UPDATE Proiectul de ordonanță de urgență a fost pus în dezbatere publică și de Ministerul Educației. Conform analizei, proiectul conține aceleași greșeli, fiind inclusă o categorie care nu există în sistemul de învățământ: „personalul nedidactic auxiliar”.
Știrea inițială: Proiectul de ordonanță de urgență pentru acordarea de prime pentru cariera didactică prevede un nou tip de angajat în sistemul de Învățământ: „personalul nedidactic auxiliar”. Proiectul a fost publicat în consultare publică de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Personalul „nedidactic auxiliar” ar urma să beneficieze de cursuri de pregătire profesională pentru activitatea didactică, potrivit documentului de mai sus.
Plafonul anul pentru aceste cursuri este de 200 de lei pe an școlar și s-ar aplica pentru anul școlar 2023-2024, conform proiectului de ordonanță de urgență.
Art.4 – „(1) Personalul nedidactic auxiliar beneficiază de cursuri de pregătire profesională necesare pentru a susține activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar cât și din sistemul de învățământ preuniversitar în limita unui plafon anual de 200 lei/an școlar suportate din Programul Educație și Ocupare, perioada de programare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional;
(2) Plafonul de 200 lei/an școlar este valabil pentru anul școlar 2023-2024”, potrivit documentului citat anterior.
În proiect apare menționat că Ministerul Educației este cel care stabilește cursurile de pregătire profesională pentru personalul „nedidactic auxiliar”.
Art. 4 – „(4) Ministerul Educației stabilește tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul nedidactic auxiliar pentru fiecare an școlar/universitar pe care îl comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene;”
Proiectul de ordonanță de urgență și nota de fundamentare:
- Luni seara, după runda de prezentări din a șasea zi de grevă generală în școli, Guvernul a făcut o ofertă cu aceleași vouchere din fonduri europene. Sindicatele din învățământ au solicitat aplicarea unui salariu de 3.000 de lei pentru debutanți și creșterea cu 25% a salariilor din Învățământ, iar guvernanții prezenți – Marius Budăi (PSD) și Ligia Deca au preluat solicitarea ca să o anunțe mai departe șefilor de partide.
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev sădescarce imagini de calitate cu 50% discount.
11 comments
@Anca. Consilierii școlari sunt la didactic.
Sincer,un profesor care ia 37 00 la sf de cariera net…dupa o per de 39 ani la catedra ,cu grad 1 sigur ca nu accepta 500 net oferta de la guvern!Toti cei ajunsi acolo au trecut prin mainile noastre si vi s.au eliberat diplome iar acum ne huliti,ne umiliti,ne aratati cu degetul ca de ce nu intram cuminti la clase .E bine cand tacem si nu facem zgomot ,stam in lipsuri si ne pastram coloana vertebrala.Nu toti profesorii fac pregatiri cu copiii ca sa isi completeze cosul zilnic,ci doar cei a caror specialitati se cer la ex(lb rom,matem,fizica) si acestia doar daca au cadru necesar pt a-i ajuta pe copii. Dar restul?Au uitat guvernantii cand nu puteau,nu stiau,nu invatau si aveau nevoie de ajutorul nostru?Au uitat,fireste!Acum ii imbata aerul tare de la varful puterii si ne dispretuiesc in loc sa inteleaga ca aceasta categorie trebuie sustinuta.
Cu banii aia ati putea mari salariile profesorilor și sa nu mai faceti atâtea prostii. Personalul, fie el auxiliar sau nedidactic, dacă voia sa se facă educator, învățător, profesor, se făcea și nu stătea sa adoptați voi ordonanțe. Eu cred ca e destul de clar ca fiecare are funcția dorita si suficienta astfel încât sa vina inteligentii din Guvern sa le aducă sarcini suplimentare și o aberație de cursuri de formare. Vedeti-va de treaba voastră și faceți ce va solicita populația și nu ce visați noaptea ca se mănâncă ziua…datorita populației sunteți în funcțiile alea pe care nu le meritați asa ca supuneti-va doleantelor populației și lăsați prostiile. Nu poate intra oricine la clasa, sunt ani de munca în spate de la documentarea materiei, pregătirea materialelor pentru lecție și stăpânirea metodicii de predare. De aia sunt uscaturi în sistem, ca sunt școliți ca voi, asa, superficial…
să știți că în sistemul public canadian fochistul tine loc de prof de mate .Se vrea așa ceva și la noi
Singurul aspect regretabil este ca aceasta greva este făcută cu atâta întârziere. Intr- un stat ca al nostru în care doar hoții, politicienii de tabla și alte categorii de inculți și necivilizați au drepturi și sunt ridicați și promovați, aceste mișcări ar trebui sa fie la orice lege sau decizie data aiurea de un Guvern care trăiește intr- o realitate paralela. Un învățământ de calitate și competent se realizează intr- un mediu demn, respectabil și cuantificat cu salarii decente, condiții și scoli dotate atâta în rural cât și în urban. Altfel e un târg în care fiecare face ce îl taie capul.
Pentru cățeii de partid împinși în instituțiile de învățământ.
Permiteti-mi sa rad! Mult si in hohote!
Să le desenăm o schemă simplă onor guvernanților.
Avem: 1. personal didactic (educatoare, învățători, profesori), 2. personal didactic auxiliar (secretari, contabili, administratori, laboranți, consilieri școlari, bibliotecari etc) și personal nedidactic (oamenii de la întreținere, femeile de serviciu, fochiștii, bucătarii – dacă există, etc).
Nu există personal NEdidactic auxiliar, poate doar în mintea unora care habar n-au ce e acela sistem de învățământ. Dar ei fac legi pentru noi…
poate se refera la personal nedidactic auxiliar care poate înlocui personalul didactic în caz de greve.
Nu există personal nedidactic auxiliar. Cine pe cine înlocuiește? O pune cineva pe d-na de serviciu în locul profesorului la catedră?!
probabil amesteca didacticul auxiliar cu nedidacticul și cursurile de formare ca să rezulte ceva, adică personal nedidactic auxiliar, adică o mare prostie..au renunțat la al doilea director, cel administrativ, pentru unitățile de învățământ și acum baga prostia cu nedidactic auxiliar care sa intre la clasa. Idioțenie mai mare n-am auzit. Dacă ei stau în funcțiile alea și n-au habar cu ce se mănâncă funcția și nu-si cunosc atribuțiile, au impresia ca se pot juca de-a alba-neagra și în învățământ. Asta inseamna sa fii idiot!😂 Și se mai mira de ce rata de promovabilitate e praf…pai dacă tu bagi necalificați încontinuu și ii scolesti aiurea încontinuu…asta se întâmplă. Profesorul ala are și el o facultate de 3 ori 4 ani în care a muncit, a dat tot ce e mai bun și eventual și un master de 1 sau 2 ani si acum facem 3 floci de cursuri de formare pentru un rahat. Asta e dovada clara ca se dorește sa iasă analfabeți, prosti pe banda ,dar ei nu se gândesc ca prostul te bate cu prostia lui, pt ca are mintea odihnita…