Fie că un elev câștigă mai multe olimpiade naționale la discipline diferite, fie că ia premiu doar la una, are dreptul la o singură bursă de performanță, de 500 de lei, conform răspunsului Ministerul Educației, primit la solicitarea Edupedu.ro. Asta deși nu există nicăieri în legislație mențiunea că mai multe premii la olimpiade nu pot genera câte o bursă pentru fiecare performanță, după cum a semnalat părintele unui elev la o școală din București.
Părintele susține că Ordinul Ministrului Educației nr. 5379/2022 și Hotărârea de Guvern nr. 1138 14/09/2022 nu prevăd situația copiilor care au obținut rezultatele prevăzute la criteriile din Anexa la Ordinul Ministrului Educației la discipline diferite. „Tu, ca Minister, ai copiii aceștia de o asemenea valoare și nu investești în ei, nu-i pregătești și nu apreciezi și vrei să-ți rămână în țară? Copiii aceștia vor pleca pentru că eforturile lor nu sunt recunoscute”, spune părintele copilului, a cărui identitate o păstrăm anonimă. Ministerul Educației a răspuns solicitării EduPedu și a precizat că bursele de performanță nu se pot cumula.
Cine poate lua bursa de performanță de 500 de lei pe lună
Bursele de performanță se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat și particular înscriși la cursurile cu frecvență, în funcție de rezultatele la concursurile/competițiile naționale organizate de Ministerul Educației sau la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României potrivit Ordinului Ministrului Educației nr. 5379/2022, Art. 6.
Criterii pentru bursa de performanță
Bursele de performanță se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare, conform Art. 7. – (1) :
- a) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
- b) s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale;
- c) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, organizate de Ministerul Educației;
- d) au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.
Lista competițiilor școlare naționale, precum și lista competițiilor/concursurilor pentru care se acordă bursele de performanță este aprobată și publicată anual de Ministerul Educației. Ordinul de ministru 3.066 / 27.01.2022 cuprinde listele actualizate cu olimpiadele și concursurile școlare din acest an.
Cazul unui elev din București, aflat pe primele trei locuri la Olimpiada Națională de Fizică și Olimpiada Națională de Informatică, calificat în lotul de pregătire organizat de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale de matematică
Părintele unui elev de la o școală din București ne-a semnalat faptul că actualele criterii ale burselor ridică probleme de inechitate socială, iar în cazul copilului său sunt două probleme.
„Legea nu spune explicit că nu se cumulează bursele de performanță. Mie se pare nedrept, pentru că efortul pe care îl depune un copil să ajungă pe locul 1, 2 sau 3 la o Olimpiada Naționala este enorm. Imaginați-vă la 3 materii”, spune părintele elevului.
„Cei care au rezultate foarte bune la mai multe discipline trebuie să fie apreciați la adevărata lor, pentru toate rezultatele lor. Poate nu se pot acorda 5 burse pentru 5 premii la matematică, dar dai pe disciplină, pentru că nu poți să ajungi la asemenea nivel la 2 sau 3 materii. E foarte greu și chiar sunt foarte puțini copii”, propune părintele.
„Tu, ca Minister, ai copiii aceștia de o asemenea valoare și nu investești în ei, nu-i pregătești și nu apreciezi și vrei să-ți rămână în țară? Copiii aceștia vor pleca pentru că eforturile lor nu sunt recunoscute și apreciate”, spune părintele.
A doua problemă ar fi valoarea burselor. Părintele consideră că nu este echitabil față de copil ca același efort să fie recompensat în funcție de fiecare primărie.
„Pot să vă spun că pentru locul 3 pe țară la informatică copilul meu a primit 85 de lei. Și sunt copii din țară care au primit 5.000 de lei pentru un rezultat similar. Pentru respectarea principiului egalității de șanse, bursele trebuie sa fie stabilite de minister în cuantum fix și acordate direct elevilor fără implicarea consiliilor locale”, spune părintele.
„În prezent, copiii cu performanțe similare sunt recompensați diferit în funcție de decizia consiliului local. Astfel, un copil care a obținut locul I la un concurs recunoscut de Ministerul Educației primește o bursă de 1.100 lei în sectorul 1 și de 500 lei în sectorul 3. Copilul din sectorul 3 este discriminat. El a depus același efort, a obținut același rezultat, dar primește o recompensa mult mai mică”.
