemente comune care merită avute în vedere când vrei să deschizi orice business, valabile de altfel și aici. Dacă ar fi să mă gândesc la ce este specific pentru un astfel de business din zona educației, m-aș opri la importanța unei abordări colaborative încă de la început. Cred că un business în educație nu îl poți face de unul singur. Ai nevoie de parteneri la toate nivelurile de colaborare – de la asociați până la parteneri comerciali, cadrele didactice angajate, cu care poți construi infrastructura necesară unui act pedagogic de calitate. Dacă reușești să extinzi comunitatea inclusiv către generațiile de copii și părinții acestora, atunci premisele de reușită a business-ului sunt asigurate.

Foto: Cristina Sindile / Banca Transilvania


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU “Dacă vreau să fac un lucru bun, să ajut pe cineva, trebuie să o fac până la capăt”, spune Maya Prediger, actriță la 12 ani în filmul caritabil Copacul Dorințelor – Amintiri din Copilărie, care are avanpremiera miercuri în cinematografe / Toți banii strânși vor ajunge la copiii bolnavi

În 2019, când au început filmările pentru primul film caritabil din România, Maya Prediger avea 12 ani și a interpretat pentru prima oară un rol – o fată pe nume…
Vezi articolul

Peste 200 de copii, părinți și profesori, victime ale bullying-ului și violenței în școli, au avut curajul să vorbească despre experiențele trăite / Școala Încrederii face apel la români pentru a contribui la siguranța copiilor în școli (P)

Ministerul Educației a semnalat pentru anul școlar anterior 10.000 de acte de violență, însă organizația Salvați Copiii spune că 1 din 2 elevi este amenințat, umilit sau agresat fizic. Această…
Vezi articolul