Organizație studențească din Iași: Legea învățământului superior include anomalii care îi afectează pe doctoranzii înmatriculați înainte de intrarea ei în vigoare și trebuie modificată

1.234 de vizualizări
Foto: Ekrulila – Pexels.com
Organizația ieșeană Liga Studenților afirmă, într-un comunicat emis marți, că noua Lege a învățământului superior îi afectează pe doctoranzii înmatriculați înainte de intrarea ei în vigoare, între altele prin scurtarea perioadei totale de studii și prin chestiuni legat de burse. Drept urmare, LS Iași cere guvernului să modifice legea printr-o ordonanță de urgență, pentru a „corecta anomaliile legislative”.

Organizația invocă „scurtarea perioadei de studii doctorale, neacordarea noilor burse pentru toţi doctoranzii de la buget, introducerea posibilității de a fi doctorand cu taxă dar cu bursă şi reglementarea neclară a modului de întrerupere a studiilor”. Ea mai cere:

  • „întărirea normelor care garantează răspunderea publică a universităților în cazurile de plagiat, 
  • introducerea unor incompatibilități pentru conducătorii de doctorat, ca aceștia să nu își poată coordona rudele până la gradul al III-lea inclusiv, 
  • garantarea motivelor generale pentru întreruperea studiilor (caz medical, creșterea copilului etc.), 
  • precum și asigurarea asistenței medicale și după vârsta de 26 de ani pentru doctoranzi”.

Despre perioada de studii doctorale, modificată prin lege, LS Iași afirmă că, deși a crescut perioada de bază de la 3 la 4 ani, prelungirea posibilă este de 2 ani, „fără să fie clarificat dacă prelungirea este bugetată sau cu taxă şi fără să mai existe perioada de graţie”, ceea ce, apreciază organizația, înseamnă că „doctoranzilor înmatriculaţi înainte de 2023 li s-a tăiat în mod abuziv cel puțin un an din perioada studiilor doctorale”.


3 comments
  1. De ce generalizezi, TarasBulba? Interesanta idee ca doctorandul scrie articole pentru coordonator. Sunt niște oameni foarte norocoși coordonatorii de la UAIC!!!
    Dar de situația inversa, când coordonatorul scrie articole pentru doctorand, ori ii scrie teza, nu spunem nimic?
    Cei mari, cum le spui, au fost si ei mici si au ajuns acolo prin munca (cei mici aveți impresia ca, dintotdeauna, scoala era la nivelul actual). Când ei erau mici, cei mari (fata de care cei mici aveau minimum de respect, care astăzi a disparut), în niciun caz, nu erau puși în situația de a pune ca autor principal, pe propriile articole, doctoranzii, astfel ca acestia sa întrunească standardele minimale de susținere a unei teze.
    Mai putina politica și mai multa munca și respect ar ajuta mai mult!

  2. de adăugat că doctoranzilor , ” au dreptul “, să susțină semninarii 4, 6 ore , dar care nu sunt plătite , sun defapt obligatii , și astfel o mare parte din seminarii sunt ținute cu titlu gratuit și nu de către titulari,
    in plus o mare parte din ore sunt scoase la plata cu ora (25..30 de ron/ora) ?!?
    de ce nu sunt scoase la concurs pozițiile libere ?
    de ce tre sa slugărești pe cei mari , sa le scri articole , sa treci toate pilele și obligațiile șefului , sa le faci licențe copiilor de bani gata cu pile la uiac, că sa fi eligibil pt un post de asistent 3300 roni ? se aude duamna deca ?
    și ar mai fi multe , vis a vis de postul de asistent care devine definitiv când termină băiatul lui tumorel da pe urma iar se schimba legea și ute așa , sic !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de BCR

Înveți să programezi, ai acces la mentori și know-how-ul lor, dezvolți aplicații pentru problemele din comunitate – asta se întâmplă, pe scurt, la Technovation Girls 2024, unde au început înscrierile / Patru finaliste din 2023 le spun fetelor care vor să se înscrie anul acesta la ce le-a folosit experiența: Este mai mult despre persoana care devii în urma acestui concurs

„Mă atrăgea domeniul acesta informatic, numai că eram și conștientă că ceea ce urmează să lucrez este foarte diferit de ceea ce învățăm la școală. (…) Am vrut să văd…
Vezi articolul