Organizarea secțiilor de votare din școli, la alegerile parlamentare și prezidențiale, „nu va mai crea probleme” ca la alegerile locale, susține președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă

Toni Grebla / Sursa: Captura Facebook - Guvernul Romaniei

La alegerile parlamentare și prezidențiale din perioada următoare, „problema cu restituirea sediilor secțiilor de votare când au fost organizate în unități de învățământ, după părerea mea, nu va mai crea probleme, așa cum a creat în unele secții de votare, unde numărarea și renumărarea voturilor s-au prelungit câteva zile” la alegerile locale, a spus, miercuri, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.

Întrebat, la briefingul de presă organizat după ședința de guvern, despre asigurările luate de Autoritate pentru ca problemele de la precedentele alegeri să nu se repete, el a spus că și pentru scrutinul parlamentar, și pentru cel prezidențial „lucrurile sunt mult mai lejere din acest punct de vedere, decât pentru alegerile locale”.

Potrivit oficialului, „prezidențialele și parlamentarele au un cu totul alt regim de funcționare”. În plus, el a spus că va exista „personal suficient” pentru buna organizare a votului.

Președintele AEP, Toni Greblă – despre organizarea secțiilor de votare în școli și prevenirea problemelor, declarații făcute miercuri: 

Reporter: Bună ziua, domnule președinte! La alegerile europarlamentare și cele locale au existat critici că a fost perturbat procesul de învățământ din cauza prelungirii votării și numărătorii voturilor. La cele trei rânduri de alegeri din iarnă cum faceți? V-ați asigurat că nu vor fi perturbări ale anului școlar?

Toni Greblă: Două precizări aș face. Unu: alegerile prezidențiale și parlamentare, din punct de vedere organizatoric, mai ales în ceea ce ați spus dumneavoastră, operațiunea de numărare a votului, de consemnare a rezultatului votului în secțiile de votare și de predare a rezultatului votului și a celorlalte materiale la birourile electorale de circumscripție. Și pentru un scrutin, și pentru celălalt lucrurile sunt mult mai lejere din acest punct de vedere decât pentru alegerile locale. Practic, operațiunea de numărare și de consemnare a rezultatului votului la prezidențiale pentru primul tur durează un pic mai mult, câteva ore – trei, patru, cinci ore, nu mai mult – iar pentru turul doi, dacă va fi organizat, numărarea buletinelor voturilor și consemnarea rezultatului votului se face într-o oră, maxim două. Și, deci, din acest punct de vedere, problema cu restituirea sediilor secțiilor de votare când au fost organizate în unități de învățământ, după părerea mea, nu va mai crea probleme, așa cum a creat în unele secții de votare, unde numărarea și renumărarea voturilor s-au prelungit câteva zile, pentru că e vorba de specificul alegerilor locale. Prezidențialele și parlamentarele au un cu totul alt regim de funcționare.

Reporter: Domnule Greblă, există riscul să nu aveți suficient personal în secțiile de votare, după ce s-a întâmplat la locale și la europarlamentare, când oamenii au rămas cu sacii afară în stradă și mulți au spus că nu vor să mai lucreze în secții, la vot?

Toni Greblă: În primul rând, prin hotărâre de guvern și prin Ordonanța 84, pe care am adoptat-o acum două săptămâni, am obținut să avem același nivel al indemnizațiilor membrilor birourilor electorale, ceea ce să zicem că este un pic atractiv. În al doilea rând, nu va mai fi cazul ca oamenii să stea 3-4 zile până să predea rezultatul votului și celelalte materiale. Va fi o operațiune mult mai simplă. În al treilea rând, avem asigurați și sunt în evidența Registrului Electoral experții electorali și operatori la nivelul de două ori, de trei ori în fiecare județ față de numărul pe care o să-i extragem pentru a forma secțiile de votare cu președinte și respectiv locțiitor. Deci avem personal suficient, îi păstrăm, așa este filosofia ordonanței de urgență, pentru toate cele trei duminici consecutive în care se desfășoară votul, pe cât posibil, și, astfel, din punct de vedere financiar, această activitate va deveni un pic atractivă.”

Citește și:
UPDATE Inspectoratul Școlar al Municipiului București refuză să spună ce școli și grădinițe au avut activitatea perturbată și cursuri suspendate după alegerile de duminică

G4Media.ro: Haos la validarea secțiilor de votare din Sectorul 3: nici 100 de secții nu au fost verificate de biroul electoral luni după-amiază, din aproape 300. Operatorii de tabletă și președinții nu știu cât va mai dura și acuză că nu primesc explicații
Exit mobile version