Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență, după ce ieri l-a prezentat în Guvern fără să îl pună în transparență instituțională și să poată fi consultat, lucru sesizat și de mai multe asociații de elevi.
- Proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 se află în dezbatere publică pe site-ul ministerului Educației, iar propuneri sunt așteptate pe adresa de e-mail diana.rosu@edu.gov.ro. Documentul poate fi consultat și la finalul articolului.
- Anunțul ministrului vine după ce în spațiul public au apărut numeroase critici referitoare la eliminarea bursei sociale pentru elevii care merg la școală într-o altă localitate. Inițial, ministrul Educației i-a acuzat de politicianism pe cei care critică eliminarea burselor sociale de 200 de lei pentru liceenii din sate care învață în altă localitate.
La o zi după ce a prezentat în ședința de Guvern proiectul privind acordarea unei alocații “forfetare” pentru elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, Sorin Cîmpeanu a lansat în dezbatere publică documentul. Potrivit acestuia, “suma forfetară lunară este de 50 de lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 50 lei/lună se suplimentează cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru. În cazul în care tarifele practicate sunt mai mari decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 50%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport”.
Mai multe asociații de elevi și FePal au criticat proiectul, (n. red. declarația a fost făcută înainte de a consulta documentul, nefiind în dezbatere publică până acum) pe motiv că prevede ”decontarea transportului parțial, nu gratuitate (…), condamnând astfel elevii cu o situaţie materială precară la abandon şcolar, după pierderile suferite deja de pandemie.” În plus, semnatarii cereau “ferm guvernanţilor să nu adopte proiectul de ordonanţă, având în vedere acţiunile efectuate de către reprezentanţii elevilor ce subliniază importanţa respectării Legii 226/2020 care asigură accesul gratuit la transport pentru elevi”.
În proiect este menționat bugetul ministerului Educației ca sursă de achitare a alocației: “elevii pot solicita acordarea în avans a sumei forfetare lunare, iar alocația de transport este plătită din bugetul Ministerului Educației”.
Ordonanța de urgență mai prevede că “elevilor cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 4 călătorii dus-întors pe lună, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi. Elevii pot solicita acordarea sumei în avans. Pentru situațiile în care se depășește suma forfetară, decontarea se face în luna următoare”.