Până acum, “sunt irelevante din punct de vedere statistic” cazurile de reinfectare cu noul coronavirus în întreaga lume, a declarat Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citată de Agerpres.
Experta americană a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că “dintre cele peste 26 de milioane de contagieri contabilizate în lume au fost raportate doar câteva cazuri de reinfectare, deocamdată puțin relevante. În orice caz, continuăm să le studiem împreună cu laboratoarele din diferite țări”.
Întrebată despre măsurile pe care trebuie să le implementeze școlile pentru a garanta o reîntoarcere în siguranță a elevilor, Van Kerkhove a precizat că “fiecare școală trebuie să aibă un plan specific pentru a trata copiii ce prezintă boli respiratorii, febră sau COVID-19 și pentru a urmări persoanele cu care au intrat în contact”.
“Important este ca planurile să fie cât mai clare posibil și să se comunice cât mai bine cu părinții pentru ca aceștia să știe ceea ce trebuie să facă și când”, a subliniat aceasta.
Van Kerkhove a precizat că până acum s-a dovedit că pacienții infectați cu noul coronavirus, inclusiv cei care nu prezintă simptome, au dezvoltat după una sau două săptămâni anticorpi care presupun o anumită imunizare în calea unor posibile reinfectări, deși nu se știe cât durează aceasta.
“Vedem rezultate încurajatoare și că răspunsul (imunologic) durează mai multe luni, însă nu au trecut decât opt luni de la declanșarea pandemiei și nu știm cât va putea dura”, a declarat aceasta, citată de Agerpres.
În cazurile de reinfectare verificate, printre care și cel al unei paciente din Hong Kong ce călătorise în Spania cu puțin timp înainte de a dezvolta pentru a doua oară infecția COVID-19, experții investighează ce tip de anticorpi s-au format în organism după contractarea virusului prima dată și după contractarea a doua oară, a precizat experta OMS.