„Am discutat deja împreună cu colegii de la alte ministere și instituții publice (…) pentru a creiona un circuit legislativ astfel încât orice sesizare să intre rapid în circuitul de analiză, indiferent de forma sa anonimă sau ne-anonimă”, a declarat, joi, ministra Educației, Ligia Deca, în deschiderea ședinței de guvern. Într-o intervenție legată de „mărturiile victimelor faptelor din cadrul universitar”, ea a spus că „sesizările care vizează fapte cu caracter penal, de exemplu hărțuirea, vor fi transmise direct la procuror și la poliție”.
Ministra a reluat idei formulate și de premierul Marcel Ciolacu în declarații acordate joi Edupedu.ro, ea arătând că „vom viza, de asemenea, armonizarea legislației în acest domeniu pentru tot sistemul public, având în vedere că regulile privind cercetarea la locul de muncă se aplică tuturor domeniilor din societate, de a nici nevoia de a ne consulta interinstituțional”.
Subiectul a fost abordat în declarațiile din deschiderea ședinței de guvern după ce premierul Ciolacu anunțase, în declarații pentru Edupedu.ro, că modifică radical legislația privind sesizările anonime pentru hărțuire sexuală. Edupedu.ro a scris, miercuri, că reclamațiile anonime ale studenților hărțuiți sexual sunt blocate în toate universitățile din România printr-o Hotărâre a Guvernului Ciolacu, elaborată de ministerul Ligiei Deca, anume cea referitoare la Codul-cadru de etică și deontologie în universități
Tot în deschiderea ședinței de guvern de joi, premierul Ciolacu i-a cerut ministrei Deca „să vină săptămâna viitoare cu propuneri de completare și modificare a legislației, în dialog cu Consiliul Național al Rectorilor”.
Declarațiile făcute de Ligia Deca în deschiderea ședinței de guvern, integral:
- „Cred că am fost cu toții zguduiți de mărturiile victimelor faptelor din cadrul universitar care au ieșit în mass-media în ultima vreme. Am discutat deja împreună cu colegii de la alte ministere și instituții publice și am decis că vom lucra împreună cu specialiștii de la Ministerul Justiției, de la alte ministere vizate, de la Autoritatea Națională pentru Egalitatea de Șanse, în colaborare cu Consiliul Rectorilor, pentru a creiona un circuit legislativ astfel încât orice sesizare să intre rapid în circuitul de analiză, indiferent de forma sa anonimă sau ne-anonimă.
- Sesizările care vizează fapte cu caracter penal, de exemplu hărțuirea, vor fi transmise direct la procuror și la poliție, în urma analizei realizate, acolo unde se realizează sesizarea. Vom viza, de asemenea, armonizarea legislației în acest domeniu pentru tot sistemul public, având în vedere că regulile privind cercetarea la locul de muncă se aplică tuturor domeniilor din societate, de a nici nevoia de a ne consulta interinstituțional.
- Și în plus, așa cum am anunțat încă de ieri în comunicatul de presă, audităm comisiile de etică din toate universitățile din România. Până la începutul anului universitar. Vom avea un raport privind modul în care au fost înregistrate, analizate și soluționate sesizările pe acest domeniu, de încărcare a eticii și de ontologie universitară.”