Organizația ieșeană Liga Studenților acuză „fraudarea” alegerilor pentru reprezentanții studenților în conducerea Universității de Medicină din Iași

3.347 de vizualizări
Foto: Facebook.com/UMF Iași
O organizație a studenților ieșeni, Liga Studenților, critică alte organizații studențești, reprezentându-i pe cei care învață la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, pentru modul „defectuos” în care au fost organizate alegerile prin care au fost desemnați reprezentanții studenților în structurile de conducere ale instituției. LS Iași susține, într-un comunicat de presă, că alegerile ar fi fost „fraudate” și cere reorganizarea lor „în condiții de legalitate și transparență.

Alegerile prin care studenții de la UMF Iași și-au ales reprezentanții în Consiliul de Administrație, Consiliile facultăților, Senatul Universității și Reprezentantul profesional de an s-au desfășurat în 3 tururi , potrivit datelor de pe site-ul instituției. Potrivit calendarului anunțat:

  • Pentru primul tur, candidaturile au fost depuse pe 27 octombrie, alegerile au fost organizate pe 29 octombrie
  • Pentru turul 2, depunerea candidaturilor a avut loc pe 31 octombrie, alegerile – pe 2 noiembrie. 
  • Pentru turul 3, candidaturile au fost depuse pe 4 noiembrie, alegerile au avut loc pe 6 noiembrie.

LS Iași prezintă date diferite: organizația spune că anunțul cu privire la desfășurarea alegerilor și depunerea candidaturilor a fost făcut pe 26 octombrie, iar alegerile ar fi avut loc pe 28 octombrie (dată la care, în calendarul oficial, urmau să fie validate candidaturile, înaintea alegerilor). Organizația studențească afirmă că „nu există niciun termen rezonabil atât pentru depunerea candidaturilor, cât și pentru a exista o perioadă de campanie, în care candidații să își poată convinge colegii”.

În comunicat mai este acuzat faptul că, pe platforma de vot online, la finalul votul se înregistrează „un număr inexplicabil de voturi anulate, fără a exista posibilitatea tehnică de a exista erori”. LS Iași acuză defavorizarea unor candidați și susține că „unii dintre candidații câștigători sunt de fapt persoane cu funcții de conducere în asociațiile organizatoare”. În acest sens, el dă exemplul președintelui unuia dintre cele patru asociații studențești din UMF Iași, care ar fi câștigat alegerile cu doar 21,6%, în condițiile în care „peste 43% dintre studenții alegători au preferat să se abțină”.

LS Iași mai afirmă că rezultatul votului nu ar fi putut fi aflat în mod real de către studenți, în primele tururi, deoarece rezultatele pentru acestea erau publice doar pentru 24 de ore.

Organizația face trimitere la asociațiile studențești din UMF, societatea Studenților Mediciniști din Iași (SSMI), Societatea Studenților Stomatologi Iași (SSSI), Societatea Studenților Farmaciști Iași (SSFI) și Asociația Studenților Bioingineri Iași (ASB), pe care le acuză de “monopol politic asupra reprezentării studențești și eliminarea studenților vocali”. Nu sunt aduse exemple concrete în acest sens, dar LS susține că acestea nu ar fi sprijinit un protest din 26 iunie al studenților, împotriva măsurilor de majorare a taxelor de cazare și școlarizare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Valeriu Gheorghiță: România înregistrează o evoluţie epidemiologică foarte bună care se datorează şi faptului că strategia de vaccinare a permis tuturor categoriilor de vârstă să se vaccineze în momentul în care şi-au dorit acest lucru

România înregistrează „o evoluţie epidemiologică foarte bună” care se datorează inclusiv faptului că a fost permisă imunizarea persoanelor minore, a declarat astăzi coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, în cadrul…
Vezi articolul

Școlile sunt închise luni, 27 noiembrie, în tot județul Brăila, din cauza vremii nefavorabile – ISU / Recomandarea inspectoratului școlar este ca orele să se desfășoare online acolo unde este posibil

Toate instituțiile de învățământ preuniversitar, școli, grădinițe și licee sunt închise mâine, 27 noiembrie, din cauza vremii nefavorabile, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Brăila pentru Edupedu.ro. Într-o postare…
Vezi articolul

DOCUMENT Examen clinic general și psihiatric, obligatorii pentru personalul care predă și cel auxiliar din universități / Modelul de certificat medical pe care trebuie să îl obțină anual – proiect

Personalul didactic de predare și didactic auxiliar din învățământul superior este obligat să obțină un Aviz medical în urma unui control medical individual (examen clinic general și psihiatric), care se…
Vezi articolul

Repartiția candidaților care au promovat examenul de Rezidențiat 2024 se desfășoară în perioada 27 – 29 noiembrie / Locurile și posturile se vor actualiza în fiecare minut pe un site al ministerului Sănătății

Alegerea locurilor/posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire pentru candidații care au promovat concursul de Rezidențiat 2024 se face în zilele de 27, 28 și 29 noiembrie 2024 prin…
Vezi articolul