Mama elevului propune o soluție Ministerului și Primăriilor: „Primăriile care vor și pot să recompenseze suplimentar copiii pot gândi alte metode nonfinanciare dar stimulative și în linie cu misiunea Ministerului Educației: organizarea de tabere de pregătire/ de științe/de cultură generală/ de supraviețuire/ recreative/ culturale, excursii la munte sau la anumite obiective istorice/ culturale/ naturale, oferirea de abonamente gratuite la bazin/ teatru/ operă, premii in cărți, jocuri de logică/ de strategie etc.”.
„Este o chestiune de principiu. Poate copilul meu nu va beneficia anul acesta de cumularea bursei de performanță, dar anul viitor, alt copil în aceeași situație va beneficia. Am depus sesizări la Primăria sectorului 3 de care aparține școala, la inspectoratul școlar județean și voi depune sesizare și la CNCD”, încheie părintele copilului.
Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației o poziție oficială legată de cumularea burselor de performanță și a cerut numărul elevilor cu bursa de performanță în anul școlar 2022-2023 și câți dintre aceștia ar fi eligibili pentru a cumula burse de performanta pentru materii diferite.
Bursele de performanță nu se pot cumula / 9.996 de elevi beneficiază de bursă de performanță în anul școlar curent, potrivit răspunsului Ministerului Educației:
Potrivit prevederilor art. 82 alin. (1), (2) şi (3) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 (LEN), cu modificările şi completările ulterioare:
„(1) Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanţă, de burse de merit, de burse de studiu şi de burse de ajutor social.”
Singura modalitate de cumulare a burselor este prevăzută la art. 19 din Anexa Ordinului ministrului educației 5.379/2022, privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar, cu modificările ulterioare:
„(1) Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.
(2) Elevii care au dreptul să primească atât bursă de performanță, cât și bursă de merit sau bursă de studiu trebuie să opteze pentru una din acestea, putând să o aleagă pe cea cu valoare mai mare sau acordată pentru o perioadă de timp mai mare
(3) Elevii cu cerințe educaționale speciale pot obține bursă de studiu/merit/performanță/ajutor social, indiferent dacă beneficiază și de o măsură de protecție socială.”
De asemenea, elevii care beneficiază de sprijinul financiar „Bani de liceu” sau „Euro 200” pot obține bursă de performanță/merit/studiu, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în ordinul de ministru.
Potrivit datelor comunicate de inspectoratele școlare județene, 9.996 de elevi beneficiază de bursă de performanță în anul școlar curent, conform Ministerului Educației.
Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
5 comments
Fiica mea a fost premiată anul trecut la un concurs organizat de ME, dar nu finanțat și comisia de bursă de la școală a spus că nu se încadrează. Au fost eligibile doar concursurile finanțate de ME, din Anexa A. În Galați, totuși, au fost copii care au luat bursă de performanță, pentru un premiu la același concurs. Unde este echitatea? Dacă la nivelul unui singur Consiliu local și un singur Inspectorat sunt astfel de discrepanțe, unde să ne mai căutăm dreptatea? Ar fi mai corect să fie acordate aceste burse direct prin ME, pe criterii stabilite de la începutul anului calendaristic.
E inacceptabil. Un copil care ia locul 1 la Nationalele de cros si locul 2 la saritura in inaltime la Campionatul National de Atletism sa nu aiba dreptul la bursa de performanta pentru ca sunt organizate de federatia romana de atletism si nu de ministerul educatiei. Sunt copii care fac antrenamente de 2-3 ore zilnic care au nevoie de echipamente speciale. Nu stiu ce se incurajeaza dar performanta sigur nu. Mentionez ca deplasarile copiilor la Campionatele Nationale sunt organizate si platite de ministerul educatiei si liceele cu program sportiv. Nu stiu pe ce criterii s-au facut listele dar chiar nu stiu ce inseamna sport de performanta.
Ar trebui sa va adresati ministrului Novak daca aceste competitii sunt sub tutela ministerului sportului (daca tin de federatie asa ar trebui sa fie).
MEN premiaza ce este in curtea lui si unde are control asupra evaluarii elevilor in competiile respective.
de asenea, oricâte concursuri internaționale ar câștiga un elev, daca acele concursuri internaționale nu sunt pe lista de concursuri de bursă de la minister , elevul nu primește bursă de performanta. sunt sportivi care practica cu adevărat sport de performanta, au antrenamente 4 -5 ore pe zi și câștigă medalii în concursuri și nu primesc bursă de performanta, și elevi care primesc bursă de performanta pe niște concursuri mai micuțe dar pe lista ministerului…
Banii se duc la partid nu la elevii olimpici